Un grup de manifestanți a ocupat, sâmbătă, sediile a două entități naționale de presă - Bolivia TV și Radio Patria Nueva - și i-a obligat pe angajați, acuzați că servesc intereselor Guvernului, să le abandoneze.
Președintele bolivian Evo Morales a anunțat pe Twitter că au fost incendiate casa surorii lui și reședintele guvernatorilor din Oruro și Chuquisaca, iar Mexicul s-a arătat îngrijorat de situație, după ce a început deja să primească cereri de azil.
Directorul Radio Patria Nueva, Iván Maldonado, citat de News.ro, a declarat: „Am fost scoși cu forța după ce am primit constant amenințări din partea celor adunați în fața sediului. Au încercat să ne oblige să suspendăm emisia”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Bolivia TV și Radio Patria Nueva au revenit, după incident, doar cu muzică.
Președintele bolivian Evo Morales a condamnat acțiunea printr-un mesaj publicat pe Twitter: „Spun că apără democrația, dar acționează ca în dictatură”.
La puțin timp după, un post de radio al sindicatului fermierilor, CSUTCB, a fost ocupat de manifestanți, a mai anunțat Morales. El a asemănat incidentul cu acțiunile din timpul dictaturilor militare.
Evo Morales, care a fost reales pe 20 octombrie pentru un nou mandat de președinte, fapt ce a dus la protestele de stradă, a spus că reședința surorii lui din Oruro a fost incendiată, la fel și ale guvernatorilor din regiunea omonimă (aflată în vestul țării) și din Chuquisaca (centru-sud).
„Vrem pace”, a scris pe Twitter guvernatorul Chuquisaca, Esteban Urquizu. Chuquisaca este regiunea unde se găsește Sucre, capitala constituțională a Boliviei.
Sâmbătă, Morales a chemat opoziția la un dialog pentru a „pacifica” țara care trece prin cea mai mare criză politică din ultimele trei decenii.
În mai mult de două săptămâni de proteste și confruntări între susținătorii și contestatarii lui Morales, au murit 3 oameni și 383 au fost răniți, potrivit datelor oficiale.
„Sperăm să fim ascultați”, a spus Morales, care a invitat organizații precum ONU și OEA (Organización de Estados Americanos), pe papa Francisc și „țări din orice parte a lumii” să participe la dialog.
Pe de altă parte, Guvernul mexican califică drept „gravă” situația din Bolivia și îndeamnă părțile să dialogheze, informează TVE.
Ministrul mexican de Externe, Marcelo Ebrad, a spus că este îngrijorat legat de situația politică din statul sud-american și că deja Guvernul a primit solicitări de azil.
„Situația din Bolivia este foarte gravă. Dialogul convocat e urgent. Urmăresc îndeaproape ce se întâmplă. Deja avem cereri de azil de care ne ocupăm”, a scris el pe Twitter. „Mexicul este pentru democrație și respectarea legii. Lovitura de forță este un pas înapoi”.