Miniștrii Energiei ai UE au respins plafonarea prețului gazelor rusești; Bruxelles-ul va limita veniturile producătorilor de energie din afara gazelor

Miniștrii Energiei ai UE au respins plafonarea prețului gazelor rusești; Bruxelles-ul va limita veniturile producătorilor de energie din afara gazelor
scris 9 sep 2022

Miniștrii Energiei ai Uniunii Europene au respins plafonarea prețului gazelor rusești, dar au însărcinat Bruxelles-ul să elaboreze propuneri, în câteva zile, pentru a limita veniturile producătorilor de energie din afara gazelor și pentru a ajuta firmele de energie să rămână pe linia de plutire, transmite Reuters.

La o întâlnire de urgență de la Bruxelles, miniștrii au cerut Comisiei Europene să propună plafoane mai extinse pentru prețurile gazelor, dar executivul UE a considerat că o astfel de idee nu este fezabilă, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Ministru: Un startup are același regim juridic cu o shaormerie, trebuie să schimbăm asta. ANUNȚ - Fond național de inovare, unde statul va investi alături de parteneri privați CITEȘTE ȘI Ministru: Un startup are același regim juridic cu o shaormerie, trebuie să schimbăm asta. ANUNȚ - Fond național de inovare, unde statul va investi alături de parteneri privați
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Țările UE au susținut, de asemenea, propunerea Executivului Uniunii de a oferi fonduri de urgență companiilor de energie care se confruntă cu cerințe de garanții în creștere și au însărcinat Comisia să elaboreze astfel de măsuri.

”Toată lumea se grăbește să găsească o soluție”, a spus ministrul suedez al Energiei Khashayar Farmanbar, în timp ce miniștrii sunt îngrijorați de impactul prețurilor vertiginoase ale energiei asupra gospodăriilor și întreprinderilor.

VIDEO Un mare șahist maghiar, \ CITEȘTE ȘI VIDEO Un mare șahist maghiar, "comoară a Ungariei", va reprezenta România în competițiile internaționale

Planul UE, care nu a fost încă concretizat, ar face ca guvernele să capteze veniturile în exces ale centralelor eoliene, nucleare și pe cărbune, care își pot vinde în prezent energia la prețuri record, determinate de costul gazelor, și să folosească banii pentru a reduce facturile consumatorilor.

Companiile de combustibili fosili ar trebui, de asemenea, să plătească ”o contribuție de solidaritate”, se arată într-un rezumat al întâlnirii.

”A lua unele dintre aceste profituri în exces și a le returna gospodăriilor are sens”, a declarat vineri ministrul irlandez al Mediului, Eamon Ryan, despre recomandările Comisiei.

Aceasta urmează să prezinte propunerile marți.

Financial Times: Proiect de planificare centralizată a economiei europene elaborat de Bruxelles CITEȘTE ȘI Financial Times: Proiect de planificare centralizată a economiei europene elaborat de Bruxelles

Miniștrii Energiei ar putea organiza încă o întâlnire de urgență la sfârșitul acestei luni, pentru a negocia și a aproba planurile finale, a declarat ministrul ceh al Industriei, Jozef Sikela.

Președintele Vladimir Putin a declarat săptămâna aceasta că Moscova va opri complet livrările către Europa, dacă s-ar aplica un plafon de preț pentru gazele rusești.

Unele țări care încă primesc gaze rusești au spus că nu sunt dispuse să riște să piardă această aprovizionare.

”Dacă restricțiile de preț ar fi impuse exclusiv gazelor rusești, aceasta ar duce evident la o întrerupere imediată a aprovizionării cu gaze rusești”, a declarat ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto.

Ministrul italian al Tranziției Ecologice, Roberto Cingolani, a declarat că 15 state UE s-au exprimat în favoarea unui plafon generalizat al prețurilor pentru toate importurile de gaze.

Dar alte țări, inclusiv Țările de Jos, și-au exprimat îndoielile.

Taxa de solidaritate - Cum vor fi supraimpozitați producătorii de energie electrică. Romgaz și OMV Petrom nu vor putea să vândă gaze din zăcămintele lor propriilor centrale la prețuri de piață CITEȘTE ȘI Taxa de solidaritate - Cum vor fi supraimpozitați producătorii de energie electrică. Romgaz și OMV Petrom nu vor putea să vândă gaze din zăcămintele lor propriilor centrale la prețuri de piață

”Nu aș spune că a existat un sprijin larg pentru un plafon larg (pentru prețul gazelor)”, a declarat reporterilor secretarul de stat olandez pentru industriile extractive, Hans Vijlbrief.

Comisia Europeană a avertizat că limitarea prețurilor gazelor naturale lichefiate în Europa ar putea risca să îl redirecționeze către alte regiuni, privând Europa de combustibilul atât de necesar.

”Trebuie să avem grijă să nu punem în pericol situația noastră de securitate a aprovizionării”, a declarat comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson.

Executivul UE nu a inclus un plafon general al prețului gazelor într-o listă de măsuri pe care le-a sugerat țărilor înainte de reuniunea de vineri.

Guvernul a redus cu 40% prețul reglementat de vânzare a gazelor de către producătorii locali către CET-urile care alimentează sistemele centralizate de încălzire a populației CITEȘTE ȘI Guvernul a redus cu 40% prețul reglementat de vânzare a gazelor de către producătorii locali către CET-urile care alimentează sistemele centralizate de încălzire a populației

Livrările de gaze rusești prin cele trei rute principale către Europa au scăzut cu aproape 90% în ultimele 12 luni, arată datele Refinitiv.

Moscova a dat vina pentru reducerea aprovizionării pe problemele tehnice cauzate de sancțiunile occidentale pentru invazia sa în Ucraina.

VNG, unul dintre cei mai mari importatori de gaze naturale rusești din Germania, a devenit vineri cea mai recentă firmă energetică europeană care a solicitat sprijin de stat, din cauza reducerilor livrărilor de gaze ale Rusiei.

În timp ce țările UE susțin ideea ”instrumentelor de lichiditate de urgență” la nivelul UE, pentru a ajuta companiile care se confruntă cu cerințe în creștere în garanții, șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat vineri că guvernele, nu băncile centrale, ar trebui să ajute firmele energetice aflate sub stres din cauza volatilității pieței.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
ue