În aceeași zi în care Senatul a aprobat prin proiect de lege Ordonanț de Urgență 14/ 2017 care abrogă OU13/ 2017, prin care au fost modificate Codurile Penale, un alt proiect de lege, dar de aprobare a celebrei ordonanțe, a fost dezbătut și va continua să fie dezbătut de senatori în comisia juridică. OU 13 introduce pragul de 200.000 lei pentru definirea abuzului în serviciu și dezincriminării demnitarilor pentru favorizarea infractorului în mai multe situații.
Senatul a adoptat, marți, prin unanimitatea celor 118 de senatori prezenți, proiectul de lege de aprobare a OUG 14 care abrogă OUG 13. Mai mult majoritatea Senatului a respins dezbaterea unui proiect de lege privind abrogarea OUG 13, pe motiv că a fost abrogată.
"Ce să respingem?! O ordonanță pe care Guvernul a abrogat-o, care nu există?", a întrebat retoric președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În pofida abrogării ordonanței de Guvern și aprobării acestei abrogări chiar de Senat, tot marți, comisia juridică din această cameră a Legislativului, condusă de social-democratul Nicolae Șerban, a dezbătut proiectul de lege de aprobare a OUG 13.
Nicolae Șerban a arătat că dezbaterea din comisie asupra OUG 13 este o "discuție exploratorie", iar actul normativ va fi dezbătut, la 21 februarie, prin invitarea mai multor instituții publice din sistemul de justiție.
Șerban a arătat totodată că nu deține o "soluție constituțională certă" în sensul aprobării sau respingerii unei ordonanțe precum cea în cauză, care nu a produs efecte de natură juridică.
Din acest punct de vedere, senatorul PSD a arătat că nu este justificată graba opoziției ca senatorii să se pronunțe asupra proiectului de lege, subliniind însă că în privința modificării codurilor penale, ca urmare a deciziilor Curții Constituționale, parlamentarii au în continuare dreptul de a adopta astfel de proiecte.
CITEȘTE ȘI Senatul a adoptat ordonanța care abrogă modificările Codului Penal inițiate de guvernul GrindeanuLa rândul lor, senatorii PNL consideră că OUG 13 trebuie respinsă de Parlament printr-un proiect de lege și au cerut, marți, în comisie luarea unei decizii în acest și schimbarea proiectului de lege din proiect de aprobare în proiect de respingere a ordonanței.
Propunerea, susținută de partidele din opoziție, nu a întrunit un număr suficient de voturi, astfel încât senatorii au trecut la o discuție generală cu privire la OUG 13. La discuție au fost prezenți și reprezentanți ai Ministerului Justiției, care au subliniat că Guvernul a abrogat ordonanța și chiar Senatul a aprobat această decizie.
Potrivit președintelui comisiei juridice, Nicolae Șerban, în cazul OUG 13, chiar dacă a fost abrogată, Guvernul nu mai poate solicita retragerea și, cum ordonanța a intrat în procedură legislativă, parlamentarii trebuie să se pronunțe asupra acesteia.
Comisia senatorială ar trebui să depună raport asupra proiectului de lege "de aprobare" a OUG 13 până la 17 februarie, termenul de adoptare tacită în Senat a proiectului fiind 27 martie.