Noi tensiuni în nordul Kosovo - drumuri blocate și schimburi de focuri. Belgradul vrea să desfășoare polițiști și militari sârbi în regiune

Noi tensiuni în nordul Kosovo - drumuri blocate și schimburi de focuri. Belgradul vrea să desfășoare polițiști și militari sârbi în regiune
scris 11 dec 2022

Serbia va cere forțelor de menținere a păcii ale NATO să o lase să desfășoare militari și polițiști sârbi în Kosovo după o serie de noi incidente petrecute în nordul fostei sale provincii, acolo unde există o majoritate sârbă, relatează Reuters.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat sâmbătă într-o conferință de presă la Belgrad că va face cererea într-o scrisoare adresată comandantului forței NATO din Kosovo, KFOR, dar a recunoscut, pe de altă parte, că nu-și face iluzii că această cerere va fi aprobată, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Comentariile lui Vucic au fost făcute după o serie de incidente între autoritățile kosovare și sârbii locali, care sunt majoritari în zonele de nord ale Kosovo.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Vom solicita comandantului KFOR să asigure desfășurarea de personal al armatei și poliției Republicii Serbia pe teritoriul Kosovo și Metohija", a declarat Vucic într-o conferință de presă la Belgrad.  Guvernul de la Belgrad va adopta în mod oficial documentul luni sau marți, a spus el.

Cancelarul austriac Nehammer iese cu noi declarații după respingerea aderării României la Schengen CITEȘTE ȘI Cancelarul austriac Nehammer iese cu noi declarații după respingerea aderării României la Schengen

Chiar dacă este conștient că are slabe șanse ca NATO să accepte solicitarea, este pentru prima dată când Belgradul solicită desfășurarea de trupe în Kosovo, o posibilitate care este prevăzută, totuși, de o rezoluție a ONU.

Sub conducerea NATO, comunitatea internațională a desfășurat trupe în Kosovo în conformitate cu prevederile unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU care a pus capăt războiului din 1998-1999, în care NATO a intervenit împotriva Serbiei pentru a proteja Kosovo, unde majoritatea populației este albaneză.

Rezoluția ONU spune că Serbia poate desfășura până la 1.000 de militari, polițiști și funcționari vamali în siturile religioase creștin-ortodoxe, în zonele cu majoritate sârbă și la punctele de trecere a frontierei, dacă o astfel de desfășurare este aprobată de comandantul KFOR. În momentul în care a fost convenită rezoluția, Kosovo era recunoscută la nivel internațional ca parte a Serbiei. Între timp, cu sprijinul Occidentului, Kosovo și-a declarat independența în 2008, o declarație nerecunoscută de Serbia.

SCHIMB DE FOCURI ÎNTRE POLIȚIE ȘI SÂRBII DIN KOSOVO, CARE AU BLOCAT DRUMURI

Sârbii din Kosovo au avut un schimb de focuri cu poliția, sâmbătă, într-o nouă izbucnire a tensiunilor în partea nordică, instabilă, a țării. Încă de dimineață, sârbii au blocat principalele drumuri din regiune pentru a protesta față de arestarea unui fost membru al poliției kosovare, care a demisionat luna trecută împreună cu alți etnici sârbi ca gest de sfidare la adresa autorităților centrale.

Poliția din Pristina susține că fostul polițist Dejan Pantic a fost arestat pentru că ar fi atacat, marți, birourile comisiei electorale, agenți de poliție și funcționari electorali.

Poliția a declarat că blocajul sârbilor a oprit traficul și a fost nevoită să închidă două puncte de trecere a frontierei dintre Kosovo și Serbia. Ulterior, polițiștii au spus că au fost atacați cu focuri de armă în mai multe locuri din apropierea unui lac de la granița cu Serbia. Nu sunt informații dacă există sau nu răniți. "Unitățile de poliție, în legitimă apărare, au fost nevoite să răspundă cu arme de foc nelegiuiților, care au fost respinși și au fugit în direcții necunoscute", a declarat poliția într-un comunicat.

"Serbia a dat instrucțiuni structurilor sale ilegale să instaleze baricade în nordul Kosovo. Belgradul poartă întreaga responsabilitate pentru orice escaladare", a acuzat pe Twitter Blerim Vela, șeful de cabinet al președintei din Kosovo.

În contextul acestei crize, președinta Kosovo, Vjosa Osmani, a anunțat sâmbătă că alegerile locale din această zonă de nord a țării vor fi amânate până la 23 aprilie. Alegerile erau programate pentru 18 decembrie, dar sârbii au declarat că vor boicota scrutinul.

Primarii sârbi din municipalitățile din nordul Kosovo, împreună cu judecătorii locali și aproximativ 600 de ofițeri de poliție, au demisionat luna trecută în semn de protest față de o decizie a guvernului de a înlocui plăcuțele de înmatriculare auto emise de Belgrad cu cele emise de Pristina, o decizie la care, la presiunea comunității internaționale, până la urmă s-a renunțat.

Înainte de incidentele de sâmătă, poliția kosovară arestase un alt sârb, suspectat că a participat la un atac armat, care a avut loc joi, asupra unei patrule de poliție, atac în urma căruia un polițist a fost rănit. După demisiile în masă ale etnicilor sârbi, patrulele poliției din zonă fuseseră întărite cu agenți albanezi.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
kosovo
pristina
serbia