Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că trimite la Curtea Constituțională întregul pachet al legilor justiției și sesizează Comisia de la Veneția, el adresând și un apel CCR să nu se grăbească și să conlucreze cu organismul european.
"Am decis să trimit întregul pachet înapoi la CCR și în paralel să sesizez Comisia de la Veneția. De aceea fac apel la CCR de a nu se grăbi și a conlucra cu organismul european", a spus Iohannis la Palatul Cotroceni, unde a susținut o declarație de presă, referindu-se exclusiv la legile justiției, scrie News.ro.
El a spus că după ce CCR se va exprima asupra acestor chestiuni, va face o nouă analiză a legilor și va decide atunci dacă se impune o reexaminare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În declarația de presă care a durat zece minute, Iohannis a vorbit despre a fost parcursul celor trei legi ale justiției, spunând că nu putem să asisăm pasiv la o rescriere din mers a Constituției.
Președintele a amintit că în toamna lui 2016 a fost campania electorală pentru alagerile parlamentare, iar PSD a îmbrobodit poportul cu un program numai lapte și miere, au câștigat și au ajuns la guvernare, dar a urmat cu totul și cu totul altceva.
"A început asaltul împotriva justiției din partea PSD. Vă amintiți că la inceputul lui 2017 au venit cu acea infamă Ordonanță 13, acea ordonanțăa pe care am reușit să o oprim împreună. Sute de mii de români de bună credință au protestat in stradă pentru acest lucru. Asaltul s-a mutat în Parlament, iar rezultatul demersului parlamentar de modficare a legilor justiției a ajuns acum și în faza în care se cere promulgarea acestor legi. Procedura originală, graba lipsită de justificare, modul autoritar în care s-au desfășurat dezbaterile parlamentare au determinat în final foarte multă neîncredere. Reforma justiției, cum e clamată de PSD, este în continuare contestată de asociațiile profesionale ale magistraților și trezește îngrijorări ale partenerilor externi", a declarat Iohannis
El a spus că nu putem să asistăm pasiv la o rescriere a Constituției.
"Într-o democrație autentică, separația puterilor în stat înseamnă colaborare constructivă, respect reciproc între instituții, și mai ales echilibrul dintre acestea. Legile justiției au un rol esențial în urmărirea acestor principii", a mai afirmat Iohannis.