RA-APPS își “bate” anual recordul negativ la venituri: în 2016 nu a încasat din vânzarea imobilelor nici un sfert din cât și-a propus

RA-APPS își “bate” anual recordul negativ la venituri: în 2016 nu a încasat din vânzarea imobilelor nici un sfert din cât și-a propus
scris 1 ian 2017

RA-APPS spera să încaseze anul trecut 32,7 milioane de euro din vânzarea imobilelor aflate în administrarea sa și pe care urma să le scoată la licitație. Dar deși a vândut un hotel la peste 2 milioane de euro, Regia nu a atins nici măcar un sfert din obiectivul propus, astfel încât sumele încasate din imobile vândute au fost cu mult sub cele din 2015.

În 2013, suma totală din imobilele vândute a fost de circa 20 de milioane de euro, iar în 2014 s-au strâns peste 31 de milioane de euro. Pentru 2015, încasările obținute din vânzări de imobile abia au atins 10 milioane de euro, din care pentru 1,5 milioane de euro au fost încheiate contracte cu plata în rate.

Urmărește-ne și pe Google News

Estimarea de venituri pentru 2016 era cea mai temperată din ultima perioadă, în condițiile în care regia își propunea de fiecare dată venituri de 40-44 de milioane de euro, niciodată atinse.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Chiar și în aceste condiții, conform datelor analizate de Profit.ro, Regia nu a reușit să vândă, în 2016, imobile aflate în administrarea sa și în proprietatea privată a statului în sumă de circa 7 milioane de euro. Ironia sorții face ca Regia să-și fi pregătit la începutul anului un buget de peste 7 milioane de euro doar pentru publicitate și evaluarea imobilelor pe care își propunea să le vândă.

Mohammad Murad: România are cele mai frumoase și curate hoteluri, nu pentru că suntem foarte buni, ci pentru că sunt goale CITEȘTE ȘI Mohammad Murad: România are cele mai frumoase și curate hoteluri, nu pentru că suntem foarte buni, ci pentru că sunt goale

O mare parte din această sumă o reprezintă însă un sigur activ și cel mai scump vândut în 2016, și anume hotelul Gloria din Suceava, vândut cu 2,46 milioane euro către două firme locale care au licitat în asociere, respectiv Betty Ice, controlată de Vasile Armenean, și Calcarul Pojorâta, controlată de Nicolae Troașe. Cei doi conduceau și Camera de Comerț Suceava (Troașe fiind președinte, iar Armenean, unul dintre cei patru vicepreședinți).

Pentru perioada anterioară anului 2013, recordul este deținut de o vilă de 515 metri pătrați, cu un teren de circa 2.700 metri pătrați, vândută în 2012 firmei de investiții imobiliare Steda Residence, deținută de Gheorghe Stelian, pentru 5 milioane euro inclusiv TVA.

2016 s-a dovedit un an nefast pentru activul imobiliar al Regiei și din perspectiva faptului că, după cum Profit.ro a anunțat în premieră, unul din cele mai valoroase imobile, Hotelul Triumf, va fi transformat în spațiu administrativ, cel mai probabil pentru Direcția Națională Anticorupție. Decizia a fost luată de Guvern având în vedere că deși a încercat să vândă hotelul încă din 2007, Regia nu a găsit un cumpărător, iar anul trecut paguba înregistrată de RA-APPS la hotelul Triumf s-a ridicat la 1,089 milioane de lei, din cauza gradului extrem de redus de ocupare, de sub 20%, calculat pentru întreg anul trecut.

Conform listei companiilor de stat cu pierderi prezentate recent de Profit.ro, RA-APPS se afla pe locul al cincilea, la finele anului 2015, în topul firmelor cu acționariat de stat, cu o pierde de 50,3 milioane lei. Lipsa de performanță a Regiei a determinat Guvernul Cioloș să demareze procedura de selectare și numire a unui nou Consiliu de Administrație pentru Regiei, astfel încât în conducerea RA-APPS pot intra și manageri privați, conform Ordonanței de Urgență 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Procesul va trebui însă finalizat de viitorul Executiv.

Chiriile pentru cele mai scumpe vile din București trec de 20.000 euro/lună, în orașele mari maximul este de 5.000 euro/lună CITEȘTE ȘI Chiriile pentru cele mai scumpe vile din București trec de 20.000 euro/lună, în orașele mari maximul este de 5.000 euro/lună

Decizia Guvernului vine după ce ultimul director al RA-APPS, Georgian Surdu, a fost numit în funcție în aprilie 2007 și în prezent este suspendat din funcție, fiind trimis în judecată pentru că, în 2013, i-ar fi cerut președintelui Consiliului Județean Buzău, Cristinel Bîgiu, să-i faciliteze obținerea unor contracte de lucrări în județul Buzău pentru o firmă proprie, condusă prin intermediar. La începutul acestei luni, Georgian Surdu a fost condamnat în primă instanță de către Tribunalul București la trei ani cu executare.

În plus, recent, în calitate de martor denunțător într-un dosar privind retrocedări ilegale, Georgian Surdu a recunoscut că, în 2011, a dus fostei șefe a Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) Crinuța Dumitrean, din partea omului de afaceri Dorin Cocoș, o mapă cu un milion de euro pentru aprobarea unei despăgubiri record de 377 milioane de lei la un teren de 13 hectare.

Totodată, potrivit România Liberă, și un director executiv actual al RA-APPS, Ion Sterian, ar fi implicat în dosarele retrocedărilor ilegale, iar pentru facilitarea acestora iar fi revenit peste 1,5 milioane lei. DNA i-a acordat, conform aceleiași surse, statut de martor denunțător, și nu de acuzat, lui Sterian, care își păstrează funcția la RA-APPS, dar și pe cea de administrator-președinte al Consiliului de Administrație al Transgaz, unde a fost numit în 2013 de Ministerul Economiei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ra-apps
regie
patrimoniu
protocol
vanzari
incasari
imobile