Plagiatorii și cei care au obținut venituri de pe urma unor diplome false, obligați să dea banii înapoi – proiect

Plagiatorii și cei care au obținut venituri de pe urma unor diplome false, obligați să dea banii înapoi – proiect
scris 18 iun 2024

 

USR a depus, la inițiativa deputatei Oana Țoiu, un proiect de lege prin care angajații care au obținut diferite beneficii de pe urma unor diplome sau certificate false să trebuiască să returneze foloasele necuvenite, iar instituțiile publice care le-au plătit să fie obligate să recupereze sumele.

Urmărește-ne și pe Google News

USR afirmă că în prezent, dacă unui angajat i se desființează sau anulează, prin hotărâre judecătorească definitivă, diploma sau certificatul de studii, nu există o reglementare clară la nivelul Codului Muncii și al Codului Administrativ astfel încât angajatorul să aibă dreptul, respectiv obligația, să recupereze sumele obținute de salariat în mod necuvenit, scrie News.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
DECIZIE Publicitatea pentru vape și alte dispozitive de inhalare, cu sau fără ardere, a tutunului, complet interzisă CITEȘTE ȘI DECIZIE Publicitatea pentru vape și alte dispozitive de inhalare, cu sau fără ardere, a tutunului, complet interzisă

”În ultimii ani, un număr semnificativ de diplome de bacalaureat și de licență au fost desființate de instanțele judecătorești. De exemplu, în aprilie 2022, Judecătoria Sectorului 4 a dispus desființarea a 43 de diplome de bacalaureat și a 24 de diplome de licență. De asemenea, Tribunalul București a anulat diploma de doctor a unui general, fost șef SPP, eliberată de Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”. Or, o parte dintre cei ale căror diplome au fost desființate au fost/sunt angajați sau funcționari publici în autorități și instituții publice și au obținut beneficii de pe urma acestor documente false”, arată USR.

„Cei care au decizii definitive ale instanței că au folosit diplome false de doctorat, de specializări sau de licență ori master vor fi nevoiți să returneze foloasele necuvenite obținute pe baza lor: sporuri, salariu net și alte beneficii. Angajatorii privați vor avea dreptul de a le recupera în instanță, iar angajatorii de drept public vor avea obligația să inițieze procesul de recuperare. Pentru minciună și furt trebuie să existe consecințe, iar primirea unui salariu sau a unui spor de doctorat pe baza unei diplome false este un folos necuvenit, care trebuie returnat, iar consecințele sunt necesare pentru restabilirea unor principii corecte în societate”, declară deputata USR Oana Țoiu, membră a Comisiei pentru muncă din Camera Deputaților.

Proiectul USR propune completarea Codului muncii (Legea 53/2003) astfel încât, în situația în care prin hotărâre judecătorească definitivă se desființează sau se anulează  diploma sau certificatul de studii ale unui angajat (acesta neîndeplinind astfel, la momentul încheierii contractului individual de muncă sau pe parcursul derulării acestuia, nivelul de studii necesare pentru ocuparea respectivului post sau pentru acordarea sporurilor salariale specifice postului ocupat), angajatorul să aibă dreptul să ia măsuri pentru recuperarea sumelor obținute în mod necuvenit, în termen de 12 luni de la data nașterii dreptului la acțiune.

În cazul autorităților și instituțiilor publice, precum și unităților bugetare, recuperarea sumelor încasate necuvenit constituie o obligație.

Dispoziții similare sunt propuse și în completarea Codului administrativ (OUG 57/2019), pentru funcționarii publici, mai arată USR. 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
plagiatori
usr