Guvernul american urmează să înceapă, chiar de luna viitoare, să recupereze datoriile studențești, inclusiv prin confiscări din salarii.
Este o măsură declanșată după o pauză de mai mulți ani, conform AFP.

Această măsură vizează cinci milioane de persoane care se află în faliment. Alte patru milioane de persoane înregistrează întârzieri importante la rambursare, arată news.ro.
În 2020, în primul său mandat, președintele american Donald Trump a pus pauză rambursării datoriilor studențești uriașe, care reprezintă o povară în multe gospodării, în cadrul unor măsuri în vederea susținerii consumatorilor americani, în toiul pandemiei covid-19.

Această perioadă a fost prelungită de către succesorul său, fostul președinte democrat Joe Biden, care a încercat în mai multe rânduri să șteargă o mare parte a acestei datorii studențești.
Însă, în 2023, Curtea Supremă, majoritar conservatoare, a anulat o parte a acestor măsuri.

Secretara Educației Linda McMahon a justificat luni reluarea recuperării datoriilor afirmând că Guvernul nu are ”autoritatea constituțională să șteargă datoria” studenților și a denunțat ”politici iresponsabile” ale administrației Biden.
Persoanele vizate de recuperări urmează să primească o notificare oficială prin e-mail în decurs de două săptămâni, a anunțat Departamentul Educației, precizând că rețineri din salarii unrează să fie făcute din vară.
Aceste recuperări urmează să fie făcute și prin rețineri din anumite prestații sociale sau rambursări de impozit.

Anunțul Departamentului Educației a fost criticat dur de către Student Borrower Protection Center, o organizație care reprezintă și apără persoanele care au contractat împrumuturi studențești.
Această măsură este ”crudă” și va ”arunca familii ale unor muncitori într-un haos economic și mai mare”, denunță într-un comunicat organizația.
În Statele Unite, studiile universitare pot costa între 10.000 și 70.000 de dolari pe an, iar unii studenți rămân cu o datorie zdrobitoare atunci când intră în viața activă.

Potrivit Departamentului Educației, 42,7 milioane de persoane datorează în prezent 1.600 de miliarde de dolari cu titlul de împrumuturi studențești.
Potrivit Pew Research Center, unul dintre patru aduți americani în vârstă de până în 40 de ani are o datorie constând într-un împrumut studențeesc, a cărui medie era cuprinsă în 2023 între 20.000 și 25.000 de dolari, o sumă care variază în funcție de nivelul educației.
Sute de persoane sunt trimise înapoi în țările lor de origine, în unele cazuri cu forța.

Această acțiune agresivă, justificată de Departamentul de Stat prin prerogativele sale extinse de a anula vize, a creat un val de incertitudine și teamă în rândul comunității academice internaționale, conform CNN.
Există trei tipuri de vize pentru studenți:
- F‑1, cea mai comună, pentru cei înscriși la liceu, colegiu sau universitate;
- M‑1, mai rară, pentru programe vocaționale;
- J‑1, de schimb academic, care include și un component „cultural” și este preferată uneori pentru că le permite soților studenților să lucreze în SUA.

Orice instituție care vrea să accepte studenți F‑1 sau M‑1 trebuie mai întâi să obțină certificarea SEVP (Student and Exchange Visitor Program) de la ICE (Immigration and Customs Enforcement). În dispute recente cu Harvard, administrația Trump a amenințat să retragă această certificare dacă universitatea nu furnizează date detaliate despre cazurile disciplinare ale studenților internaționali, parte dintr-un efort mai amplu de a-și impune agenda politică asupra campusurilor de elită, arată Adevarul.
Când și cum poate fi revocată o viză
Deși dreptul de ședere îi aparține USCIS (parte din Departamentul Securității Interne), vizele sunt emise și pot fi anulate de Departamentul de Stat fără a fi necesară o condamnare penală.

Manualul oficial prevede că o viză poate fi retrasă la primirea de „informații defavorabile” de la orice agenție guvernamentală. Secretarul de Stat, sub o clauză rar folosită, poate de asemenea să elimine vizele dacă prezența titularului „ar putea avea consecințe serioase de politică externă”. Procedura tipică presupune întâi revocarea vizei, apoi notificarea prin ICE a dorinței de părăsire imediată a țării – altfel studentul va fi arestat.
Avertismente și consecințe
De la începutul celui de-al doilea mandat al lui Trump, guvernul a tot subliniat că monitorizarea nu se oprește odată cu emiterea vizei. Departamentul de Stat a avertizat, în luna martie, că nerespectarea legilor americane poate duce oricând la revocare și deportare.

Chiar și după expirarea vizei, studenții J‑1 pot rămâne legal dacă își mențin statutul, iar F‑1‑ul le permite șederea chiar și cu viză expirată, atâta vreme cât frecventează cursurile.
Totuși, unii au primit e-mail-uri prin care li se cere să „se autodeporteze” în termen de șapte zile, altfel vor fi găsiți și arestați. Departamentul de Stat rămâne rezervat în comentarii privind cazurile individuale, invocând confidențialitatea.
Deciziile de revocare nu sunt ușor atacabile în instanță: în 2024, Curtea Supremă a stabilit că ele aparțin discreției exclusive a secretarului de stat și nu pot fi, în marea lor majoritate, supuse recursului. Oricine își pierde viza pentru încălcarea vreunei condiții – chiar și fără condamnare – nu mai poate solicita alta înainte de a părăsi SUA pentru cel puțin cinci ani.

În 2015, Trump promova ideea că străinii ar trebui încurajați să rămână în SUA, dar acum peste 1.000 de studenți și cercetători și-au pierdut vizele, iar numărul continuă să crească.