Premierul Marii Britanii susține că Scoția nu va avea drept de veto în ceea ce privește Brexit-ul

Premierul Marii Britanii susține că Scoția nu va avea drept de veto în ceea ce privește Brexit-ul
scris 1 oct 2016

Premierul Theresa May a declarat vineri noaptea că este pregătită să asculte îngrijorările scoțienilor cu privire la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, însă executivul scoțian nu va avea puterea să blocheze prin veto negocierile privind divorțul de blocul comunitar, transmite Reuters.

De asemenea, premierul scoțian a cerut la începutul săptămânii mai multă claritate din partea executivului britanic cu privire la procesul de ieșire din blocul comunitar și a atras atenția asupra consecințelor negative pe care ar urma să le aibă un așa-numit Brexit ”dur” asupra economiei Regatului Unit, potrivit News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

După ce alegătorii britanici au decis că vor să părăsească blocul comunitar, executivul scoțian a avertizat că ia în considerare un al doilea referendum privind independența teritoriului, care ar putea să rupă în două a cincea cea mai puternică economie a lumii în încercarea de a finaliza Brexit-ul.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
VIDEO Guvernul va prelungi perioada de subscripție publică pentru \ CITEȘTE ȘI VIDEO Guvernul va prelungi perioada de subscripție publică pentru "Cumințenia Pământului", nereușind să strângă decât o mică parte din bani

”Sunt extrem de clară asupra faptului că, după ce începem aceste negocieri, vom discuta cu executivul scoțian pentru a pregăti poziția Marii Britanii”, a precizat premierul Theresa May.

De asemenea, prim-ministrul a dezmințit că scoțienii ar putea să blocheze prin veto procedura de ieșire din UE.

”Marea Britanie va avea o poziție în aceste negocieri, iar noi vom negocia cu blocul comunitar din poziția de executiv britanic”, a susținut liderul britanic.

Theresa May a explicat că executivul britanic va asculta și va lua în considerare îngrijorările prezentate de Scoția, precum și de celălalte părți componente ale Regatului Unit, inclusiv Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord.

În schimb, legislativul britanic are puterea de a complica sau de a încetini ieșirea Marii Britanii din UE.

Scoțienii au respins referendumul pentru independență din urmă cu doi ani, însă alegătorii scoțieni au votat în majoritate pentru a rămâne în blocul comunitar. În acest sens, soarta Brexit-ului a fost decisă de către alegătorii din Anglia și Țara Galilor.

”Există două mari întrebări cu privire la organizarea unui al doilea referendum scoțian: poate să existe unul sau există o problemă legată de acest proces. Cred că întrebarea adevărată este: ar trebui să existe un al doilea referendum în Scoția? Răspunsul meu este unul negativ. Nu ar trebui să existe un alt referendum în Scoția”, a completat Theresa May.

Invocarea articolului 50 a fost amânată de executivul britanic până la începutul anului viitor, pentru că echipele de negociatori nu au fost pregătite în avans.

Londra mizează să obțină în cursul negocierilor acces nelimitat la piața unică europeană, deși este reticentă în a accepta libertatea de mișcare a muncitorilor europeni. În schimb, liderii europeni au susținut că principiul libertății de mișcare a muncitorilor pe piața unică este unul de la care blocul comunitar nu poate abdica și nu vor fi acceptate compromisuri în acest caz.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
theresa may
scotia