Tribunalul București a respins solicitarea fostului viceguvernator BNR, totodată fost președinte al Camerei Deputaților și lider marcant al PNL, Bogdan Olteanu, de schimbare a încadrării juridice a faptei de care acesta este suspectat și pentru care a fost trimis în judecată de DNA în urmă cu 3 ani.
Olteanu este judecat pentru trafic de influență, care se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.
El a solicitat instanței schimbarea încadrării juridice a faptei pentru care a fost inculpat în "fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid (...), de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite". Pedeapsa prevăzută de lege pentru această faptă este închisoarea de la 1 la 5 ani.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tribunalul i-a respins însă solicitarea. Următorul termen în proces este programat săptămâna viitoare.
În 18 octombrie 2016, DNA l-a trimis în judecată pe Bogdan Olteanu pentru trafic de influență, fiind acuzat că, în 2008, când era președinte al Camerei Deputaților, a primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro și sprijin electoral pentru PNL constând în servicii de marketing și consultanță, în schimbul intervențiilor la primul-ministru de la acea dată pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.
Codul Penal definește traficul de influență drept "pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârșită de către o persoană care are influență sau lasă să se creadă că are influență asupra unui funcționar public și care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri".
Banii de la Sorin Ovidiu Vîntu ar fi ajuns printr-un intermediar la Bogdan Olteanu, fiind dați în sediul unui partid, au arătat procurorii în rechizitoriu. Transferul banilor ceruți de Bogdan Olteanu ar fi fost făcut dintr-un cont bancar deschis în Cipru și într-unul din Bulgaria, deschis de o firmă înregistrată în Delaware, Statele Unite. Din contul din Bulgaria, banii au fost retrași în numerar în trei tranșe, în 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.
CITEȘTE ȘI Când va fi lansat "episodul 3" al Programului de subvenții Start-Up NationLiviu Mihaiu a fost numit, în septembrie 2008, de către premierul de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu, în funcția de guvernator al rezervației naturale Delta Dunării, post pe care l-a ocupat până în februarie 2009.
În cursul procesului lui Olteanu s-a mai pus problema să se stabilească dacă presupusa faptă de care acesta este suspectat a fost comisă în calitate de președinte al Camerei Deputaților sau de membru PNL.
Astfel, inițial, dosarul a fost trimis în judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție. Aceasta însă a decis, în martie 2017, să îl trimită la Curtea de Apel București, de unde a ajuns la Tribunalul București. Instanța supremă a admis atunci cererea avocaților lui Bogdan Olteanu, care au arătat că faptele de care acesta este acuzat ar fi fost comise în calitate de membru de partid, nu de președinte al Camerei Deputaților.
CITEȘTE ȘI FOTO Noul prototip al rachetei Starship, cu care Musk vrea să transporte oameni pe Marte, a fost asamblat înaintea testelor"A avea o atribuție de reprezentare nu înseamnă că avea puterea să facă o numire în componența Guvernului. Din punct de vedere legal, nu există niciun element ca Olteanu să fi avut vreo posibilitate să determine numirea domnului Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării”, a susținut apărătorul lui Bogdan Olteanu în față judecătorilor.
"Nu există vreo prerogativă a Guvernului asupra președinților camerelor. Nu a existat nici percepția celor care mă acuză că ar fi discutat cu mine în calitate de președinte al Camerei Deputaților. Este și o decizie a Curții Constituționale în acest sens. Nu poate interveni un parlamentar să poată influența Guvernul", a arătat și Olteanu la ÎCCJ, în martie 2017.
În replică, procurorul DNA prezent la ședința de judecată de atunci a arătat că infracțiunea de trafic de influență de care este acuzat Olteanu are legătură cu funcția de președinte al Camerei Deputaților, dar trebuie avută în vedere și relația de afinitate a acestuia cu Călin Popescu Tăriceanu.
CITEȘTE ȘI Avocat: Autoritățile române nu pot impune Booking.com și AirBNB să nu promoveze ofertele particularilor, pentru că portalurile nu sunt înregistrate în România, dar ar putea interzice accesul românilor la ele, așa cum a făcut Erdogan în Turcia"Este suficientă legătură cu funcția pe care a ocupat-o. Controlul parlamentar poate fi exercitat asupra Guvernului. Declarația fostului guvernator al Deltei Dunării Paul Cononov este relevanță în acest sens. În plus, pe 16 septembrie 2008, Olteanu a anunțat primul la televizor că Liviu Mihaiu va fi numit guvernator al Deltei. Mihaiu a fost chemat la sediul Guvernului înainte de a fi numit ca guvernator. Apreciem excepția ca neîntemeiată, având în vedere că până acum Înalta Curte s-a mai pronunțat și pe măsurile preventive din acest dosar", a spus atunci procurorul.
Și fostul premier Tăriceanu a fost cercetat în această speță, într-un dosar disjuns din cel al lui Olteanu, însă acesta a fost clasat de către procurorii DNA anul trecut.