Fostul președinte Ion Iliescu a demisionat de la șefia Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, locul acestuia fiind preluat interimar, de Alexandru Mironov, membru al Colegiului Național al instituției. Anunțul privind demisia lui Ion Iliescu din fruntea Institutului Revoluției Române a fost făcut de senatorul Alina Gorghiu, unul dintre inițiatorii proiectului de lege care vizează desființarea Institutului și care a calificat gestul drept ”tardiv și cinic față de cei care așteaptă de mai bine de 30 de ani adevărul despre evenimentele din decembrie 1989”.
„Surprize, surprize cu Ion Iliescu! Nu vine, pleacă! Și-a dat demisia de la Institutul Revoluției Române. O reacție la propunerea legislativă pentru desființarea acestui institut, pe care am inițiat-o împreună cu Iulia Scântei, Alexandru Muraru, Andronache Gabriel și Cupșa Ioan. Un gest tardiv și cinic față de cei care așteaptă de mai bine de 30 de ani adevărul despre evenimentele din decembrie 1989. Dar care demonstrează fără echivoc de ce Iliescu și-a dorit IRRD. Ca să ascundă vinovații și vinovățiile pentru victimele de atunci. Dezagreabilă dezinvoltura cu care acest personaj pleacă dintr-o funcție care i-a adus mulți bani într-un interval lung de timp, fără a face mai nimic în afară de a populariza propriile lor interpetări asupra Revoluției Române din 1989, astfel încât să împiedice ancheta în Dosarul Revoluției". Dacă adăugăm și neregulile financiare constatate prin Rapoartele Curții de Conturi este mai mult decât suficient pentru a înțelege că desființarea IRRD este obligatorie. De aceea, am încredere că inițiativa legislativă pentru desființarea IRRD va merge pe repede înainte. Datorăm asta eroilor Revoluției Române din Decembrie 1989”, a scris Alina Gorghiu sâmbătă seară, pe Facebook.
Locul lui Ion Iliescu a fost preluat, interimar, de jurnalistul și scriitorul Alexandru Mironov, care este unul dintre cei 25 de membri ai Colegiului Național al Institutului Revoluției Române. Apropiați ai acestuia au confirmat, pentru News.ro, numirea lui Mironov în funcția lăsată liberă de Iliescu. Mironov a refuzat să facă orice declarație pe acest subiect.
Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 a fost înființat prin Legea 556/2004 cu scopul de a cerceta istoria revoluției române din 1989. Membrii conducerii au fost numiți pe viață, iar fondul de salarii pentru personalul institutului este unul foarte mare, în mare parte asigurat de la bugetul de stat.
Deputatul liberal Alexandru Muraru a anunțat, joi, într-un comunicat de presă, că împreună cu aleșii PNL Iulia Scântei, Alina Gorghiu, Gabriel Andronache și Ioan Cupșa, dar și cu senatorul USR-PLUS Cristinel Gabriel Berea, a depus o nouă inițiativă legislativă pentru desființarea Institutului Revoluției Române din 1989, condus "în mod rușinos" de Ion Iliescu.
Pe 15 februarie, Senatul a adoptat, ca for decizional, proiectul pentru aprobarea OUG 91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie1989, cât și pentru abrogarea legii de înființare a IRRD. Propunerea legislativă se reîntorsese la Senat după ce forma trimisă la promulgare a fost sesizată de către Guvern la Curtea Constituțională, cu obiecții respinse de CCR, dar și al unei cereri de reexaminare formulată de șeful statului.
CITEȘTE ȘI Virtual Private Server (VPS) – soluția de la Vodafone care vă permite să configurați mașinile virtuale în funcție de propriile nevoiPreședintele Klaus Iohannis a trimis, în luna octombrie a anului trecut, legea de respingere a OUG 91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989. El a susținut că institutul nu a reușit să își dovedească utilitatea. IRRD „a generat, prin activitatea sa și contrar obiectivului sau stabilit prin lege, numeroase tensiuni și controverse în spațiul public”, a motivat șeful statului în solicitarea de reexaminare transmisă către Legislativ.