Dezvoltatorul imobiliar lituanian Hanner Holding construiește un restaurant, o berărie și o cafenea în una dintre clădirile fostei fabrici de bere Grivița, Orzărie, din București, ce vor fi administrate de Kané Group. Proiectul Fosta Fabrică include clădirile Mălțărie, Orzărie și Corp Administrativ, iar investiția totală depășește 40 de milioane de euro.
Investiția în proiectul Fosta Fabrică depășește 40 de milioane de euro, acesta aflându-se în apropiere de pasajul Basarab și de Gara de Nord, fiind acum cea mai mare consolidare și conversie de monumente realizată de un investitor privat în București.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
După finalizare, estimată în 2022, fosta fabrică va include berărie, restaurante, cafenea, brutărie, food-court, aprozar, salon de frumusețe, ateliere de pregătire profesională, elemente muzeale despre istoria Luther, spații culturale și de evenimente, spații de joacă pentru copii, co-working, spații de birouri, primele loft-uri din România, apartamente noi și spații publice.
Fabrica Luther a fost prima fabrică pe structură metalică din Europa, realizată cu ajutorul unor ingineri structuriști austrieci. Avea să fie și unul dintre primele proiecte de mixed-use din Europa, care integra centre de producție, centre logistice, locuințe multifamiliale, casa lui Luther, terase, berării, spații publice, hipodrom, teren de tenis, chiar și un obelisc care apare în unele schițe. În 1883 devin furnizori ai Casei Regale.
După moartea lui Erhard în 1890, soția sa Sofia preia oficial conducerea fabricii și ajunge să câștige chiar și competiții internaționale cu berea produsă în fabrica Luther. Se pare că succesul întreprinderii a fost de fapt legat de numele Sofiei, care se recăsătorește cu Dumitru Bragadiru, din celebra familie competitoare. Astfel, fabrica Luther și Fabrica Bragadiru se vor uni într-o societate denumită Industria Berii.
După 1900, Sofia divorțează și continuă să conducă singură fabrica, care va primi numele de Fabrica Sophie E. Luther. Ulterior, fabrica este cumpărată de frații Czell, care vor deține această proprietate cea mai lungă perioadă de timp, peste 40 de ani.
CITEȘTE ȘI Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legalăÎn perioada comunistă, devine fabrica Grivița și continuă să opereze până în 2005. Construcțiile au fost afectate atât de bombardamentul asupra Gării de Nord, când Fabrica Luther a fost lovită de 17 bombe, cât și de intervențiile din perioada comunistă și demolările care s-au succedat după revoluție. În prezent, au supraviețuit trei clădiri, Mălțăria, Orzăria, Casa Luther, precum și un zid care a făcut parte din clădirea Corp Administrativ, pe un teren cu o suprafață de aproximativ 1 ha.
În 2018 a fost anunțat că Hanner Holding, care a cumpărat în iulie 2016 o suprafață de 11.000 de metri pătrați din terenul fostei Fabrici de Bere Grivița pentru a realiza un proiect mixt de clădiri de birouri și rezidențial, a primit avizele necesare și estimează că lucrările vor fi finalizate în 2020.
Terenul, pe care se află trei clădiri monument, dependințele Mălțărie, Orzărie și Corp Administrativ ale fostei Fabrici de Bere Grivița, a fost cumpărat în schimbul sumei de 5 milioane de euro.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Tranzacție: Blue Air preia compania aeriană națională a Republicii MoldovaProiectul, intitulat Fosta Fabrică, se desfășoară pe o suprafață de peste un hectar și include patru monumente care vor fi restaurate și convertite, precum și două clădiri noi. Fosta Fabrică este un proiect de mixed-use, care va cuprinde peste 6000 metri pătrați de spații co-working și shared office space, 187 de apartamente noi, 31 de lofturi, restaurante, brutărie, berărie cu producție in-situ și restaurant, cocktail bar, cafenele, spații comerciale, spații de evenimente, peisagistică și parcări.
La nivel global, compania lituaniană de dezvoltare imobiliară are experiență în dezvoltarea de proiecte pe piețele din Lituania, Letonia, Rusia, Ucraina, Belarus și România și are în plan extinderea în Germania și Marea Britanie.
În România compania a investit până în prezent peste 100 milioane euro în proiecte rezidențiale.