Minister: Clădirile de patrimoniu aflate în situații litigioase se prăbușesc sub ochii nepăsători ai autorităților locale și ai proprietarilor

Minister: Clădirile de patrimoniu aflate în situații litigioase se prăbușesc sub ochii nepăsători ai autorităților locale și ai proprietarilor
scris 19 apr 2019

Ministerul Culturii și Identității Naționale susține că autoritățile locale sunt nepăsătoare cu privire la situația clădirilor de patrimoniu, dându-l exemplu pe primarul din Băile Herculane, Cristian Miclău, care a declarat că a solicitat MCIN și nu a primit aviz pentru demararea unor lucrări la imobilul Băile Neptun, iar în fapt el a transmis ministerului abia ulterior acelor afirmații autorizația de construire emisă de autoritatea locală, deși avea avizul din partea Direcției de Cultură Caraș Severin.

MCIN a anunțat în luna februarie că, având în vedere starea critică a imobilului Băile Neptun din Băile Herculane, a fost luată în calcul modificarea Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, astfel încât statul să poată interveni cu lucrări de protejare și pentru monumentele istorice aflate în situații litigioase, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

„În acest sens, reamintim că terenul aferent Băilor Neptun se află în situații litigioase, iar conform extrasului de carte funciară acesta este grevat de sarcini. Mai mult, MCIN, prin Institutul Național al Patrimoniului, a solicitat și a fost informat ulterior că și imobilul se află în aceeași situație. Deși în declarațiile publice, primarul din Băile Herculane a susținut atunci că a solicitat MCIN și nu a primit aviz pentru demararea unor lucrări minimale, precizăm că acesta a transmis Ministerului Culturii și Identității Naționale abia ulterior acelor declarații autorizația de construire emisă de autoritatea locală, deși avea avizul din partea Direcției de Cultură Caraș Severin încă din anul 2017. Imediat după acest pas, primăria trebuia să parcurgă pașii legali în vederea protejării imobilului, articolul 45, litera b, din Legea 422 / 2001, precizând clar acest lucru”, se arată într-un comunicat.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
FOTO Cel mai mare exercițiu medical multinațional din istoria NATO, în România CITEȘTE ȘI FOTO Cel mai mare exercițiu medical multinațional din istoria NATO, în România

Ministrul Valer-Daniel Breaz a transmis: „Nimic nu poate justifica nepăsarea autorităților locale în fața posibilității de a salva un monument istoric și de a nu o face. Mai mult, există un proiect de punere în siguranță a clădirii Băile Neptun realizat de Asociația Herculane Project și însușit de Primăria Băile Herculane, care a primit aviz favorabil din partea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice încă din anul 2017. Din păcate, nu pot fi demarate lucrări fără acordul proprietarilor. La nivelul MCIN au fost constituite grupuri de lucru și analiză pentru modificarea Legii 422/2001 privind protejarea tuturor monumentelor istorice, astfel încât statul să poată interveni cu lucrări de protejare și pentru monumentele istorice aflate în situații litigioase, precum și pentru elaborarea Codului Patrimoniului. Urgentăm schimbarea legislației astfel încât clădiri de patrimoniu care reprezintă o parte importantă a identității noastre naționale sa poată fi salvate la timp”.

Ministerul Culturii și Identității Naționale, prin Institutul Național al Patrimoniului (INP), susține că a constatat starea gravă a unor obiective monument istoric, inclusiv Băile Neptun, existând o corespondență continuă între INP și autoritățile locale pe parcursul anilor 2017 și 2018.

FOTO SATELIT Contractorii Pentagonului vizitează baza Kogălniceanu, luată la țintă de pixul lui Trump, pentru licitația de construire a infrastructurii pentru muniție CITEȘTE ȘI FOTO SATELIT Contractorii Pentagonului vizitează baza Kogălniceanu, luată la țintă de pixul lui Trump, pentru licitația de construire a infrastructurii pentru muniție

În 2018, MCIN a aprobat înscrierea în regim de urgență a Băilor Neptun în Programul național de restaurare a monumentelor istorice, pentru realizarea lucrărilor de punere în siguranță. „Din păcate, finanțarea prin acest program nu poate începe atâta timp cât imobilul este în litigiu, motiv pentru care MCIN a decis inițierea procedurilor de modificare a legislației”, a mai transmis ministerul.

Băile Neptun sunt pericol public, declarat încă din toamna anului 2017 printr-o expertiză tehnică, potrivit arhitecților de la Asociația Locus. Într-un mesaj publicat, în februarie, pe pagina de Facebook „Herculane Project", arhitecții avertizează că elemente constructive, cât și elemente decorative se desprind și se prăbușesc în stradă și fac apel la cei care vin în stațiune să nu se apropie de clădire. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cladiri
case
patrimoniu