Ministrul Mediului susține că ”guvernarea tehnocrată” este una din cauzele atacurilor urșilor

Ministrul Mediului susține că ”guvernarea tehnocrată” este una din cauzele atacurilor urșilor
scris 12 aug 2018

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, susține că una din cauzele atacurilor urșilor este scăparea de sub orice control a acestei probleme în cele 400 de zile de guvernare tehnocrată, în care nu s-a făcut absolut nimic pentru gestionarea ei. Gavrilescu promite modificarea legislației, astfel încât autoritățile să se poată implica în cazul solicitărilor de intervenție, iar plata despăgubirilor acordate cetățenilor să fie recuperată de consiliile județene de la Ministerul Mediului.

Grațiela Gavrilescu a făcut aceste considerații la Băile Tușnad, unde în ultima perioadă au avut loc mai multe atacuri ale urșilor.

Urmărește-ne și pe Google News

"Au fost identificate mai multe cauze, unele fiind obiective, ca, de exemplu, încălzirea globală, cu efectele climatice cunoscute, care au condus la micșorarea perioadei de hibernare a urșilor și la evidente modificări de comportament. Sunt, însă, și cauze subiective, precum culegerea necontrolată a fructelor de pădure, neasigurarea, în cantitate corespunzătoare a hranei de către fondurile de vânătoare, neîntreținerea pășunilor și împădurirea acestora, care au condus la apropierea habitatului habitatul urșilor de zonele locuite, gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor menajere etc., în privința cărora Ministerul Mediului, în colaborare cu cel al Pădurilor și Apelor și cu autoritățile locale depun eforturi consistente de intervenție", a spus Gavrilescu, citată într-un comunicat transmis de Ministerul Mediului. 

În acest context, Grațiel Gavrilesacu a susținut că o altă cauză a atacurilor urșilor este "scăparea de sub orice control a acestei probleme în cele 400 de zile de guvernare tehnocrată, în care nu s-a făcut absolut nimic pentru gestionarea ei, proiectele bune începute înainte de 2016 fiind stopate în totalitate".

Oficial: Realizarea drumului expres Craiova-Pitești va întârzia și mai mult. Licitațiile pentru loturile 3 și 4 vor fi anulate și reluate CITEȘTE ȘI Oficial: Realizarea drumului expres Craiova-Pitești va întârzia și mai mult. Licitațiile pentru loturile 3 și 4 vor fi anulate și reluate

Recent, același ministru a declarat că niciun stat din Uniunea Europeană, nici măcar cele în care nu mai există de peste un secol urși, nu și-a manifestat dorința de a transfera astfel de animale din România.

"Am trimis la toți miniștrii din toată Uniunea Europeană, și nu numai. Răspunsurile au fost negative, în sensul că, chiar și distractive, în durerea noastră, aceea de a rezolva problema acestei specii protejate, urs, că multe dintre țări mi-au răspuns că nu mai au această specie de 100 de ani. Și nu a dorit nimeni să ia niciun urs, nici măcar pentru grădinile zoologice. Chiar în discuțiile pe care le-am avut cu omologii mei în ultima perioadă, pe trio în vederea preluării Președinției Uniunii Europene - Finlanda, care au și ei o populație de urși, Croația, care aproape că nu are, mi-au și spus, așa, cum de altfel, mi-au spus și cei de la Comisia Europeană, cărora le-am explicat realitatea din România, așa cum este ea, și nu cum au prezentat-o anumiți așa-ziși - între ghilimele - iubitori de animale, este că inclusiv Comisia Europeană mi-a spus așa: este problema dumneavoastră de gestionare, a României, nu a noastră", a susținut ministrul Mediului.

Potrivit Grațielei Gavrilescu, România are o populație estimată de urși, conform statisticilor fondurilor cinegetice, de aproximativ 7.000, dar se presupune că numărul este mult mai mare.

În urmă cu un an, Gavrilescu anunța că va emite ordinul care conferă posibilitatea uciderii a peste 140 de carnivore mari, în contextul în care urșii au devenit un pericol real pentru populație. Ea spunea că decizia sa este fermă chiar dacă se așteaptă la proteste de stradă din partea celor care militează pentru protecția animalelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
mediu
ministrum ursi
atac
cauza
guvernare
tehnocrata