Vicepremierul fără portofoliu Marcel Ciolacu a confirmat discuțiile, anunțate în premieră de Profit.ro, privind contribuțiile la Pilonul II de pensii, precizând că acestea sunt între Ministerul Finanțelor și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și insistând asupra ideii că Pilonul II nu va fi desființat, iar "banii nu vor fi luați" de la Pilonul II pentru Pilonul I.
El a precizat totodată că nu a fost încă adoptată o decizie și a susținut că aceasta va fi "în favoarea cetățenilor".
"Există anumite cifre care ne îngrijorează privind pensionarii care au accesat doar Pilonul II. Este ceva îngrijorător în ceea ce privește Pilonul II de pensii, nu ca în alte state. La noi sunt bani, dar cred că se pot gestiona mai bine ca oamenii să aibă o pensie mai mare. Nu este o intrare brutală a statului, pur și simplu este vorba de eficiență și o decizie, pentru că Guvernul poate lua o asemenea decizie, o decizie în favoarea cetățenilor care au accesat" a argumentat Ciolacu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Vicepremierul a precizat că „nu se iau bani din Pilonul II să se mute în Pilonul I”, fiind exclusă o asemenea decizie.
”Statul român, Guvernul, nu a luat in discuție Pilonul II de pensie pentru că nu are bani, a luat din alte considerente această discuție. Acest lucru va fi explicat de președintele ASF și cu viceprședintele pe pensii și de către Ministerul Finanțelor. Deci, decizia nu a fost luată dintr-o foamete a Guvernului pentru bani. Avem suficienți bani să închidem această rectificare bugetară și bugetul până la sfârșit. Vă aduc aminte că avem cea mai mare creștere economică din Europa”, a mai spus vicepremierul.
Ulterior, și prim-ministrul Mihai Tudose a confirmat discuțiile, argumentând că "statul administrează mai bine pensiile" și că este nevoie de o discuție pentru a stabili dacă nu este necesar ca sumele vărsate la Pilonul I să fie mai mari decât cele vărsate la Pilonul II.
„Este vorba despre luarea unei decizii în ceea ce privește defalcarea acelor sume pe care le plătesc românii azi la cele două componente, ambele fiind de stat, doar că una are un management privat. Acum, jumătate din sume se duc la Pilonul I, jumătate la Pilonul II. Am constatat că randamentul la Pilonul I care are ca și reper salariul mediu pe România este mult mai mare decât randamentul obținut la Pilonul II și din această cauză am solicitat Ministerului Finanțelor ca împreună cu cei de la sistemul de pensii să facă o analiză să vadă dacă nu cumva este oportun ca cel puțin acum, când creșterea economică a României e foarte mare și randamentul pentru banii românilor pentru pensii este mult mai mare la Pilonul I, sumele care se varsă la Pilonul I să fie un pic mai mari decât cele care se varsă la Pilonul II”, a declarat șeful Executivului.
Tudose a precizat că discuțiile sunt avansate și decizia va fi luată „având în vedere interesul suveran al celor care plătesc acele contribuții pentru pensie”.
„Fiind o contribuție vărasată într-o zonă cu randament mai mare, fondurile pentru pensii pentru fiecare român vor crește. E o modalitate de a crește pensia în viitor”, a explicat premierul.
El a mai spus că îi va cere ministrului Finanțelor, Ionuț Mișa, să pună la dispoziție calculele potrivit cărora s-a constatat că randamentul este mai mare la Pilonul I.
„Randamentul este mult mai mare la Pilonul I. Am constatat cu surprindere că statul e un mai bun administrator la acest lucru”, a ținut să puncteze prim-ministrul.
Ulterior, după ședința Executivului, ministrul Economiei, neimplicat în discuția de la Finanțe, afirma că "în Guvern nu a existat o discuție pe această temă", în condițiile în care subiectul nu a fost abordat, deocamdată, și în ședință de guvern. Ministrul Economiei nu și-a mai continuat ideea pentru a spune că, personal, nu este implicat într-un astfel de subiect, nefiind de competența sa, și că vorbește bazat pe ceea ce crede.
Contactați de marți de Profit.ro, reprezentanții Ministerului Finanțelor încă nu au comentat oficial.