Pentru a rezolva situația de la ministerele unde foștii miniștri ALDE nu și-au delegat atribuțiile după ieșirea de la guvernare, Executivul a decis, luna trecută, prin ordonanță de urgență, ca secretarul general al unui minister să fie ordonator principal de credite în situația vacanței funcției de ministru sau în cazul imposibilității absolute a ministrului de a-și exercita atribuțiile. Ajunsă în dezbaterea Senatului, ordonanța a fost modificată în comisii astfel încât secretarul general să fie și reprezentant legal în lipsa unui titular la minister.
De ce este important: Premierul Dăncilă a trimis, în urmă cu o lună, la Cotroceni, propuneri de interimari pentru cele trei ministere deținute anterior de ALDE, Energie, Mediu și Relația cu Parlamentul, dar președintele Iohannis refuză să semneze aceste numiri, solicitând Guvernului să obțină un vot în Parlament pentru restructurare. Între timp, nici ministerele Afacerilor Interne și Educației nu mai au ministru, după ce mandatele de interimari ale lui Mihai Fifor și Daniel Breaz au expirat.
Context: În lipsa miniștrilor interimari, ministerul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat, vineri, că examenul de rezidențiat care ar fi trebuit să aibă loc în 17 noiembrie a fost amânat. Sorina Pintea a precizat că s-au căutat tot felul de soluții legale de rezolvare a problemei, dar, în lipsa unui ministru al Educației, examenul nu poate fi organizat în data de 17 noiembrie și va fi amânat pentru 8 decembrie.
În urma ordonanței Guvernului, care modifică Codul Administrativ în acest scop, secretarii generali ai ministerelor au putut prelua atribuțiile de a aproba plata salariilor, achita facturi și onora obligații contractuale și de plată, inclusiv privind fondurile europene.
CITEȘTE ȘI Mai mulți foști șefi din Ministerul Educației, trimiși în judecată pentru luare de mită. În dosar este inculpat și deputatul Viorel StanAjunsă în dezbaterea senatorilor, ordonanța a fost modificată recent în comisia de specialitate astfel încât seceretarul general al unui minister să aibă și calitatea de ”reprezentant legal” al instituției în lipsa titularului ministerului.
Astfel, secretarul general al ministerului va îndeplini ”calitatea de ordonator principal de credite și de reprezentant legal, pe perioada vacanței funcției de ministru sau în situația în care acesta se află în imposibilitatea absolută a exercitării atribuțiilor”, arată textul modificat al ordonanței.
Modificarea va trebui votată atât de plenul Senatului, cât și de către Camera Deputaților, pentru a putea intra în vigoare.