Iohannis va promulga legea de eliminare a supraaccizei, chiar dacă încalcă legislația UE: Guvernul poate face corecții explicând în prealabil

Iohannis va promulga legea de eliminare a supraaccizei, chiar dacă încalcă legislația UE: Guvernul poate face corecții explicând în prealabil
scris 5 dec 2019

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va promulga legea care cuprinde, printre altele, eliminarea supraaccizei, chiar dacă încalcă legislația UE, susținând că, în cazul în care sunt necesare corecții, Guvernul va reglementa acest lucru. Cu alte cuvinte, până pe 1 ianuarie, Guvernul va trebui să emită o ordonanță de urgență de modificare a legii proaspăt promulgate, prin care să crească nivelul accizei atât la motorină, cât și la benzină, cu minimum 5 bani pe litru, până la nivelul minim impus de Uniunea Europeană.

Întrebat dacă va promulga legile recent votate de Parlament, Iohannis a declarat: “Da, le voi promulga. Iar dacă există nevoia unei corecții pe taxarea carburanților, acest lucru se poate face fără probleme, explicând în prealabil, evident, despre ce este vorba. Însă eliminarea supraaccizei și o posibilă creștere pentru a îndeplini limita cerută de Comisia Europeană totuși va duce la o scădere considerabilă sub linie a taxării carburanților. Deci vorbim de o scădere destul de importantă, eliminând supraacciza, iar o majorare până la limita cerută de Comisia Europeană este foarte, foarte mică. Deci suntem foarte, foarte aproape de acea limită. Sunt convins că Guvernul va reglementa aceste chestiuni. Nu văd pentru ce să nu promulg această legislație, dorită de toată lumea și găsită bună”.

Urmărește-ne și pe Google News

Un motiv ar fi însă acela că încalcă principial legislația europeană, chiar dacă legea nu va intra în vigoare decât de la 1 ianuarie. Președintele, când spune că nu vede niciun motiv pentru care să nu promulge legea, se bazează pe faptul că, până la 1 ianuarie, nu produce efecte. Iar până la 1 ianuarie, Guvernul liberal poate modifica nivelul accizelor cuprins în legea inițiată de proprii parlamentari și votată miercuri doar cu un vot împotrivă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Liberalii ar trebui să recalculeze. Cifrele propuse în proiectul de eliminare a supraaccizei se situează sub nivelul accizelor minime impuse de UE CITEȘTE ȘI Liberalii ar trebui să recalculeze. Cifrele propuse în proiectul de eliminare a supraaccizei se situează sub nivelul accizelor minime impuse de UE

Rămâne de văzut ce soluție va adopta Guvernul. Indexarea accizelor cu creșterea prețurilor de consum de către Ministerul de Finanțe, prevăzută în Codul Fiscal, ia în calcul nivelul accizelor din anul precedent. Iar legea proaspăt adoptată impune un nivel fix al accizei de-abia de la 1 ianuarie 2020 ce nu poate fi indexat.

Cu alte cuvinte, Guvernului nu-i rămâne decât soluția promovării unui proiect de lege (însă perioada până la finalul sesiunii parlamentare este prea mică) sau a adoptării unei ordonanțe de urgență.

ANALIZĂ Preț la pompă schimbat pentru șoferi. Cât ar fi costat și cât vor costa carburanții de la 1 ianuarie CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Preț la pompă schimbat pentru șoferi. Cât ar fi costat și cât vor costa carburanții de la 1 ianuarie

Numai că, dacă va adopta o ordonanță de urgență prin care va crește accizele, chiar și cu numai 5 bani/l, opoziția și presa vor acuza guvernul liberal că a micșorat acciza să aibă de unde să o crească. De aceea cere președintele corectarea nivelului accizelor “explicând în prealabil, evident, despre ce este vorba” .

Paradoxal este că liberalii s-au băgat singuri în această încurcătură, iar impactul asupra prețului nici nu este unul semnificativ: dacă s-ar respecta legislația europeană, iar accizele ar fi stabilite la valorile minime din UE, carburanții s-ar putea ieftini cu 39 de bani/l, în timp ce dacă se respectă cifrele din proiectul liberal, cu 45 bani/l (reducere de accize, plus TVA aferentă acestei reduceri). Interesant este că, și dacă s-ar respecta legislația europeană, reducerea de acciză ar fi mai mare decât majorarea cu 38 de bani/l (32 bani/l - accize, 6 bani/l - TVA aferent) efectuată de guvernul PSD.

Profit.ro a avertizat încă de săptămâna trecută că nivelul accizelor la benzină și motorină din proiectul de lege adoptat tacit de Senat și aflat la acea dată pe masa Camerei Deputaților este inferior accizelor minime impuse de Uniunea Europeană, de 359, respectiv 330 euro la mia de litri.

Liberalii se iau la trântă cu CE pentru doar 5 bani/l de carburanți. Parlamentul a votat un nivel al accizelor sub cel minim din UE CITEȘTE ȘI Liberalii se iau la trântă cu CE pentru doar 5 bani/l de carburanți. Parlamentul a votat un nivel al accizelor sub cel minim din UE

Marți însă, proiectul a trecut de Comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților fără ca parlamentarii liberali inițiatori, printre care și actualul ministru de finanțe Florin Cîțu, să modifice valorile accizelor din text. Miercuri, proiectul a primit votul final în plen, urmând a pleca la președinție spre promulgare.

Potrivit legii adoptate miercuri, de la 1 ianuarie, acciza la benzină ar urma să coboare la 1,656 lei/l, iar cea la motorină la 1,518 lei pe litru.

Numai că Uniunea Europeană impune un nivel minim al accizelor de 330 euro/mia de litri la motorină, respectiv 359 euro/1000 litri la benzină, nivel calculat la cursul publicat în prima zi lucrătoare a lunii octombrie a anului precedent. Articolul 13 alin. 1 din Directiva 2003/96/CE prevede că „pentru statele membre care nu au adoptat moneda euro, valoarea euro în monedele naționale care trebuie aplicată valorii ratelor de impozitare se fixează o dată pe an. Ratele de schimb care trebuie aplicate sunt cele obținute în prima zi lucrătoare din luna octombrie și publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și se aplică de la data de 1 ianuarie a anului următor calendaristic".

Pentru anul viitor, cursul este de 4,7511 lei pentru un euro, ceea ce face ca nivelul minim al accizei în UE să fie de 1.706 lei/mia de litri de benzină și 1.568 lei/mia de litri de motorină, cu 50 lei mai mare decât valoarea accizelor propusă de liberali în proiectul de lege aflat pe masa deputaților.

Războiul de 5 bani al liberalilor cu ei înșiși CITEȘTE ȘI Războiul de 5 bani al liberalilor cu ei înșiși

Cum proiectul a fost redactat în vară, s-ar putea spune că liberalii n-aveau de unde ști cât va fi cursul pe 1 octombrie 2019. Numai că nivelul accizelor avansate de ei nu putea fi aplicat nici în acest an, el fiind inferior și accizei minime calculată la cursul de pe 1 octombrie 2018, valabil pentru 2019, de 4,6605 lei pentru un euro.

La acest curs, acciza minimă pentru 2019 la benzină exprimată în lei este de 1537,9 lei pe mia de litri de motorină și de 1673 lei/1000 l benzină, cifre și ele superioare celor propuse de liberali.

viewscnt
Afla mai multe despre
acciza
iohannis
ue
supraacciza
liberali