Raport MCV: Tragedia Colectiv a scos la iveală larga răspândire a corupției

Raport MCV: Tragedia Colectiv a scos la iveală larga răspândire a corupției
scris 27 ian 2016

Tragedia din clubul Colectiv a scos la iveală consecințele și nivelul de răspândire a corupției la nivel local, arată oficialii Comisiei Europene, în raportul privind situația din România prezentat miercuri. Deși sunt menționate rezultate înregistrate în combaterea corupției, oficialii europeni atenționează că fenomenul este încă răspândit în principal în educație, sănătate și achiziții publice. 

"Tragicul incendiu de la București din luna octombrie a fost considerat de multe persoane drept un eveniment care a scos la iveală consecințele corupție la nivel local și care a făcut dovada faptului că problema este larg răspândită", arată Comisia Europeană în documentul care poate fi citit integral aici.

Urmărește-ne și pe Google News

Cazuri de corupție

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Printre domeniile de risc identificate de Comisie se numără educația, sănătatea și achizițiile publice la nivel local, care implică decizii cu consecințe financiare directe.

Alte cazuri enumerate de Comisie se referă la falsificarea exemenelor, fradude în materie de asigurări de sănătate și proceduri de achiziții publice măsluite, în care sunt implicați uneori un numpr mare de funcționari.

În ce privește achizițiile publice, Comisia arată că numărul mic de semnale primite de către Direcția Națională Anticorupție (DNA) din partea fostei Autorități Naționale pentru Achiziții Publice (ANRMAP) a reflectat o lipsă de cooperare interinstituțională.

Parlamentul, criticat pentru amendamente la noile Coduri Penale

Comisia arată că o sursă persistentă de instabilitate au reprezentat-o procedurile parlamentare recurente privind Codurile. Parlamentarii au adus și încercat să adopte cu celeritate tot felul de modificări "originale" Codurilor, care au reprezentat o sursă de controverse.

FOTO Merkel îl liniștește și pe Cioloș: Schengen depinde de corupție, refugiații trebuie acceptați CITEȘTE ȘI FOTO Merkel îl liniștește și pe Cioloș: Schengen depinde de corupție, refugiații trebuie acceptați

"Autoritățile judiciare, societatea civilă și statele membre  au criticat aceste modificări pe motiv că ar prejudicia lupta împotriva corupției și ar reduce capacitatea autorităților de aplicare a legii și a instanțelor de a desfășura urmăriri penale și de a  aplica  sancțiuni", arată Comisia.

Critici la adresa CSM și recomandări pentru alegeri clare și deschise la numirea șefilor din justiție

CE amintește că a fost nevoie ca peste o mie de magistrați să semneze o petiție  pentru a convinge CSM să organizeze o consultare a tuturor instanțelor cu privire la un nou sistem de numire, evaluare și promovare a magistraților.

"Viitorul CSM ar putea să își demonstreze angajamentul față de transparență și responsabilitate, de exemplu, să fie  pregătit să își prezinte și să își explice politicile și deciziile în reuniuni deschise periodice cu adunări ale judecătorilor și procurorilor la toate nivelurile, precum și cu societatea civilă și organizațiile profesionale", arată raportul MCV.

Comisia adaugă că în 2016 vor avea loc o serie de numiri în posturi-cheie și atât procesul, cât și rezultatele vor constitui un test important pentru capacitatea sistemului judiciar de a menține procesul de reformă într-o perioadă de schimbări.

"Posturile de președinte al Curții Supreme de Casație și Justiție, de procuror general și de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție sunt toate posturi care necesită proceduri clare, deschise și predefinite", recomandă raportul.

viewscnt
Afla mai multe despre
mcv
raport