Juncker: UE trebuie să adopte o poziție fermă privind accesul muncitorilor pe piața britanică după Brexit

Juncker: UE trebuie să adopte o poziție fermă privind accesul muncitorilor pe piața britanică după Brexit
scris 7 oct 2016

Statele UE trebuie să adopte o poziție fermă privind libera circulație a muncitorilor în timpul negocierilor premergătoare ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar, a declarat, vineri, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

“Ar trebui să fie evident că, dacă Marea Britanie vrea acces liber la piața internă a UE, toate regulile și toate libertățile trebuie să fie pe deplin respectate“, a spus Juncker, citat de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News

Comentariile lui Juncker au venit în replică la sugestiile unor politicieni britanici, potrivit cărora Marea Britanie va reuși să negocieze un acord comercial favorabil cu UE, fără să fie nevoită să permită în continuare libera circulație a cetățenilor din Uniune pe teritoriul țării.

Lira sterlină a coborât sub 1,2 dolari pe piețele din Asia: “M-am îndoit inițial de ce vedeam pe monitor“ CITEȘTE ȘI Lira sterlină a coborât sub 1,2 dolari pe piețele din Asia: “M-am îndoit inițial de ce vedeam pe monitor“

“Nu poți să fii cu un picior înăuntru și cu celălalt în afara UE. Trebuie să fim intransigenți”, a subliniat Juncker.

Opinia șefului Executivului european este împărtășită și de președintele Franței. Joi seara, François Hollande a făcut apel la negocieri dure cu Marea Britanie pe tema ieșirii din UE. Regatul Unit vrea să plece din Uniune dar “nu vrea să plătească”, lucru care “nu este posibil”, a spus el, citat de Sky News.

În plus, prim-ministrul britanic, Theresa May, a declarat că Marea Britanie va analiza posibilitatea de a îngreuna procedurile prin care muncitorii străini și studenții se pot angaja, respectiv pot studia în spațiul britanic, pentru a reduce nivelul imigrației.

Conform ultimelor date, din totalul celor 31,7 milioane de persoane angajate în Marea Britanie la sfârșitul lunii iunie, 5,4 milioane sunt născute în străinătate.

Lira sterlină s-a prăbușit pe piețele asiatice în urma remarcilor lui Hollande. Moneda britanică a pierdut aproape 10% din valoare în raport cu dolarul american în câteva zeci de secunde, până la un nou minim al ultimilor 31 de ani, de 1,1378 unități, declinul fiind accelerat de tranzacțiile computerizate. Tranzacțiile efectuate la cotația de 1,1378 unități au fost anulate, iar minimul intraday al lirei a fost revizuit ulterior la 1,1491dolari.  

viewscnt
Afla mai multe despre
jean-claude juncker
marea britanie
brexit
muncitori
libera circulatie