Procurorii militari încep audierile în dosarul privind modul de intervenție a jandarmilor la protestele de vineri seară. Manifestanții agresați de jandarmi, chemați la sediul Parchetului, luni și marți

Procurorii militari încep audierile în dosarul privind modul de intervenție a jandarmilor la protestele de vineri seară. Manifestanții agresați de jandarmi, chemați la sediul Parchetului, luni și marți
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 aug 2018

Procurorii militari, care fac cercetări cu privire la modul de intervenție a jandarmilor și la incidentele petrecute la manifestația de vineri seară din Piața Victoriei, vor începe luni audierile, persoanele rănite în urma intervenției jandarmilor fiind chemate în cursul acestei zile la sediul Parchetului Militar pentru a le oferi date anchetatorilor. Peste 30 de persoane au solicitat certificate medico-legale și au depus plângeri împotriva jandarmilor, în ultimele două zile.

Procurorii militari i-au invitat la Parchetul Militar pe toți care au participat la protestul de vineri seară și au fost răniți în urma intervenției jandarmilor sau pot furniza informații importante despre violențele din Piața Victoriei, relatează News.ro. Oamenii sunt chemați luni și marți la sediul Parchetului Militar București de pe Strada George Georgescu 2 din sectorul 4.

Urmărește-ne și pe Google News

Sâmbătă și duminică, în jur de 30 de persoane care au fost agresate de jandarmi la protestele de vineri seară au mers la Institutul de Medicină Legală pentru a obține certificate care să ateste agresiunile și au depus plângeri penale la Parchet. Pe lângă certificate medico-legale, mulți au atașat și imagini filmate în timpul violențelor.

A treia zi de proteste în Piața Victoriei din Capitală. Mii de persoane au cerut în continuare demisia Guvernului CITEȘTE ȘI A treia zi de proteste în Piața Victoriei din Capitală. Mii de persoane au cerut în continuare demisia Guvernului

Parchetul General a anunțat sâmbătă că procurorii militari din cadrul Parchetului Militar Teritorial de pe lângă Tribunalul Militar București s-au sesizat din oficiu, fiind înregistrat un dosar penal cu privire la modul de intervenție a jandarmilor și incidentele petrecute la manifestația din Piața Victoriei. De asemenea, Parchetul Militar Teritorial de pe lângă Tribunalul Militar București urmează să fie colectate inclusiv sesizările depuse  la secțiile de poliție, iar toate plângerile penale depuse vor fi înregistrate sub număr unic.

Incidente extrem de violente au avut loc vineri seară la mitingul diasporei din Piața Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni.

Astfel de incidente s-au produs pe tot parcursul protestului - unele persoane au forțat gardurile în zona din fața Guvernului și au aruncat cu diverse obiecte, în special sticle de plastic, iar scutierii au intervenit cu grenade cu gaze lacrimogene și cu tunul cu apă.

Înainte de miezul nopții, jandarmii au intrat în forță în Piața Victoriei, gonind oamenii, deși mii de persoane protestau în continuare.

Doi jandarmi, între care o femeie, au fost prinși la un moment dat de un grup de persoane violente, care au început să îi lovească. Cei doi jandarmi au fost scoși de un grup de manifestanți pașnici, care au făcut scut uman în jurul celor doi jandarmi și i-au escortat până la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-și salva colegii. Armele celor doi jandarmi care au fost bătuți au fost sustrase.

Președintele Klaus Iohannis i-a cerut procurorului general Augustin Lazăr să fie începute de urgență cercetări pentru stabilirea modului concret în care s-a produs intervenția Jandarmeriei pentru restabilirea ordinii publice la protestele de vineri seară din Piața Victoriei la care au luat parte câteva zeci de mii de oameni. De asemenea, Iohannis a solicitat procurorului general stabilirea legalității intervenției și identificarea persoanelor și a gradului de implicare sau vinovăție a tuturor celor care au luat parte la incidentele violente petrecute în Capitală.

Intervenția în forță a Jandarmeriei la protestele din Piața Victoriei a fost justificată de provocările huliganilor, iar reacția președintelui Klaus Iohannis, care a vorbit despre intervenția brutală a jandarmilor, a fost prematură, a susținut ministrul de Interne Carmen Dan. Ea a spus că nu șeful statului trebuie să se pronunțe asupra legalității intervenției jandarmilor, ci Parchetul Militar și speră ca imparțialitatea actului de justiție să nu fie influențată de afirmațiile președintelui.

În urma violențelor din Piața Victoriei, 452 de oameni au fost asistați medical, dintre care 70 au fost transportați la spital, între ei fiind și 11 jandarmi. 

viewscnt
Afla mai multe despre
proteste
parchet
violenta
jandarmi
diaspora