Rectificare bugetară la PMB: Subvențiile la Radet cresc cu peste 87 mil. lei. Încă 45 mil lei pentru achiziții de monumente istorice și alți 10 mil. lei pentru Catedrală. Tăieri la spitale, ordine publică, administrația străzilor

Rectificare bugetară la PMB: Subvențiile la Radet cresc cu peste 87 mil. lei. Încă  45 mil lei pentru achiziții de monumente istorice și alți 10 mil. lei pentru Catedrală. Tăieri la spitale, ordine publică, administrația străzilor
scris 18 nov 2018

Primăria Capitalei va aloca încă 10 milioane de lei pentru lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului printr-o nouă rectificare bugetară ce se va dezbate în ședința Consiliului General al Municipiului București (CGMB) de săptămâna viitoare. O creștere de peste 87 milioane de lei va fi aprobată pentru subvențiile Radet.

Potrivit rectificării bugetare aflate pe ordinea de zi a ședinței CGMB, municipalitatea urmează să taie peste 8,8 milioane de lei de la capitolul ordine publică și siguranță națională, din care 2,1 milioane de lei de la Poliția Locală și peste 6,6 milioane de la protecție civilă și protecție contra incendiilor (se elimină achiziționarea a 15 costume de protecție pompier și a 16 echipamente individuale alpiniști-salvatori).

Urmărește-ne și pe Google News

În același timp, la capitolul cultură, recreere și religie, bugetul se suplimentează cu peste 33,8 milioane de lei (bugetul total fiind de peste 1 miliard de lei), iar alți 45 de milioane de lei vor merge către achiziția de imobile monumente istorice ca urmare a exercitării dreptului de preemțiune al primăriei.

De asemenea, pentru capitolul locuințe, servicii și dezvoltare publică este prevăzută o creștere de 22,4 milioane lei, în timp ce pentru protecția mediului se reduce bugetul cu 28,6 milioane de lei.

FOTO Rusia a donat Primăriei Capitalei un bust al cosmonautului sovietic Iuri Gagarin, care ar putea fi instalat în Parcul Regele Mihai I, fost Herăstrău CITEȘTE ȘI FOTO Rusia a donat Primăriei Capitalei un bust al cosmonautului sovietic Iuri Gagarin, care ar putea fi instalat în Parcul Regele Mihai I, fost Herăstrău

Subvențiile la RADET se majorează cu 87,7 milioane de lei, dar se taie 4,1 milioane de lei de la modernizarea și reabilitarea sistemului de termoficare. Bugetul RADET se diminuează, însă, cu 7,8 milioane de lei, iar cel al STB (fostă RATB) cu 24,5 milioane de lei.

Bugetul Centrului pentru Tineret se reduce și el cu 3,9 milioane de lei (ajungând la un buget total de 35,9 milioane de lei), cel al Centrului pentru Seniori cu 5 milioane de lei (ajungând la un buget de 12,2 milioane de lei), iar de la Direcția Generală de Asistență Socială (DGASMB) pleacă 19 milioane de lei (rămânând cu un buget de 479 de milioane de lei).

Potrivit rectificării, se taie bani și de la Administrația Străzilor, peste 9,7 milioane de lei (conform unei hotărâri CGMB, administrația va fi desființată), de la Centrul de Protecție a Plantelor, 1,1 milioane de lei, dar și de la Administrația Spitalelor (ASSMB) – nu mai puțin de 6,2 milioane de lei.

Se fac reduceri de bugete și la Palatele Brâncovenești – peste 5,9 milioane de lei, precum și de la câteva teatre și de la Casa Artelor Dinu Lipatti, însă se suplimentează cu 4 milioane de lei bugetul CREART (ajungând la un buget de peste 83,6 milioane de lei). În același timp, scate bugetul alocat ARCUB cu 1,9 milioane de lei (rămânând cu 53,9 milioane de lei).

Se diminuează totodată sumele de bani alocate pentru realizarea unor monumente, precum cel al Reginei Maria (minus 3,45 de milioane de lei), al fostului președinte american Ronald Regan (minus 1,35 de milioane de lei) și pentru refacerea Monumentului Infanteriei (minus 11,25 milioane de lei).

De asemenea, conform unui centralizator, banii pentru spitale urmează să fie diminuați cu un total de 26 de milioane lei, dintre care 3,6 milioane de la Spitalul Clinic „Sfânta Maria”, 6,3 milioane de lei de la Spitalul de chirurgie oro-maxilo facială, 2,4 milioane de lei de la Spitalul „Carol Davila”, 3,9 milioane de lei de la Spitalul Foișor, 2,3 milioane de lei de la Spitalul „Victor Gomoiu”, 6,2 milioane de lei de la Spitalul „Victor Babeș” și 4,5 milioane de lei de la Centrul de evaluare și tratament al toxicodependențelor pentru tineri „Sf. Stelian”.

Și bugetul ASPA scade cu peste 1 milion de lei (ajunâng la bugetul de 16,6 milioane de lei), majorându-se în schimb bugetul Centrului Cultural „Lumina”.

Nu în ultimul rând, conform unei anexe atașate rectificării bugetare, către lăcașurile de cult vor merge încă 15,3 milioane de lei, bugetul total alocat anul acesta pentru biserici ridicându-se la peste 92,2 milioane de lei. Din acești bani, alți 10 milioane de lei sunt alocați pentru lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului, asta deși edificiul a primit mai multe sume de bani anul acesta atât de la primării, cât și de la Guvern. Numai Primăria Capitalei a oferit din buget Patriarhiei Române anul acesta 35 de milioane de lei.

Cea mai recentă sumă de bani dată pentru lucrările de la Catedrala Mântuirii Neamului a plecat de la Primăria Sectorului 2 – 3 milioane de lei.

Într-o ședință de la începutul lunii septembrie, Consiliul Local Sector 1 a aprobat alocarea a 10 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului, asta deși Primăria Capitalei a dat deja 10 milioane de lei Catedralei prin rectificarea bugetară de la sfârșitul lunii iulie, în plus față de suma de 15 milioane de lei alocată inițial de la buget. Și Guvernul a acordat Patriarhiei pentru lucrările la acest edificiu, prin rectificarea bugetară de la începutul lunii august, încă 115,5 milioane de lei,

Catedrala Mântuirii Neamului a primit și anul trecut 20 de milioane de lei (4,5 milioane de euro) de la Primăria Capitalei și 20 de milioane de lei de la Primăria Sectorului 1, la care s-au adăugat 5 milioane de lei (peste un milion de euro) de la Sectorul 5.

Deși au fost alocate fonduri consistente pentru construcția edificiului, în primăvara acestui an inginerul șef Vasile Crăcăoanu spunea că nu mai sunt bani pentru continuarea lucrărilor. Catedrala Mântuirii Neamului este finalizată în proporție de 80 la sută, iar Patriarhia Română vrea să o sfințească la sfârșitul lunii noiembrie.

În 3 septembrie, Patriarhul Daniel a sfințit cele șase clopote ale Catedrelei Mântuirii Neamului, care cântăresc împreună 33 de tone și care sunt montate în turnul "Clopotniță” de pe fațada de vest a noii Catedrale Patriarhale, la o înălțime de 60 de metri, împreună cu structura lor metalică.

Sfințirea catedralei, închinată Sfântului Andrei și eroilor români, va fi oficiată în 25 noiembrie de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului împreună cu Patriarhul Daniel și ierarhi români.

viewscnt
Afla mai multe despre
pmb
rectificare
radet
catedrala
strazi
spitale