Fostul lider chinez Jiang Zemin, care a ajuns la putere după protestele din Piața Tiannmen, a murit la vârsta de 96 de ani, anunță presa oficială chineză, relatează BBC News.
Jiang Zemin a încetat din viață miercuri după-amiza, potrivit agenției oficiale chjineză de presă China Nouă, arată news.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Jiang Zemin, una dintre figurile majore ale istoriei chineze, a condus China într-o perioadă în care această țară s-a deschis către lume și a înregistrat o creștere economică rapidă.
El a ajuns la putere după reprimarea în sânge a protestelor din Piața Tiananmen, care au condus la o izolare a Chinei pe scena internațională.
Protestele din Piața Tiananmen au lansat o luptă aprigă pentru putere, la vârful Partidului Comunist Chinez (PCC, unic), între reacționari și reformiști.
Jiang Zemin, considerat un birocrat mediocru, a fost promovat în funcții importante și a fost ales ca un lider de compromis, cu speranța de a uni susținătorii liniei dure și elemente mai liberale.
Sub conducerea sa s-a forjat o economie formidabilă, comuniștii și-au consolidat acapararea puterii, iar China s-a așezat la masa marilor puteri.
CITEȘTE ȘI Republica Moldova nu a putut cumpăra energie din piață, deficit de 3 sferturi din necesar. Cât a plătit Chișinăul pe electricitatea importată spot din RomâniaEl a prezidat retrocedrea pașnică de către Regatul Unit a fostei colonii britanice Hong Kong, în 1997, și intrarea Chinei în Organizația Mondială a Comerțului (OMC) în 2001, care a operat conectarea econimiei chineze la economia mondială.
Însă el a lăsat reformele politice la o parte și a fost criticat din cauza reprimării brutale a mișcării spirituale Falun Gong, în 1999, pe care a perceput-o ca pe o amenințare la adresa Partidului Comunist Chinez.