Un senator solicită ca Parlamentul să aloce peste 50.000 de euro, astfel încât pe sediul clădirii legislativului să fie arborat un drapel național mult mai mare, pe considerentul că drapelul actual nu este vizibil pe clădirea uriașă construită în regimul Ceaușescu. Senatorul arată că, dacă drapelul nu poate fi amplasat pe fosta Casă a Poporului, să fie arborat în fața acesteia.
Senatorul liberal Ion Marcel Vela a venit cu această propunere pentru cele două Camere ale Parlamentului.
”În momentul de față, imaginea Parlamentului, ca instituție reprezentativă a României, cât și cea a Drapelului României, ca simbol național, sunt afectate de lipsa de vizibilitate a drapelului amplasat pe acoperișul Palatului Parlamentului. (...) Suntem stat european modern și democratic, membru NATO, și aliat al SUA, cu rol major în securitatea Europei de Sud — Est. Acest statut privilegiat ne expune în ochii Europei, dar ne și obligă la respectarea cu strictețe a unui protocol diplomatic intern. Se cuvine în mod just să onorăm, așadar, conform protocolului, Drapelul nostru Național și Sfânt!”, susține liberalul în solicitarea adresată conducerii Senatului.
Conducerea Camerei Deputaților i-a analizat prima solicitarea și i-a explicat senatorului că drapelul actual este montat pe un catarg special, încastrat într-o structură de beton armat, la 84 metri înălțime, fiind confecționat dintr-un material special, rezistent la curenții de aer puternici de la această cotă.
CITEȘTE ȘI Ponta, despre Dragnea: Un fel de Pablo Escobar, de Hugo Chavez; îmi pot da doctoratul în cei cu mustață când mint”Dimensiuni mai mari pentru drapel au fost încercate de-a lungul timpului, dar acestea nu au rezistat mai mult de o săptămână de zile, iar forțele portante și curenții turbionall au produs deteriorări ale structurii de susținere. Realizarea unei structuri de dimensiuni mai mari (portdrapel) pe care să fie arborat un drapel de dimensiuni majorate, necesită încastrare și ancorarea acesteia pe baza unor calcule și expertize ale elementelor de structură (grinzi, planșee) din zona terasei unde se amplasează portdrapelul. Menționăm că această operațiune a făcut obiectul analizei structurilor de specialitate din cadrul Camerei Deputaților în perioada 2002-2003, renunțându-se la implementarea proiectului din cauza costurilor de executie (valoarea lucrărilor de proiectare și execuție fiind estimată la suma de 51.500 euro, potrivit reglementărilor în vigoare la acea dată)”, i-a răspuns senatorului conducerea Camerei Deputaților.
În urma răspunsului, liberalul s-a adresat conducerii Senatului, arătând că dacă drapelul nu poate fi amplasat pe clădire, ar putea fi expus pe un catarg mare în fața Parlamentului, astfel încât să fie vizibil din Piața Constituției.
El a propus astfel introducerea în bugetul Senatului, la capitolul Investiții pentru 2017, a unui studiu de fezabilitate care să analizeze posibilitatea amplasării unui catarg sau a altei construcții arhitecturale, care să susțină drapelul în parcul din fața Parlamentului.
CITEȘTE ȘI Orban: Dacă ajungem la guvernare îi dăm afară pe toți cei angajați de PSD pe bază de pile și cumetrii politiceVela susține că, în prezent, față de anii 2002-2003, costurile ar putea fi mai mici.
”Finalizarea Studiului de fezabilitate și, ulterior, a unui Proiect tehnic pot crea premisele unei investiții emblematice în anul 2018, anul Centenarului Marii Uniri. (...) Acest demers este motivat de faptul că, anual, în Palatul Parlamentului sunt înregistrați peste 170.000 de vizitatori, turiști români și străini, iar în multe situații Parlamentul României este gazda unor reuniuni la nivel național sau internațional, și locul în care sunt primiți înalți demnitari și lideri ai lumii”, mai susține liberalul în cererile adresate conducerii Parlamentului.
Biroul Permanent al Senatului a aprobat, luni, solicitarea senatorului Vela, urmând ca, printr-un memorandum, să fie propuse soluțiile tehnice și costurile arborării unui drapel uriaș pe clădirea Parlamentului.