Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a susținut sâmbătă că se așteaptă ca viitorul executiv britanic să respecte decizia poporului și să invoce articolul 50 pentru declanșarea procedurii netestate de părăsire a blocului comunitar, însă speră că negocierile divorțului dintre Londra și Bruxelles vor fi corecte pentru ambele părți implicare și nu vor afecta o economie globală fragilă.
De asemenea, liderul american a explicat că Statele Unite sunt un prieten și un aliat de încredere atât pentru Marea Britanie, cât și pentru Uniunea Europeană, iar aceste relații vor fi menținute în ciuda deciziei britanicilor de a părăsi blocul comunitar.
”Este important ca nicio parte să nu-și prezinte o atitudine de neclintit în timpul negocierilor, întrucât asta va conduce eventual la o lovitură asupra propriei economii, dar și asupra economiei globale, într-un moment în care cea din urmă este oarecum instabilă în unele locuri”, a declarat președintele SUA.
Barack Obama a atras atenția că este și în interesul SUA ca negocierea divorțului Marii Britanii de UE să fie una corectă, întrucât Washingtonul își dorește menținerea intactă a relațiilor transatlantice.
Anterior, Obama i-a cerut Angelei Merkel să se asigure că va exista o tranziție ordonată spre o relație apropiată între Marea Britanie și UE, chiar și după ieșirea britanicilor din blocul comunitar.
Liderul american a dat asigurări că are încredere că UE și Marea Britanie vor coopera într-un mod pragmatic, pentru că “toată lumea are interesul să reducă perturbările”.
“Nu putem pierde din vedere succesul care este în continuare integrarea UE (…) Una dintre cele mai mari realizări politice și economice din epoca modernă”, a declarat liderul american.
De altfel, tema ieșirii Marii Britanii din UE a fost adusă în discuție în repetate rânduri la summitul NATO de la Varșovia, întrucât există temeri că divorțul Londrei de Bruxelles va slăbi și mai mult un occident care se confruntă cu amenințări externe multiple.