Procurorii cer pedepse maxime pentru Blejnar, Comăniță și Nemeș, în dosarul “Motorina”; decizia Curții de Apel, în 25 mai

Procurorii cer pedepse maxime pentru Blejnar, Comăniță și Nemeș, în dosarul “Motorina”; decizia Curții de Apel, în 25 mai

Sursa foto: Facebook

scris 10 mai 2016

Direcția Națională Anticorupție cere pedepse maxime pentru fostul șef al ANAF Sorin Blejnar, fostul șef al vămilor Viorel Comăniță, omul de afaceri Radu Nemeș și Diana Nemeș, în dosarul “Motorina”, în care sunt acuzați de fapte de evaziune fiscală cu produse petroliere, prin care s-a produs un prejudiciu de aproximativ 56 milioane de euro.

Procurorul DNA prezent marți la ședința de judecată de la Curtea de Apel București a arătat în fața instanței, la ultimul termen al procesului, că relevante în această cauză sunt întâlnirile dintre fostul șef de cabinet al lui Blejnar, Codruț Marta, și Radu Nemeș, precum și documentele bancare despre care vorbeau. Acesta a mai spus că, de cel puțin două ori, Radu Nemeș și Codruț Marta au mers la fostul șef al vămilor Viorel Comaniță, iar între Marta și Comăniță au existat discuții cu privire la schimbările care se anunțau și presiunile asupra lui Blejnar să nu-și dea demisia, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News

După ce a prezentat faptele pentru care trebuie condamnați inculpații din dosarul “Motorina”, procurorul a cerut condamnarea lui Radu Nemeș la o pedeapsă orientată spre limita maximă, pentru concurs de infracțiuni, precizând că în cazul acestuia este mai favorabilă legea penală nouă.

Tot o pedeapsă orientate spre maximum prevăzut pentru faptele de care este acuzată a cerut procurorul și pentru soția omului de afaceri, Diana Nemeș.

În cazul fostului șef al ANAF Sorin Blejnar, procurorul a cerut instanței să aibă în vedere modalitatea și calitatea din care a sprijin grupul infracțional și să dispună aplicarea câte unei pedepse cu închisoarea orientate spre maximul prevăzut de lege, dar și o pedeapsă complementară.

Procurorul a precizat că Blejnar nu avea cum să nu cunoască activitatea grupului infracțional, având în vedere funcția pe care o ocupa. Mai mult, procurorul a arătat că deși Blejnar și Viorel Comăniță au spus că nu îl cunosc pe Radu Nemeș, înregistrarile și discuțiile telefonice sunt mărturii că lucrurile stăteau altfel, că erau în “dialog și conlucrare”.

Magistratul s-a referit la o declarație din 2009 a lui Dinu Romașcanu, foșt șef al Gărzii Financiare Bacău, care arăta că au fost făcute verificări la o societate a lui Nemeș, iar la două zile după a fost chemat la cabinetul lui Blejnar, unde Codruț Marta i-a spus să înceteze cu aceste controale, ca un avertisment venit din partea lui Blejnar.

În cazul lui Dumitru Chirvăsitu, procurorul a arătat că legea penală veche este mai favorabilă și a cerut condamnarea lui pentru fiecare dintre infracțiuni, iar pentru Viorel Comăniță, Mihai Buliga, Andrei Florin Jugănaru și Dumitru Emil Preda a cerut aplicarea unor pedepse cu închisoarea orientate spre maximul prevăzut de faptele pentru care au fost trimiși în judecată.

Efectul legii dării în plată: Plafonul pentru Prima Casă va fi suplimentat cu 500 de mil lei CITEȘTE ȘI Efectul legii dării în plată: Plafonul pentru Prima Casă va fi suplimentat cu 500 de mil lei

Procurorul a cerut judecătorului să respinsă cererea lui Nicolae Belba de judecare prin procedură simplificată, dar pentru că a denunțat alte fapte, să dispună condamnarea acestuia la o pedeapsă cu închisoarea, dar cu aplicarea reducerii prevăzute de lege.

Judecătorul a anunțat, în timpul ședinței de judecată, că pronunțarea în acest dosar va fi în 25 mai.

Instanța va asculta pledoariile avocaților și ultimele declarații ale inculpaților, în dosarul “Motorina, care a ajuns la final după aproape doi ani de la trimiterea cauzei la Curtea de Apel București.

La termenul din 21 martie, judecătorul anunța că va judeca cererea de constatare a nulității relative a interceptărilor din acest dosar, înaintată de avocatul lui Radu Nemeș, când pronunță decizia pe fond.

Toate interceptările din acest dosar au fost făcute de SRI la cererea anchetatorilor DNA, unele în baza Legii siguranței naționale. Avocatul a cerut înlăturarea tuturor interceptărilor. În cazul celor făcute în baza Legii siguranței naționale, avocatul a argumentat că acestea nu pot fi folosite pentru infracțiunea care nu este prevăzută în această lege.

Sorin Blejnar și soții Radu și Diana Nemeș au fost trimiși în judecată în iulie 2014, pentru fapte de evaziune fiscală cu produse petroliere, prin care s-a produs un prejudiciu de aproximativ 56 milioane de euro.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2011 - 2012, Radu și Diana Nemeș și alte șapte persoane au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata obligațiilor aferente unor tranzacții cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparența unor produse petroliere inferioare.

Grupul ar fi fost sprijinit de fostul șef al ANAF Sorin Blejnar, de fostul său șef de cabinet Codruț Alexandru Marta, de fostul șef al vămilor, Viorel Comăniță, și de fostul ofițer DIPI Florin Secăreanu, printre alții.

Curtea Constituțională a decis, în 16 februarie, că prevederea din Codul de procedură penală potrivit căreia supravegherea tehnică poate fi efectuată de ”alte organe specializate ale statului” decât organul de cercetare penală sau lucrătorii specializați din cadrul poliției este neconstituțională. Curtea a precizat, în motivare, că hotărârea se aplică și dosarelor aflate pe rolul instanțelor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
blejnar
anaf
radu nemes
dosarul motorina