Președintele Klaus Iohannis va vizita joi centrala nucleară de la Cernavodă, operată de compania de stat Nuclearelectrica, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la punerea în funcțiune a unității 1 a centralei, a anunțat Administrația Prezidențială.
Reactorul 1 de la Cernavodă a fost însă inaugurat oficial pe 17 aprilie 1996 și a intrat în exploatare comercială pe 2 decembrie în același an.
Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas și Federatia Patronală Petrol și Gaze (FPPG).
Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI
CITEȘTE ȘI Ministrul Educației anunță: Peste 77% dintre elevi nu doresc să se vaccineze. Este o realitate tristă28 noiembrie - Profit Financial.forum
Evenimentul reprezintă în schimb încă o ocazie pentru Iohannis de a se exprima public cu privire la scumpirea galopantă a energiei din această perioadă, așa cum a făcut-o de mai multe ori în ultimele zile. Evoluția prețurilor angro la electricitate a determinat conducerea Nuclearelectrica să solicite rectificarea în creștere semnificativă a bugetului companiei pe anul acesta, anticipând o majorare cu peste 40% a profitului net, față de estimările inițiale.
"(…) am avut o primă discuție despre prețurile la energie, în special prețurile de electricitate și am convenit să urgentăm toate demersurile. Comisia (Europeană – n.r.) s-a angajat și ne așteptăm să se țină de această chestiune, să vină foarte repede, în maxim o săptămână, cu o abordare propusă de Comisie care trebuie să vină cu unele soluții fiindcă nu putem să trecem iarna cu prețuri în creștere la electricitate", a declarat miercuri Klaus Iohannis, în marja participării sașe la Summitul UE - Balcanii de Vest de la Brdo, Slovenia.
Președintele a atacat subiectul și în declarația sa de marți de după demiterea Guvernului Cîțu prin moțiune de cenzură.
"Suntem într-o criză a prețului la energie, o criză care este și europeană, și globală. De lucru ar fi suficient pentru politicieni: să rezolve problema pandemiei, să rezolve problema prețurilor la electricitate. Dar ce s-au gândit unii dintre politicienii noștri? Să mai adauge o criză, o criză a guvernării", a punctat Iohannis.