Premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată de către Direcția Națională Anticorupție la trei luni după ce a fost chemat prima dată de procuror să prezinte explicații în dosarul Rovinari-Turceni, procedură pe care a încercat să o evite pe ultima sută de metri în urmă cu două zile, marți, când a venit cu un document la DNA fără să fi fost chemat. El nu a fost însă primit de procuror și nu a putut decât să lase documentul la Registratură.
Ponta s-a prezentat pentru prima dată la DNA pe 5 iunie, anunțând la ieșire că este suspect în cazul Șova pentru activitatea sa de avocat din perioada 2007-2008, precum și pentru conflict de interese deoarece l-a propus ulterior pe Șova pentru funcția de ministru. El a susținut atunci că este nevinovat și că va prezenta procurorilor documente care să ateste acest lucru.
La 13 iulie, după ce a revenit din Turcia unde a suferit o o intervenție chirurgicală, Ponta a fost din nou chemat la DNA, unde a fost anuntat ca in dosar s-a dispus efectuarea unei expertize financiar-contabile si că procurorii au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce îi aparțin în dosarul Rovinari -Turceni.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El a refuzat atunci să facă vreo declarație în fața procurorilor, folosindu-se de dreptul la tăcere, și a ieșit din sediul DNA după doar cîteva minute, spunând presei că procurorul l-a informat că va fi efectuată o expertiză financiară. "Ne vedem în august !", a transmis Ponta jurnaliștilor.
În 19 august, DNA anunța că procurorii au pus sechestru asigurător pe un apartament al lui Ponta pentru a recupera prejudiciul de 51.321 de lei care ar fi fost produs de acesta prin complicitate la evaziune fiscală.
Ponta a scris atunci pe Facebook că în expertiză se arată că SCA "Șova și Asociații" și-a dedus cheltuieli în baza contractului cu el de 51.321 de lei, dar au și fost plătite taxe și impozite de către cabinetul său de avocatură, în cuantum de 53.000 de lei.
DNA a replicat însă că acel fragment prezentat de Ponta nu este o concluzie a expertizei, ci o observație a expertului parte al lui Șova.
Pe 3 septembrie, Ponta a venit din nou la DNA, pentru a fi audiat în dosarul „Turceni – Rovinari”, spunând la ieșire că audierea s-a purtat într-o formă civilizată și a răspuns la toate întrebările procurorului de caz.
Premierul a precizat că a solicitat anchetatorilor să disjungă din "dosarul mare", "Turceni - Rovinari", acuzațiile ce îl privesc pentru a fi dată cât mai repede o soluție.
Marți, 15 septembrie, Ponta a mers la DNA fără să fi fost chemat, încercînd să îi înmâneze procurorului de caz o copie după o convenție europeană care reglementează exercitarea profesiei de avocat și despre care premierul consideră că i-ar putea fi favorabilă în dosarul în care este cercetat. El nu a fost însă primit de procuror și a depus documentul la Registratură.