România a înregistrat, dintre statele europene, cea mai mare creștere procentuală a salariului minim în ultimii 10 ani, de 195%, Grecia fiind singurul stat european cu o scădere procentuală a salariului minim în acest interval, de 14%.
Cu toate acestea, nivelul salarial din România este în continuare incomparabil mai mic decât cel din țările occidentale.
,,Câștigul salarial reflectă, în mare parte, realitățile economice. Chiar dacă in prezent se înregistrează o creștere economică semnificativă, aceasta provine în mare parte din consum, nefiind una solidă, sustenabila pe termen lung" afirmă analiștii KeysFin, care au realizat un studiu în acest sens.
Productivitatea muncii din România este încă redusă, iar firmele evită să investească foarte mult în angajați. Prin creșterea salariilor din sectorul bugetar, statul încearcă să impulsioneze piața, însă, având în vedere cadrul economic instabil, prea puțini investitori au urmat acest trend. România rămâne totuși atractivă în ochii investitorilor mai ales prin costurile reduse cu forța de muncă.
Ultimele date Eurostat relevă că, în luna ianuarie 2018, Bulgaria avea cel mai mic salariu minim brut pe economie din Uniunea Europeană, 261 de euro pe lună, urmată de Lituania, 400 de euro, și România, 408 euro.
La nivel general, salariul minim pe economie este mai mic de 500 de euro pe lună în statele membre din estul UE și de peste 1.000 de euro în nord-vestul UE, topul fiind condus de Luxemburg cu 1.999 de euro pe lună, Irlanda 1.614 euro, Olanda, 1.578 euro, Belgia, 1.563 euro, Germania și Franța, ambele cu 1.498 de euro pe lună.
Comparativ, salariul minim federal în SUA era de 1.048 de euro pe lună în ianuarie 2018.
CITEȘTE ȘI FOTO Primarul din Copșa Mică a mers pe jos 320 de kilometri, în 11 zile, până în Capitală, pentru a convinge Mediul să achite lucrări de canalizareÎn total, un număr de 22 de state membre ale UE au salarii minime pe economie, iar țările în care nu există sunt Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia.
Guvernul român va crește salariul minim net cu câte 100 de lei în fiecare an, astfel încât acesta să ajungă la peste 300 de euro până în 2020, potrivit programului de guvernare, varianta actualizată.
În 2018, salariul minim brut este de 1.900 de lei, care corespunde unui salariu minim de 1.162 de lei, după scăderea contribuțiilor și impozitelor.