Iohannis promulgă înaintea campaniei electorale legea care împiedică Fiscul să execute conturile de campanie ale partidelor

Iohannis promulgă înaintea campaniei electorale legea care împiedică Fiscul să execute conturile de campanie ale partidelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 apr 2016

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, cu o săptămână înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile locale, proiectul de lege care interzice Fiscului să execute silit, prin poprire, conturile de campanie electorală aparținând partidelor politice.

Proiectul de lege a fost prezentat de Profit.ro în premieră aici, în luna februarie.

Urmărește-ne și pe Google News

Deputații s-au grăbit să adopte proiectul, la finele lunii martie, cu majoritate absolută, după doar o lună de la data în care îl votaseră și senatorii. 

Proiectul de lege, inițiat de senatorii PSD Nicolae Moga, Șerban Nicolae și Florea Voinea, propunea inițial doar extinderea sferei de activității pentru care partidele pot închiria spații din propriile sedii.

Comisia Juridică a Senatului a modificat proiectul pentru a nu fi executate conturile de campanie 

Propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat în octombrie, iar la începutul lunii februarie senatorii din Comisia Juridică au introdus un nou amendament, potrivit căruia conturile bancare ale partidelor deschise în vederea campaniei electorale vor fi exceptate de la executarea silită prin poprire.

“Conturile bancare pentru campania electorală, prevăzute la alin. (1) și (2) și la art. (3) alin. (9), au statut de afecțiune specială și nu sunt supuse executării”, prevede amendamentul adus la art. 28 al Legii finanțării partidelor, amendament însușit și adoptat cu majoritate de senatorii din Comisia Juridică.

Iohannis a promulgat Legea privind darea în plată CITEȘTE ȘI Iohannis a promulgat Legea privind darea în plată

Deputații au menținut această prevedere, iar Guvernul a transmis Camerei Deputaților că nu se pronunță favorabil sau nefavorabil cu privire la această propunere legislativă, parlamentarii fiind în măsură să decidă.

De altfel, toate grupurile parlamentare au susținut inițiaitiva, referindu-se însă doar la posibilitatea subînchirierii spațiilor din sediile proprii, fără a menționa nimic legat de executarea conturilor de campanie.

Prin urmare, la numai o lună după adoptarea proiectului în Senat, Camera Deputaților a aprobat legea, având în vedere că anul acesta vor avea loc atât alegeri locale, cât și parlamentare. Campania pentru alegerile locale va începe la 5 mai.

Președintele Iohannis a invocat, drept argumente pentru promulgarea legii, faptul că o competiție politică este falsificată dacă se aplică o executare silită la contul unui partid, exact în campania electorală, precum și că o atfel de situație afectează semnificativ felul în care acel partid se poate exprima sau poate contribui la formarea voinței politice.

Augustin Lazăr este noul procuror general al României CITEȘTE ȘI Augustin Lazăr este noul procuror general al României
Noua lege permite partidelor să închirieze sediile aflate în patrimoniul propriu pentru orice tip de activitate, deoarece, în prezent, închirierea spațiilor este permisă doar pentru conferințe, acțiuni social-culturale și pentru organizarea birourilor parlamentare.

Legea privind finanțarea partidelor prevede că acestea pot obține venituri din “închirierea spațiilor aflate în patrimoniul propriu pentru conferințe sau acțiuni social-culturale și pentru organizarea birourilor parlamentare”.

Invocând dreptul la proprietate, care conferă titularului atributele posesiei, folosinței și dispoziției asupra bunului, precum și exercitarea acestora în mod absolut, senatorii PSD propun anularea limitării tipurilor de acțiuni pentru care se pot închiria spațiile aflate în patrimoniul partidelor. Prin urmare, senatorii vor ca partidele să închirieze sediile aflate în patrimoniul propriu pentru orice tip de activitate, care să nu aducă însă “atingere moralei publice, ordinii sau imaginii partidului politic”.

În decembrie 2013, PSD și UNPR au încheiat cu RA-APPS contracte pentru cumpărarea propriilor sedii, beneficiind de o lege care le asigură achiziționarea acestora în rate și la un preț sub cel al pieței. Pentru sediul central din Kisellef, clădire aflată pe lista monumentelor istorice, PSD plătește în rate 936.000 euro, în timp ce pentru vila alăturată, în care își are sediul central UNPR, prețul este de 110.000 euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
parlament
fisc
executare silita
conturi
partide
campanie
sedii
inchiriere
iohannis
promulgare