Mult așteptata revenire a astronauților americani pe Lună, din nou amânată

Mult așteptata revenire a astronauților americani pe Lună, din nou amânată
scris 6 dec 2024

NASA a anunțat că a decis să amâne încă o dată mult așteptata revenire a astronauților americani pe Lună, care ar trebui să se producă „la jumătatea anului 2027”, în principal din cauza problemelor tehnice întâmpinate în dezvoltarea vehiculului spațial care ar trebui să transporte echipaje umane pe satelitul natural al Pământului, informează AFP.

„Siguranța astronauților noștri este întotdeauna pe primul loc în procesul nostru de luare a deciziilor. Este steaua noastră polară. Nu vom zbura în spațiu până când nu vom fi pregătiți”, a declarat administratorul agenției spațiale americane, Bill Nelson, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Experții constituționali indică articolul din Constituția României ca argument pentru decizia de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale CITEȘTE ȘI Experții constituționali indică articolul din Constituția României ca argument pentru decizia de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale

Anunțul referitor la această nouă amânare survine în contextul în care revenirea lui Donald Trump la Casa Albă în ianuarie ar putea să reconfigureze drastic proiectele NASA.

Misiunea Artemis 3, care ar trebui să trimită astronauți pe Lună pentru prima dată după ultima misiune Apollo din 1972, este în prezent programată pentru „jumătatea anului 2027”.

„Va fi oricum mult mai devreme decât perspectiva anunțată de guvernul chinez”, a dat asigurări administratorul Bill Nelson, referindu-se la planurile Chinei de a trimite până în 2030 o misiune cu echipaj uman pe Lună.

Anunțat în 2017, programul-far Artemis are obiectivul de a stabili o prezență durabilă a oamenilor pe Lună și de a pregăti terenul pentru viitoare misiuni spre planeta Marte.

DIICOT, după anularea alegerilor prezidențiale: Ne-am sesizat cu privire la săvârșirea infracțiunilor de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, tentativă la infracțiunea de perturbarea funcționării sistemelor informatice și tentativă CITEȘTE ȘI DIICOT, după anularea alegerilor prezidențiale: Ne-am sesizat cu privire la săvârșirea infracțiunilor de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, tentativă la infracțiunea de perturbarea funcționării sistemelor informatice și tentativă

După mai multe amânări, acest program a fost inaugurat în 2022 prin intermediul misiunii Artemis 1, care a lansat cu succes capsula spațială Orion într-un zbor în jurul Lunii, pentru a îi testa capacitatea de zbor, însă fără a avea un echipaj la bordul său.

Însă din cauza unor probleme întâmpinate de capsulă, mai ales la nivelul scutului său termic, care s-a degradat în mod neașteptat, misiunile Artemis 2 și Artemis 3 au trebuit să fie amânate.

„Am putut să recreăm problema pe Terra și cunoaștem acum cauza profundă a acesteia”, a declarat Bill Nelson.

Misiunea Artemis 2, în timpul căreia astronauții vor trebui să zboare în jurul Lunii, dar fără să asolizeze, este de acum programată pentru aprilie 2026. Până joi, ea fusese programată pentru septembrie 2025.

George Simion acuză o lovitură de stat, dar face apel la calm: Nu ieșim în stradă, nu ne lăsăm provocați! CITEȘTE ȘI George Simion acuză o lovitură de stat, dar face apel la calm: Nu ieșim în stradă, nu ne lăsăm provocați!

Pe lângă problemele cu care s-a confruntat capsula Orion, NASA așteaptă totodată ca SpaceX, compania spațială deținută de miliardarul Elon Musk, să dispună de versiunea finalizată a mega-rachetei sale Starship, capabilă să funcționeze ca un modul de asolizare pe Lună.

De altfel, costumele spațiale ale viitorilor astronauți, dezvoltate de compania Axiom, se lasă și ele așteptate.

Numirea de miercuri a miliardarului și astronautului privat Jared Isaacman în funcția de viitor administrator al NASA ar putea afecta acest program spațial.

Burduja: Decizia CCR - reacție firească a unui stat ce dovedește că are instituții care încă funcționează CITEȘTE ȘI Burduja: Decizia CCR - reacție firească a unui stat ce dovedește că are instituții care încă funcționează

Experții din acest sector se așteaptă la schimbări importante în cadrul proiectelor spațiale americane, inclusiv la o posibilă renunțare la racheta costisitoare prevăzută de NASA pentru Artemis, precum și la o reorientare a programelor spre Marte.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
luna
astronauti
nasa