Parlamentarii care și-au angajat rude la cabinete înainte de 2013 nu pot fi sancționați, a decis plenul reunit în unanimitate

Parlamentarii care și-au angajat rude la cabinete înainte de 2013 nu pot fi sancționați, a decis plenul reunit în unanimitate
scris 22 iun 2016

Proiectul de lege prin care aleșii care și-au angajat rude la cabinetul parlamentar înainte de anul 2013 să nu poată fi sancționați a fost aprobat în unanimitate de plenul comun al celor două Camere ale Parlamentului, fără dezbateri.

Proiectul de lege a fost aprobat cu 306 voturi ”pentru” și o singură abținere, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Comisia parlamentară comună pentru Statutul senatorilor și deputaților a adoptat un raport favorabil legii PSD-UDMR prin care parlamentarii care și-au angajat rude la cabinete înainte de anul 2013 nu vor mai putea fi sancționați, pe motiv că abia atunci a fost introdusă în Statut interdicția, deși aceasta era prevăzută deja în alte legi.

Comisia pentru Statut a dat o hotărâre încă de anul trecut prin care senatorii și deputații care se aflau în această situație puteau scăpa de sancțiuni, însă parlamentarii s-au plâns că aceasta nu are efect, având în vedere că nu este cuprinsă și în interiorul unei legi. Parlamentul a decis atunci ca pe 4 mai să organizeze un plen comun în care să ia act de hotărârea Comisiei, pentru ca aceasta să fie publicată în Monitorul Oficial.

Între timp, parlamentarii au venit cu o nouă soluție, prin care treceau direct în lege prevederile hotărârii. Astfel, pe 8 mai, doi deputați PSD și unul UDMR au depus o propunere legislativă de interpretare a articolului 38 din Statutul deputaților și senatorilor, care se referă la interdicția angajării rudelor de până în gradul 3 la cabinetele parlamentare, prin care să se precizeze clar că, înainte de data de 21 august 2013, nu a existat o restricție privind angajarea acestor rude, iar legea nu se aplică retroactiv.

Legea a mers din nou la Comisia pentru statut, unde a primit, săptămâna trecută, raport favorabil.

Top 10 al celor mai vândute autoturisme în România în primele luni ale anului CITEȘTE ȘI Top 10 al celor mai vândute autoturisme în România în primele luni ale anului

Situația a apărut după ce cinci deputați - Ion Călin, Iulian Iancu, Laurențiu Nistor și Iuliu Nosa de la PSD și Mihăiță Calimente de la PNL - au făcut o solicitare de interpretare a legii, ei susținând că nu pot fi acuzați de conflict de interese de către ANI pentru angajarea rudelor la birourile parlamentare anterior modificării statutului, deci în 2013, când a fost introdusă expres interdicția angajării rudelor.

În pofida explicației deputaților, Statutul a fost modificat cu această mențiune expresă tocmai ca o interpretare a Codului penal - textul de lege în baza căruia deputații și senatorii care și-au angajat rude la birouri au fost cercetați. Astfel, Codul penal prevede, la articolul 301, că "fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică".

Practic, deputații care au cerut interpretarea Statutului parlamentarilor cer ca legea în baza căreia să fie judecați să fie Statutul lor, și nu Codul penal - în baza căruia ANI a dispus cercetări și a stabilit că cei în cauză sunt în conflict de interese.

Aproximativ 50 de actuali și foști parlamentari și-au angajat rude la cabinetele parlamentare, unii dintre aceștia înainte de 2013, printre ei aflându-se și cei 5 deputați care au solicitat interpretarea legii în favoarea lor.

viewscnt
Afla mai multe despre
parlament
plen comun