Prima reacție a lui Ponta după trimiterea în judecată: Un procuror obsedat și total neprofesionist, care inventează fapte

Prima reacție a lui Ponta după trimiterea în judecată: Un procuror obsedat și total neprofesionist, care inventează fapte
scris 17 sep 2015

Premierul Victor Ponta a avut prima reacție după ce a fost trimis în judecată de către Direcția Națională Anticorupție, afirmând că singura problema a țării este obsesia unui procuror ”total neprofesionist” în a se afirma în carieră inventând și imaginând fapte și situații neadevărate din urmă cu 10 ani. El nu face nicio referire la o evrntuală demisie din funcția de prim-ministru.

"În trei ani România va depăși economic mai multe țări europene - spune FMI!  Cred cu tărie că acest lucru este realizabil, prin munca românilor și printr-o guvernare eficientă (și atunci , în 2018, ne vom gândi că nu au fost rele timpurile în care economia crește, salariile și pensiile la fel, absorbim fonduri europene și ajutăm Moldova, și singura problema a țării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând și imaginând fapte și situații neadevarate din urmă cu 10 ani)!", a scris Ponta pe Facebook.

Urmărește-ne și pe Google News

DNA a dispus trimiterea în judecată a premierului Victor Ponta sub acuzațiile de spălare de bani, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și 17 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Este pentru prima oară după 1989 când un prim-ministru aflat în funcție este trimis în judecată. 

În același dosar a fost trimis în judecată, sub aceleași acuzații, și senatorul Dan Șova, care în plus este inculpat și pentru trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu. De asemenea, în dosar mai sunt implicați și trei foști directori de la complexurile energetice Turceni și Rovinari.

Premierul Victor Ponta este acuzat că a falsificat mai multe documente, pentru a justifica primirea mai multor sume de bani de la SCA Șova și Asociații, care avea, la rându-i, încheiate contracte cu cele două complexuri energetice.

Procurorii DNA arată că, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, inculpatul Victor Ponta, prin cabinet individual de avocat, a obținut de la  SCA „Șova și Asociații”  suma de 181.439,98 lei, pentru presupuse activități efectuate în conlucrare, dar care, în realitate, nu s-au efectuat.

Astfel, la data de 30 august 2007, între SCA „Șova și Asociații” reprezentată de Dan Șova și Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Victor Ponta s-a încheiat o convenție de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părți în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum și în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Convenția s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată. În convenție s-a prevăzut ca, pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocați, iar avocatul Victor Ponta să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară.

"Prin procesul-verbal din data de 29 octombrie 2007 inculpații au hotărât suplimentarea cu 1.000 euro a onorariului cuvenit inculpatului Victor Ponta pentru luna octombrie 2007 (lună în care Șova Dan-Coman s-a înțeles cu inculpatul Cristea Dumitru, să încheie un contract de asistență juridică prevăzut cu comision de succes).

În data de 27 martie 2008, inculpații au încheiat un act adițional la convenția de conlucrare profesională, în sensul că s-a modificat onorariul cuvenit inculpatului Victor Ponta la suma de 3.000 euro (cu o lună înainte, cele două complexe energetice încheiaseră cu SCA „Șova și Asociații” alte contracte de asistență juridică prevăzute cu comision de succes).

Convenția de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Victor Ponta a devenit ministru", se arată în comunicatul DNA.

Procurorii DNA mai arată, în Rechizitoriul de trimitere în judecată, că cele două complexuri energetice nu ar fi încheiat contracte cu societatea de avocatură Dan Șova și Asociații, “dacă la nivelul companiilor de stat nu ar fi existat percepția că Dan Șova beneficiază de sprijinul lui Victor Ponta.”

Mai mult, concluzionează procurorii DNA “banii reprezentau bonificarea inculpatului Ponta Victor-Viorel în considerarea facilitării, de către acesta, a încheierii și derulării contractelor de asistență juridică a SCA Șova și Asociații cu cele două complexuri energetice, cunoscând că banii provin din săvârșirea de infracțiuni”.

Anchetatorii mai arată că după ce povestea a apărut în mass-media “inculpatul Șova Dan-Coman a conceput și semnat 11 înscrisuri denumite procese-verbale ale Adunării Generale a Asociaților SCA „Șova și Asociații” înscrisuri antedate și care prezintă în cuprinsul lor o stare de fapt inexistentă”.

ANAF s-a constituit parte civilă în dosar “cu suma de 126.979,73 lei față de inculpatul Șova Dan-Coman și cu suma de 51.321,80 lei față de inculpatul Ponta Victor-Viorel”, se mai arată în Rechizitoriu. 

Prejudiciul în dauna complexurilor energetice este de 5 milioane de euro, dintre care un million de euro au ajuns la SCA Șova și Asociații. 

Trimiterea premierului în judecată vine în contextul în care acesta a mers necitat la DNA, în urmă cu doar două zile, pentru a depune documente despre care a susținut, în fața ziariștilor, că i-ar demonstra nevinovăția.

Cum au fost oprejudiciate complexurile energetice

Casa de avocatură a lui Dan Șova a primit, în 2007 și 2008, fără organizarea vreunei licitații, contracte în valoare de 2,6 milioane de lei, de la Complexul Energetic Rovinari, reprezentat de directorul de atunci Laurențiu Ciurel, de asemenea trimis astăzi în judecată.

Șova a primit, în aceeași perioadă, 3,9 milioane de lei de la Complexul Energetic Turceni, care era condus de directorul Dumitru Cristea, și el inculpat în dosar.

Anchetatorii arată că cele două complexuri energetice erau deja reprezentate juridic și nu ar fi avut nevoie de serviciile casei de avocatură Dan Șova, dar și că, în paralel, au încheiat înțelegeri cu părțile din procesele pentru care fusese angajată firma actualului senator, astfel că aceste contracte nu se justifică.

O parte din acești bani au ajuns la Victor Ponta, concluzionează anchetatorii, fie direct, fie prin acordarea de beneficii, precum autoturismul pe care actualul premier îl folosea la raliuri, pe vremea când era copilot. DNA mai arată că Victor Ponta a folosit o parte din banii primiți de la Dan Șova pentru achiziționarea a două apartamente în Capitală.

Dosarul a fost înaintat, spre soluționare, Înaltei Curți de Casație și Justiție.

viewscnt
Afla mai multe despre
ponta
dna