Planul managerial de dezvoltare a structurii pe care primarul PSD al Sectorului 1 al Capitalei, Dan Tudorache, ar dori să o înființeze cu bani de la bugetul local drept continuatoare a clubului istoric de fotbal Rapid București a fost elaborat de fostul fotbalist Ovidiu Burcă, în prezent manager sportiv, care a mai fost președinte al grupării giuleștene în perioada iulie 2015 – februarie 2016.
Potrivit unui document al Primăriei Sectorului 1, Burcă a prezentat deja un plan managerial de dezvoltare a noului club.
"(...) în ceea ce privește planul managerial pentru dezvoltarea proiectului, comisia a primit un proiect din partea domnului Ovidiu Burcă, considerând că acesta întrunește toate condițiile pentru a face parte din proiectul sportiv ce urmează să fie dezvoltat", relevă sursa citată.
Este vorba de comisia înființată de primarul Tudorache pentru a obține informații și a purta negocieri în vederea înfințării unei entități care să dețină drepturi patrimoniale în legătură cu brand-ul Rapid.
CITEȘTE ȘI Studiu: România are nevoie de investiții în infrastructură de 237 miliarde dolari până în 2040"Comisia a luat de asemenea legătura cu personaje cunoscute ca fiind foști jucători sau conducători ai F.C. Rapid, având discuții punctuale în vederea ințelegerii fenomenului și pentru a coopta în cadrul proiectului oameni competenți din punct de vedere managerial și sportiv. Discuțiile au avut loc cu Daniel Pancu, fost jucător emblematic al Rapidului, Ovidiu Burcă, fost jucător și președinte al F.C. Rapid, Daniel Niculae, fost jucător al Rapidului, Nicolae Cristescu fost acționar al F.C. Rapid S.A", se menționează în document.
Ovidiu Burcă, fost fotbalist la numeroase cluburi din țară și din străinătate, inclusiv în Giulești, a ocupat funcția de președinte al FC Rapid în perioada 24 iulie 2015 – 10 februarie 2016. El a mai fost director sportiv la Oțelul Galați.
Primarul Tudorache a declarat anterior că președintele noii grupări care ar urma să fie înființată de municipalitatea Sectorului 1 ar putea fi fostul jucător de referință al Rapidului, Daniel Pancu.
În ședința de miercuri, 26 iulie, a Consiliului Local al Sectorului 1 se va supune la vot un proiect de hotărâre propus de primarul Tudorache prin care Primăria Sectorului 1 solicită împuternicire de la Consiliul General al Municipiului București "să hotărască, în condițiile legii, cu privire la asocierea/cooperarea între Sectorul 1 al Municipiului București și o persoană juridică în vederea finanțării și realizării în comun a unor acțiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public local privind dezvoltarea unui centru sportiv". Raportul de specialitate la proiect este semnat de către directoarea executivă a Direcției Juridice din Primăria Sectorului 1, Selena Sechelariu, nepoata fostului primar al Bacăului, Dumitru Sechelariu, decedat în 2013.
CITEȘTE ȘI Miliardarul american Elon Musk: Înțelegerea lui Zuckerberg în privința inteligenței artificiale este limitatăDeznodământul proiectului este incert, în condițiile în care, la finalul lunii trecute, consilierii locali USR și PNL ai sectorului 1 au determinat respingerea unei hotărâri de înființare a unei comisii care să analizeze posibilitatea finanțării Rapidului. Draftul a primit aviz negativ cu 13 “abțineri”, față de 12 voturi “pentru”, dintr-un total de 25 de consilieri prezenți, motivul invocat de consilierul USR Clotilde Armand fiind acela că documentele nu au fost prezentate cu cinci zile înaintea ședinței. După vot, primarul Dan Tudorache a părăsit nervos sala de ședințe și în cele din urmă a înființat comisia respectivă prin dispoziție de primar.
Pe ordinea de zi a aceleiași ședințe de miercuri se mai află aprobarea unui proiect de hotărâre prin care să se solicite ANAF transmiterea în administrarea Primăriei Sectorului 1 a terenurilor de antrenament și a hotelului de la baza de pregătire Pro Rapid, intrate în proprietatea statului prin dare în plată în 2004, în contul datoriilor bugetare ale firmei care le deținea. Celelalte active de la Pro Rapid, o clădire de birouri și o sală de forță, aparțin Asociației Pro Rapid a lui George Copos, fostul patron al clubului Rapid, care a promis că le închiriază pe termen nelimitat noii structuri a Primăriei contra sumei simbolice de 1 leu.
"Trecerea în administrarea Consiliului Local al Sectorului 1 a unui asemenea obiectiv ar fi mai mult decât benefică, în condițiile în care la nivelul sectorului 1 există un deficit de terenuri care să poată fi utilizate în realizarea unor obiective de utilitate publică, dezvoltare, pregătirea copiilor și juniorilor din sector, atât pentru disciplina fotbal, cât și pentru alte discipline, practicarea sporturilor în regim de performanță și de agrement. De asemenea, având în vedere că baza ProRapid are deschidere la lac, va permite desfășurarea unor activități recreative și sociale pentru locuitorii sectorului 1. Este foarte important de menționat că accesul la bază este foarte facil atât timp cât a fost deschisă stația de metrou Laminorului", se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.
Baza Pro Rapid se află în prezent într-o stare avansată de degradare.
CITEȘTE ȘI Interval International, una dintre cele mai mari companii care facilitează schimbul de vacanțe, a intrat pe piața din România; 3.000 de resorturi de lux din 80 de țări, cu peste 2 milioane de membriProiectul preluării Rapidului se bucură de sprijin din partea conducerii superioare a PSD, președintele partidului, Liviu Dragnea, și primarul general al Bucureștiului, Gabriela Firea, exprimându-se pozitiv în acest sens. Pe de altă parte, o parte din suporterii Rapidului resping ideea. Membrii galeriei giuleștene de la Tribuna a II-a au afișat recent mai multe banere în fața Primăriei Sectorului 1 prin care își manifestau nemulțumirea față de intenția edilului Dan Tudorache de a prelua echipa Rapid.
Primarul Tudorache, a declarat săptămâna trecută, pentru News.ro, că a ajuns la o înțelegere cu lichidatorul societății FC Rapid în ceea ce privește închirierea mărcii Rapid, pentru care va plăti 5.000 de euro lunar până când va fi scoasă la licitație. Edilul a precizat că nu a stabilit încă echipa care va continua în sezonul următor sub denumirea Rapid, neajungând la o înțelegere nici cu Mișcarea CFR și nici cu AFC Rapid.
“Ne-am înțeles pentru 5.000 de euro lunar. Să vedem care va fi echipa pe care o vom înscrie. Parcă ar fi Mișcarea CFR, dar nici ei nu sunt foarte hotărâți, pretențiile lor sunt foarte mari. Cu AFC Rapid nu cred că mai intră în discuție, pentru că are 2 milioane de lei datorie. Le-am spus dacă vă plătiți datoria la ANAF putem sta de vorbă. Dar nu cred că își pot plăti datoria. Cei de la Mișcarea CFR au și ei pretenții, vor 50 la sută din această asociere, ceea ce este foarte mult. Ei nu vin cu nimic. Să vedem, am variante, până pe 26 iulie mai aștept. Eu sper să le vină mintea de pe urmă, pentru că cer prea mult și nu oferă mare lucru”, a declarat Tudorache pentru News.ro.
CITEȘTE ȘI Microsoft clarifică: Aplicația Paint nu va fi eliminată, dar va avea “o nouă casă”Lichidatorul judiciar al FC Rapid, societatea aflată în faliment, Mihai Florea, consideră că suma obținută pentru închirierea numelui este una corectă: “Eu nu am mai vorbit cu primarul în ultima vreme, dar primăria a făcut o solicitare către noi să dăm acordul să folosească numele, sigla, și culorile pentru a se putea înscrie în Liga a IV-a la AMFB. Înscrierile se fac până în 18 august iar până atunci nu se poate valorifica marca deorece durează procesul de evaluare. Urmează ca ulterior să participe la licitație și o pot cumpăra. Licitația ar trebui în principiu să aibă loc la sfârșitul lui septembrie. Suma de 5.000 de euro plus TVA lunar mi se pare corespunzătoare, pentru un brand de tipul Rapid”, a declarat Florea pentru News.ro.
Conform unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului prin care s-a modificat Legea Sportului, administrațiile locale pot finanța activitățile sportive ale cluburilor de drept public în limita a 5 la sută din bugetul anual. Primăria Sectorului 1 are un buget anual de 350 de milioane de euro, astfel încât poate aloca pentru activități sportive aproximativ 17 milioane de euro.
FC Rapid, echipă înființată în 1923, și-a întrerupt activitatea în 2016, când societatea comercială care administra gruparea giuleșteană a intrat în faliment. Ulterior, două echipe, AFC Rapid și Mișcarea CFR, care se doresc a fi continuatoarele formației Rapid, au fost înscrise în Liga a V-a și au promovat în eșalonul superior.