DECIZIE Tipărirea și înmânarea bonului fiscal la plata cu cardul - obligatorii doar la solicitarea clientului

DECIZIE Tipărirea și înmânarea bonului fiscal la plata cu cardul - obligatorii doar la solicitarea clientului
scris astăzi, 17:57

Parlamentul, prin vot final în Camera Deputaților, a adoptat proiectului prin care, la plățile efectuate cu carduri de credit sau de debit, operatorii economici vor avea obligaţia să emită bon fiscal tipărit doar la solicitarea clienţilor, relevă datele analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

La adoptarea proiectului s-a abținut PNL, care, așa acum a arătat anterior Profit.ro, a amânat votarea proiectului timp de două săptămâni.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: După cum argumentează inițiatorii, această practică este utilizată pe sacră largă în alte state, unde bonul fiscal este eliberat clientului doar dacă acesta confirmă că îl dorește în formă tipărită pe hârtie. În România, însă, în prezent, comercianţii au obligaţia de a da bon fiscal pentru toate tranzacţiile, inclusiv cele plătite cu cardul, chiar dacă consumatorul nu solicită acest lucru.

Evenimente

20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum

Inițiatorii proiectului, prezentat de Profit.ro, sunt deputatul USR Claudiu Năsui și deputatul PSD Alffred Simonis, fostul lider al grupului deputaților social-democrați. Autorii proiectului arată că tranzacţiile cu cardul sunt 100% verificabile şi au loc prin sistemul bancar, iar cerința fiscală a tipăririi şi înmânării unui bon în cazul acesta dublează înregistrările din bazele de date electronice, mult mai uşor verificabile. 

”Faptul că trebuie să dăm o bucată de hârtie pentru orice tranzacţie facem este o birocraţie. O birocraţie făcută din raţiuni fiscale pentru a certifica vânzările comercianţilor. Cu toate acestea tranzacţiile cu cârdul sunt 100% verificabile în sistemul bancar, deci raţiunile fiscale de la tranzacţiile cu cash nu se aplică”, susțin autorii propunerii legislative.

DECIZIE Dispare obligația reînnoirii anuale a avizelor și autorizațiilor de funcționare pentru anumite firme din comerț și servicii CITEȘTE ȘI DECIZIE Dispare obligația reînnoirii anuale a avizelor și autorizațiilor de funcționare pentru anumite firme din comerț și servicii

Prevederile adoptate ale proiectului

Proiectul a fost respins anul trecut de senatori, dar deputații din comisiile de specialitate l-au modificat, după observațiile Guvernului, și i-au întocmit un raport favorabil.

În prezent, comercianții și prestatorii de servicii, denumiți în lege utilizatori (de aparate fiscale - n. red.), au obligația să emită bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale și să le înmâneze clienților. La solicitarea clienților, utilizatorii eliberează acestora și factură.

Guvernul a respins ideea de a fi eliminată din lege obligația operatorului economic de a elibera bon fisca, subliniind că această eliminare poate afecta drepturile consumatorului.

Prin urmare, formularea inițială a proiectului legislativ a fost modificată pentru a răspunde observațiilor Executivului, iar proiectul prevede acum că: ”pentru încasările realizate prin utilizarea cardurilor de credit/debit, utilizatorii nu au obligația să imprime să înmâneze bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale clienților. La solicitarea clienților, utilizatorii pot imprima și înmâna acestora bonul fiscal. Lipsa bonului fiscal tipărit nu va afecta drepturile consumatorilor prevăzute de Ordonanța nr.21/1992 privind protecția consumatorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, extrasul de cont bancar ținând locul bonului fiscal drept mijloc de probă al achiziției”.

”În acest fel, pentru clienții interesați de eliberarea bonurilor pentru rațiuni ce țin de retur/înlocuire etc. (din perspectiva legislației protecția consumatorilor) - aceștia le vor putea solicita chiar dacă plătesc cu cardul bancar, iar cei care nu sunt interesați (e.g. pentru cumpărături de produse uzuale de mică valoare și pentru care, în prezent, bonurile sunt imediat aruncate de clienți la ieșirea de la casele de marcat) să nu primească asemenea bonuri decât le cerere - caz în care li se aplică regulile transmiterii pe cale electronică sau înmânarea fizică”, arată inițiatorii. 

De asemenea, conform proiectului, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii către populație efectuate prin echipamente nesupravegheate de tipul automatelor comerciale ce funcționează exclusiv pe bază de plăți cu cardul, persoana impozabilă este scutită de obligația emiterii facturii cu excepția cazului în care beneficiarul solicită factura.

Mișcare pregătită - Triplare a limitei de deductibilitate pentru contribuția la Pilonul III de pensii și pentru asigurările private de sănătate CITEȘTE ȘI Mișcare pregătită - Triplare a limitei de deductibilitate pentru contribuția la Pilonul III de pensii și pentru asigurările private de sănătate

Polemici în Parlament

Proiectul a fost înscris în urmă cu două săptămâni pentru prima dată pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, însă, liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Gabriel Andronache, a propus, fiind susținut de majoritatea de guvernământ, ca proiectul să nu fie încă votat până nu sunt clarificate ”anumite chestiuni”.

Propus săptămâna trecută pentru a doua oară la vot, proiectul a fost amânat încă o dată, tot la solicitarea liderului grupului PNL, Gabriel Andronache precizând că trebui lămurit dacă în urma adoptării proiectului, nu este nevoie de reavizarea tuturor caselor de marcat. Această reavizare, susțin liberalii, ar putea fi necesară prin resetarea software-ului caselor de marcat electronice pentru a nu mai tipări în mod automat bonul fiscal la o tranzacție cu cardul. 

Gabriel Andronache a adăugat că nu există încă un punct de vedere cu privire la această chestiune, dar nu a specificat cine trebuia să emită acest punct de vedere și de ce nu a făcut-o încă.

În schimb, opoziția, USR și AUR, a susținut că măsura nu presupune reavizarea caselor de marcat, iar în cele din urmă și PSD și UDMR au votat pentru modificări.

Liberalii s-au abținut, susținând că măsura ar obliga zeci de mii de mici întreprinzători la reautiorizarea caselor de marcat, fapt care le-ar aduce costuri suplimentare.

Unul dintre inițiatorii proiectului, Claudiu Năsui, a declarat pentru Profit.ro că, operatorii economicii au opțiunea și libertatea de a tipări în continuare bonul fiscal chiar dacă nu este solicitat de client, fără obligația de a-și schimba în vreun fel setările la casele de marcat.

”Măsura este una opțională, iar operatorul economic nu este obligat în vreun fel să modifice ceva la casa de marcat. Dacă dorește să nu mai tipărească bonuri fiscale când clientul nu solicită, poate face modificarea la casa de marcat atunci când are nevoie să mai facă alte modificări. Proiectul nu îl obligă la nimic”, a arătat deputatul USR, care a reluat această poziție și la votul din plenul Camerei Deputaților.

Pentru a intra în vigoare, proiectui mai trebuie promulgat de șeful statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
bon
fiscal
plata
card
eliminare
obligatie
eliberare
client
cerere
dispută
parlament