Politicienii spun din nou că obiectivul este aderarea deplină la Schengen

Politicienii spun din nou că obiectivul este aderarea deplină la Schengen
scris 31 mar 2024

Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu a afirmat duminică, după ce România a intrat în Spațiul schengen cu frontierele aeriene și mariticme, că decizia de extindere cu frontierele terestre va fi politică, declarându-se însă convins că procesul este ireversibil și că realizarea lui completă nu poate întârzia prea mult. Liderul PNL, președintele Senatului Nicolae Ciucă spune și el că următorul obiectiv este clar: aderarea deplină la Spațiul Schengen, inclusiv cu granițele terestre, cât mai repede posibil.

”Eforturile noastre pentru aderarea și cu frontierele terestre sunt continue și pe multiple canale diplomatice, precum și prin munca din teren a Poliției de Frontieră și a celorlalte structuri din Ministerul Afacerilor Interne (...) Perspectivele celei de a doua etape depind însă și de factori care nu sunt în sfera de intervenție diplomatică a țării noastre, de evoluții și conjuncturi politice externe.Decizia de extindere cu frontierele terestre va fi politică, la fel ca și decizia privind Air Schengen. Dar, în egală măsură, sunt convins că procesul este ireversibil și că realizarea lui completă nu poate întârzia prea mult”, a subliniat Predoiu, potrivit News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

El a declarat că astăzi, 31 martie 2024, marcăm un moment important pentru România, important pentru Uniunea Europeană, integrarea României în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, spunând că ”este un proiect concretizat, un rezultat al unor eforturi tehnice, administrative, diplomatice și politice ale României”

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Conform ministrului de Interne, din punct de vedere tehnic, această realizare a fost posibilă prin îndeplinirea tuturor condițiilor Schengen.

Cătălin Predoiu a explicat că, pentru securizarea granițelor, au fost necesare reforme legislative, procedurale, administrative și instituționale, precum și intensificarea cooperării internaționale. Fiecare pas a fost calculat și adus la îndeplinire pentru a garanta securitatea internă și externă a spațiului Schengen, protejând totodată libertățile fundamentale ale cetățenilor noștri.

”Odată cu intrarea în Schengen, cetățenii români se vor bucura de o mobilitate sporită, trecând prin punctele de control ale Poliției de Frontieră fără a fi nevoie de verificarea documentelor de călătorie.Pentru a avea această libertate de mișcare sporită, acțiunile Ministerului Afacerilor Interne privind securitatea frontierelor se intensifică. Poliția de Frontieră va continua să efectueze controale selective, bazate pe informații, analize de risc și indicii rezonabile pentru a contracara orice amenințare potențială”, precizează ministrul.

El s-a referit și la accentul deosebit pus pe protecția minorilor, autoritățile asigurându-se că reglementările privind călătoriile acestora sunt bine înțelese și respectate.

Conform ministrului de Interne, în anul 2023, activitatea aeroporturilor și porturilor  maritime românești a fost la un nivel ridicat, evidențiind importanța și complexitatea tranziției către Schengen. Au fost gestionate peste 160.000 de curse aeriene și afluxul de 22 de milioane de pasageri, dintre care aproape 300.000 de minori.

Ciucă: Următorul nostru obiectiv este clar - aderarea deplină la Spațiul Schengen

”În viață și în istorie există momente decisive care marchează sfârșitul unor etape și începutul unui nou viitor. Sunt acele momente la care ne referim cu „înainte” și „după”. 31 martie 2024 este și ea o astfel de dată. De astăzi, țara noastră va face parte din Schengen cu frontiere aeriene și maritime”, a scris Ciucă pe Facebook.

El subliniază că până acum, România a urmat un drum lung.

”Ridicarea vizelor din 2002 și admiterea în UE în 2007 au fost etape majore în parcursul nostru de până azi. Iar următorul nostru obiectiv este clar: aderarea deplină la Spațiul Schengen, inclusiv cu granițele terestre, cât mai repede posibil”, precizează fostul premier.

Românii care călătoresc în statele din spațiul Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontierele aeriene și maritime începând de duminică. Concret,aceștia nu se vor mai opri la punctele de control ale Poliției de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, urmând să meargă direct către porțile de îmbarcare.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
schengen aerian
romania