Israelul își retrage unele trupe din Fâșia Gaza pentru a trece la operațiuni mai bine țintite împotriva Hamas, o a treia fază a războiului care însă ar putea dura cel puțin șase luni, a declarat luni pentru Reuters un oficial israelian.
Oficialul a precizat că retragerea îi privește pe rezerviști - în condițiile în care Israelul a recrutat 300.000 de rezerviști pentru război - și este menită să "reenergizeze economia israeliană", relatează News.ro.
Oficialul a explicat pentru Reuters că o parte din trupele retrase din Gaza vor fi pregătite pentru rotație la granița nordică cu Libanul, unde militanții Hezbollah au aproape zilnic schimburi de tiruri cu Israelul în semn de solidaritate cu palestinienii. Israelul a avertizat că, dacă Hezbollah nu se retrage, se prefigurează un război total în Liban.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Atât Hamas, cât și Hezbollah sunt susținute de Iran, ai cărui aliați din Siria, Irak și Yemen au desfășurat, de asemenea, atacurii împotriva Israelului.
"Situația de pe frontul libanez nu va fi lăsată să continue. Această perioadă de șase luni care urmează este un moment critic", a declarat oficialul.
A TREIA FAZĂ
De la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, când gruparea militantă a ucis 1.140 de persoane și a luat până la 250 de persoane ca ostatici, oficialii israelieni au declarat că plănuiesc să ducă războiul în trei etape. Prima a fost un bombardament intens pentru a elibera căile de acces pentru forțele terestre și pentru a încuraja civilii să se refugieze în zone mai sigure. A doua a fost invazia care a început la 27 octombrie. Oficialul israelian a arătat că armata se îndreaptă acum spre cea de-a treia etapă, după ce tancurile și soldații israelieni au invadat acum o mare parte din Fâșia Gaza.
Tancurile israeliene s-au retras luni din unele cartiere din orașul Gaza, rămânând în altele, după cum au declarat locuitorii, înainte de o reducere planificată a trupelor implicate în război. Între timp, însă, luptele au făcut ravagii în alte părți ale enclavei palestiniene, unde au avut loc bombardamente intense.
Israelul spune că războiul din Gaza, care a redus la ruine o mare parte din teritoriu, ucigând mii de oameni și aruncând cei 2,3 milioane de locuitori într-un dezastru umanitar, va mai dura multe luni. "Va mai dura cel puțin șase luni și va implica misiuni intense de țintire împotriva teroriștilor. Nimeni nu vorbește despre porumbei ai păcii care zboară din Shajaia", a spus oficialul, referindu-se la un cartier din Gaza devastat de lupte.
Însă Israelul a semnalat o schimbare de tactică, urmând câteva luni de operațiuni de "curățare" mai localizate, a spus oficialul. Acesta a explicat că reducerea trupelor ar permite unor rezerviști să se întoarcă la viața civilă, sprijinind economia Israelului, afectată de război, și ar elibera unități în cazul unui conflict mai amplu în nordul țării cu Hezbollahul din Liban.
Între timp, rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Teheran, au atacat nave de transport maritim în Marea Roșie, atrăgând un răspuns militar american, iar o navă de război iraniană a fost trimisă în zonă, a raportat luni presa iraniană.
Însă amploarea suferințelor din Gaza, unde bombardamentele au alungat aproape toți locuitorii din casele lor, i-a determinat pe aliații occidentali ai Israelului, inclusiv SUA, să îi ceară să-și reducă ofensiva.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul se răzgândește și reduce semnificativ numărul propus inițial pentru muncitorii străini care pot veni în România anul viitorHAMAS ÎNCĂ ARE RACHETE DE TRAS
Locuitorii din cartierul Sheikh Radwan din orașul Gaza, în partea de nord a enclavei asupra căreia s-a concentrat mai întâi ofensiva israeliană, au declarat că tancurile s-au retras după ceea ce au descris ca fiind cele mai intense 10 zile de război de la începutul conflictului. "Tancurile au fost foarte aproape. Le puteam vedea în fața caselor. Nu puteam ieși să umplem apă", a declarat Nasser, un tată a șapte copii care locuiește în Sheikh Radwan. De asemenea, tancurile s-au retras din cartierul al-Mina din orașul Gaza și din unele părți din cartierul Tel al-Hawa, păstrând însă unele poziții în suburbia care controlează principalul drum de coastă al enclavei, au declarat locuitorii. Cu toate acestea, tancurile au rămas în alte părți din nordul orașului Gaza, iar oficialii din domeniul sănătății au spus că unele persoane care încercau să se întoarcă la casele lor într-un cartier din sudul orașului Gaza au fost ucise duminică de tirul israelian.
Luptele din părțile centrale ale enclavei au continuat fără încetare luni, au declarat locuitorii de acolo, cu tancuri care au pătruns în al-Bureij și lovituri aeriene care au vizat al-Nusseirat, al-Maghazi și orașul Khan Younis din sud.
Hamas și-a arătat capacitatea continuă de a viza Israelul după mai mult de 12 săptămâni de război, lansând un tir de rachete asupra Tel Aviv-ului în timpul nopții.
În condițiile în care tancurile și trupele israeliene au invadat cea mai mare parte din nordul Fâșiei Gaza, continuând să avanseze în centru și în unele părți din sud, Hamas răspunde cu ambuscade de tip gherilă din tunelurile și buncărele de pe străzile înguste ale enclavei.
Hamas a capturat 240 de ostatici la 7 octombrie, iar Israelul crede că 129 sunt încă reținuți în Gaza, după ce unii au fost eliberați în timpul unui scurt armistițiu, iar alții au fost uciși în timpul atacurilor aeriene și al încercărilor de salvare sau de evadare. Qatarul și Egiptul încearcă să negocieze un nou armistițiu și un nou acord privind ostaticii.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Noua lege RCA, avizată de Guvern - Limitele minime de despăgubire în caz de accident auto, modificate. Obligație de asigurare pentru trotinete electrice și biciclete electricePERICOL DE EXTINDERE A CONFLICTULUI
Țările din regiune se tem că războiul s-ar putea extinde. Israelul și Hezbollah au purtat ultima dată un război major în Liban în 2006, iar luptele lor din 7 octombrie au fost cele mai intense de atunci.
"Această perioadă de șase luni care urmează este un moment critic", a declarat oficialul israelian.
Israelul a lovit, de asemenea, situri din Siria, în timp ce grupări de miliție susținute de Iran în această țară și în Irak au vizat, de asemenea, aliații americani ai Israelului. În Marea Roșie, atacurile Houthi asupra transportului maritim au deturnat multe companii de transport de marfă de pe această cale navigabilă crucială, forțându-le să ia ruta mult mai lungă în jurul Africii, ceea ce perturbă comerțul global.
Sâmbătă, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că țara sa trebuie să preia din nou controlul asupra frontierei dintre Gaza și Egipt, o zonă înțesată acum de civili care au fugit de carnajul din restul enclavei. Recucerirea frontierei ar putea constitui, de asemenea, o inversare de facto a retragerii Israelului din Gaza în 2005, ridicând noi întrebări cu privire la viitorul enclavei și la perspectivele unui stat palestinian.
Washingtonul a declarat că Israelul ar trebui să permită unui guvern palestinian să controleze Gaza atunci când conflictul se va încheia. "Pur și simplu avem o viziune fundamental diferită în ceea ce privește modul în care trebuie să arate Gaza după conflict", a confirmat duminică purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby.
Înaltul oficial al Autorității Palestiniene din Cisiordania ocupată de Israel, Hussein al-Sheikh, a declarat că preluarea controlului frontierei de către Israel este o dovadă a unei decizii "de a restaura complet ocupația".