Ministrul Digitalizării: De dosarul cu șină o să scăpăm treptat

Ministrul Digitalizării: De dosarul cu șină o să scăpăm treptat
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 apr 2021

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman, anunță că în vara acestui an va fi implementat în Capitală un proiect-pilot în cadrul căruia vor fi interconectate bazele de date ale administrațiilor financiare din București, urmând ca modelul să fie implementat ulterior pe scară largă. "De dosarul cu șină o să scăpăm treptat, vor fi din ce în ce mai puținw instituții care vor cere dosare", afirmă ministrul.

"Trebuie să începem să scăpăm de hârtii. Prima dată trebuie să scăpăm de cozi pentru că o să conectăm instituții între ele pentru a vedea, pe de o parte, cum funcționează și cum poate fi scalat modelul ăsta la nivel național. O să începem cu Bucureștiul, în iunie-iulie va fi un test-pilot de interconectare și interoperabilitate a bazelor de date ale administrațiilor financiare din București, unde sunt date care sunt necesare, de exemplu, pentru preschimbarea unor documente. Odată autentificat în bazele de date, nu va mai fi sarcina cetățeanului să se mute cu hârtiile de la o instituție la alta”, a declarat ministrul Digitalizării la Digi 24, preluat de news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025 CITEȘTE ȘI Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025

Ciprian Teleman a precizat că de dosarul cu șină "o să scăpăm treptat, adică vor fi din ce în ce mai puține instituții care vor cere dosare".

"Aici avem nevoie – și proiectul ăsta e pe agenda colegilor din Parlament – de unificarea a două legi, Legea arhivelor și Legea arhivării electronice, ele trebuie să fie într-o singură lege pentru că asta ar permite ca, odată ce un document a fost emis în format electronic, să nu mai fie nevoie de o versiune fizică, de o copie fizică a lui, pentru că odată ce am dat print am distrus întreaga filosofie a stocării digitale și atunci când nu o să mai avem obligația să furnizăm documente fizice însemană că circuitele astea vor funcționa”, a mai afirmat ministrul.

viewscnt
Afla mai multe despre
dosar
sina