POLITICO: România pune la grea încercare poliția digitală a Europei

POLITICO: România pune la grea încercare poliția digitală a Europei

Inquam Photos / Octav Ganea

scris 12 dec 2024

Victoria șocantă a unui ultranaționalist în alegerile prezidențiale din România pune în lumina reflectoarelor Legea serviciilor digitale a UE (DSA). Noile norme ale Uniunii Europene privind rețelele sociale sunt testate la limită de acuzațiile privind o campanie pe TikTok orchestrată pentru fraudarea alegerilor prezidențiale, iar DSA nu a fost niciodată gândită ca o soluție rapidă pentru evenimente precum alegerile din România, scrie POLITICO.

Victoria șocantă a ultranaționalistului Călin Georgescu în primul tur al alegerilor din România a pus presiune pe Comisia Europeană pentru a demonstra că își poate folosi noile puteri de a controla conținutul online pentru a analiza modul în care contul de social media al lui Georgescu a primit un impuls vital în ultimul moment. Autoritățile de reglementare pot acum să amendeze companiile cu până la 6% din cifra lor de afaceri anuală globală sau chiar să blocheze temporar serviciile acestora în UE, arată POLITICO, citată de news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
OFICIAL Două ministere dispar din viitorul Guvern CITEȘTE ȘI OFICIAL Două ministere dispar din viitorul Guvern

„Suntem în curs de examinare”, a fost răspunsul Bruxelles-ului pentru moment, arată publicația.

Comisia, care supraveghează TikTok din cauza dimensiunii platformei, se confruntă cu situația delicată de a dovedi că regulamentul său de moderare a conținutului - Digital Services Act (DSA) - funcționează, evitând în același timp să fie acuzată că trage concluzii pripite sau că interferează cu alegerile naționale. Cazul românesc, menționează POLITICO, se adaugă eforturilor UE de a se înțelege cu Elon Musk, proprietarul X, susținător al libertății de exprimare și protejat al lui Donald Trump, care a sfidat public normele UE privind rețelele sociale.

Dacă Bruxelles-ul nu poate demonstra că poate aborda aceste probleme-cheie, credibilitatea legii emblematice a UE privind social media s-ar putea prăbuși - exact când legislatorii și ONG-urile se așteaptă ca normele să înceapă să aibă efect, punctează POLITICO.

VIDEO Trump a sunat clopoțelul la bursa din New York, promițând ”un boom economic” CITEȘTE ȘI VIDEO Trump a sunat clopoțelul la bursa din New York, promițând ”un boom economic”

Comisia „merge cam pe vârfuri”, a declarat Eliška Pírková, care se ocupă de DSA în cadrul ONG-ului AccessNow.

PUNCTUL SENSIBIL

În urma victoriei uimitoare a lui Georgescu, Comisia s-a confruntat rapid cu probleme. La doar două zile după alegeri, chiar dacă detaliile cu privire la ascensiunea poTikTok a lui Georgescu erau încă puține, autoritatea de reglementare audiovizuală din România a solicitat Comisiei să investigheze aplicația de partajare video. Autoritatea a susținut că algoritmul TikTok a amplificat conținutul care „favoriza în mod disproporționat un candidat”.

Dar acest lucru nu a declanșat imediat o anchetă din partea Bruxelles-ului. În schimb, Comisia a extins un set mai vechi de întrebări adresate TikTok cu noi întrebări privind sistemul platformei de a recomanda conținut utilizatorilor și riscurile ca actorii rău intenționați să exploateze aplicația. De asemenea, Comisia a chemat TikTok, compania mamă Facebook, Meta, Google, Microsoft și X la o discuție.

Abordarea prudentă a Comisiei a contrastat puternic cu furia deputaților europeni cu privire la modul în care TikTok a gestionat alegerile, în special în timpul unei audieri cu directorii companiei, la o săptămână după victoria lui Georgescu, notează POLITICO.

SAPE reproșează : Nu a existat o voință ca proiectul hidrocentralei Tarnița să fie declarat strategic CITEȘTE ȘI SAPE reproșează : Nu a existat o voință ca proiectul hidrocentralei Tarnița să fie declarat strategic

„Nu există capacitatea de a interveni rapid în aceste situații, iar platformelor în mod clar nu pare să le pese”, a denunțat deputatul european Kim Van Sparrentak din partea Verzilor.

Doar câteva minute mai târziu, Rita Wezenbeek, șefa Direcției pentru platforme din cadrul Comisiei, a declarat că executivul UE nu și-a format încă o opinie.

Ultimul punct sensibil este viteza de aplicare a DSA, care nu este nici pe departe pe măsura vitezei de răspândire pe social media.

Până acum, o singură platformă, X a lui Musk, a fost avertizată că ar putea încălca legislația UE privind social media.

Acest lucru este „destul de dezamăgitor”, a comentat Pírková, care a spus că înțelege totuși motivele pentru ritmul mai lent. „Comisia este foarte prudentă, deoarece, în primul rând, investigația trebuie să aibă suficiente dovezi, suficiente date care au fost colectate cu metodologii solide”, a spus ea.

VIDEO&FOTO Construirea noii centrale în cogenerare din cartierul bucureștean Titan poate începe anul viitor, fără finanțare nerambursabilă UE CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Construirea noii centrale în cogenerare din cartierul bucureștean Titan poate începe anul viitor, fără finanțare nerambursabilă UE

Executivul UE se teme în special să nu fie acuzat de amestec în alegerile naționale, explică POLITICO.

Fostul comisar Thierry Breton a fost acuzat de interferență în alegerile din SUA în luna august, când i-a reamintit lui Musk de cerințele UE de a respecta legea înainte de un interviu cu Donald Trump, în prezent președintele ales al SUA, reamintește publicația de la Bruxelles. De asemenea, legislația UE privind rețelele sociale nu a fost niciodată menită să acționeze ca o soluție rapidă pentru evenimente precum alegerile din România.

RISCUL SISTEMIC

Apelurile pentru o anchetă asupra TikTok au făcut referire la un articol din lege - articolul 34 - care impune ca platformele precum TikTok să evalueze așa-numitele riscuri sistemice.

Un risc sistemic este prejudiciul pe care sistemele de recomandare, precum algoritmul TikTok, l-ar putea aduce discursului public și alegerilor.

Dar orice anchetă și orice constatare că TikTok a încălcat legea nu ar schimba cu nimic realitatea politică de după votul din România. Cu toate acestea, revolta actuală provocată de alegerile din România ar putea deschide calea către o monitorizare mai atentă a viitoarelor scrutine, arată POLITICO.

Negocieri pentru formarea Guvernului: Noul Executiv ar urma să aibă maximum 16 ministere. Numărul secretarilor de stat, redus substanțial - surse CITEȘTE ȘI Negocieri pentru formarea Guvernului: Noul Executiv ar urma să aibă maximum 16 ministere. Numărul secretarilor de stat, redus substanțial - surse

„Comisia ar trebui să învețe din această experiență și să stabilească în mod clar ce măsuri provizorii pot fi luate împotriva platformelor în timpul unui scrutin”, a declarat deputata Verzilor Alexandra Geese, care a co-negociat regulamentul digital.

TikTok a primit acum ordinul de a stoca orice date privind alegerile naționale din UE până în luna martie a anului viitor. Aceasta înseamnă că ordinul, necesar pentru a deschide calea oricărei investigații viitoare, va fi în vigoare atunci când Germania va merge la urne, la 23 februarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
ciolacu
coalitie
parlament
pro-european
psd
pnl
usr
udmr
exclus
aur