Jiang Zemin, ajuns la putere după protestele din Piața Tiannmen, una dintre figurile majore ale istoriei chineze, a decedat

Jiang Zemin, ajuns la putere după protestele din Piața Tiannmen, una dintre figurile majore ale istoriei chineze, a decedat
scris 30 nov 2022

Fostul lider chinez Jiang Zemin, care a ajuns la putere după protestele din Piața Tiannmen, a murit la vârsta de 96 de ani, anunță presa oficială chineză, relatează BBC News.

Jiang Zemin a încetat din viață miercuri după-amiza, potrivit agenției oficiale chjineză de presă China Nouă, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Doar salariile unor bugetari cresc anul următor cu până la 10% față de decembrie, dar fără să depășească nivelurile prevăzute pentru anul acesta în Legea salarizării. Salariile demnitarilor rămân înghețate CITEȘTE ȘI Doar salariile unor bugetari cresc anul următor cu până la 10% față de decembrie, dar fără să depășească nivelurile prevăzute pentru anul acesta în Legea salarizării. Salariile demnitarilor rămân înghețate

Jiang Zemin, una dintre figurile majore ale istoriei chineze, a condus China într-o perioadă în care această țară s-a deschis către lume și a înregistrat o creștere economică rapidă.

 El a ajuns la putere după reprimarea în sânge a protestelor din Piața Tiananmen, care au condus la o izolare a Chinei pe scena internațională.

Protestele din Piața Tiananmen au lansat o luptă aprigă pentru putere, la vârful Partidului Comunist Chinez (PCC, unic), între reacționari și reformiști.

Jiang Zemin, considerat un birocrat mediocru, a fost promovat în funcții importante și a fost ales ca un lider de compromis, cu speranța de a uni susținătorii liniei dure și elemente mai liberale.

Sub conducerea sa s-a forjat o economie formidabilă, comuniștii și-au consolidat acapararea puterii, iar China s-a așezat la masa marilor puteri.

Republica Moldova nu a putut cumpăra energie din piață, deficit de 3 sferturi din necesar. Cât a plătit Chișinăul pe electricitatea importată spot din România CITEȘTE ȘI Republica Moldova nu a putut cumpăra energie din piață, deficit de 3 sferturi din necesar. Cât a plătit Chișinăul pe electricitatea importată spot din România

El a prezidat retrocedrea pașnică de către Regatul Unit a fostei colonii britanice Hong Kong, în 1997, și intrarea Chinei în Organizația Mondială a Comerțului (OMC) în 2001, care a operat conectarea econimiei chineze la economia mondială.

Însă el a lăsat reformele politice la o parte și a fost criticat din cauza reprimării brutale a mișcării spirituale Falun Gong, în 1999, pe care a perceput-o ca pe o amenințare la adresa Partidului Comunist Chinez.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
jemin