Parlamentul decide că titlul de doctor va fi retras tot de ministru, cu avizul CNATDCU, și introduce dreptul de a renunța la doctorat

Parlamentul decide că titlul de doctor va fi retras tot de ministru, cu avizul CNATDCU, și introduce dreptul de a renunța la doctorat
scris 9 mai 2016

Senatul, în calitate de cameră decizională a Parlamentului, a stabilit, luni, că titlul de doctor, în cazul căruia nu au fost  respectate standardele de etică profesională, va fi retras de către ministrul Educației, în condițiile în care actualul ministru promisese această atribuție universităților. Parlamentarii au introdus cu acest prilej și posibilitatea legală de a renunța la titlul de doctor.

În urmă cu o lună, deputații acordaseră universităților și Academiei Române dreptul să retragă titlurile de doctor care nu respectă criterii de etică profesională. Camera Deputaților a modificat astfel ordonanța de urgență a Guvernului care elimina din atribuțiile Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) atribuția retragerii titlurilor de doctor.

Urmărește-ne și pe Google News

În ianuarie, la data adoptării în Guvern a ordonanței, ministrul Educației, Adrian Curaj, promitea că universitățile sau instituțiile de învățământ care emit aceste titluri vor fi structurile care le și pot retrage, dacă sunt constatate abateri de la normele de bună conduită în cercetarea științifică.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ministerul trebuia apoi să revină cu alte modificări care să prevadă explicit în lege dreptul universităților de a retrage acest tiltu, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. În prezent, conform unui nou regulament aprobat de minister, la analiza instituției care organizează studiile doctorale, CNATDCU poate propune ministrului Educației să retragă titlul de doctor.

Deputații au amendat atunci ordonanța și au dat dreptul Academiei Române și universităților de a emite direct titluri de doctor, prin dispoziția rectorului sau, după caz, a președintelui Academiei Române. Aceștia din urmă ar fi fost în măsură să și retragă un astfel de titlu, conform deciziei deputaților.

DIICOT: Un grup transfrontalier devalizează Rompetrol începând din 1998, prejudiciu estimat la peste 3 mld. lei CITEȘTE ȘI DIICOT: Un grup transfrontalier devalizează Rompetrol începând din 1998, prejudiciu estimat la peste 3 mld. lei

Senatorii au modificat, însă, forma propusă de deputați și au votat luni o procedură prin care doar prin ordin al ministrului Educației poate fi retras un titlu de doctorat, în privința căruia instituțiile care l-au acordat au constatat că au fost încălcate standardele de etică profesională.

Propunerea de retragere a titlului formulată de aceste instituții va trebui însă avizată de CNATDCU înainte ca ministrul Educației să poată emită ordinul de retragere a unui titlu de doctorat obținut, de exemplu, în urma unui plagiat.

Senatorii au menținut însă prevederea introdusă de deputați, potrivit căreia deținătorul unui titlu de doctor poate solicita retragerea acestuia, fie ministerului, fie instituției de către care i-a fost acordat, acestea fiind obligate ca în termen de 30 de zile să îl anuleze.  

Prevederile legale actuale nu permit ca persoana care deține un titlul să solicite renunțarea la acesta, însă, în trecut, fostul premier Victor Ponta, care a fost acuzat de plagiat, a încercat promovarea unei legi în acest sens, iar recent, în pofida lipsei unor asemenea prevederi legale, fostul procuror general interimar Bogdan Licu a anunțat că va solicita renunțarea la titlul său de doctor.

Legea mai trebuie promulgată și de președintele Klaus Iohannis pentru a intra în vigoare, astfel încât Victor Ponta sau Bogdan Licu să poată solicita retragerea titlului de doctor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
doctor
doctorat
titlu
universitati
renuntare
parlament