Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) va fi reorganizată intern prin înființarea, la nivel central, a unui compartiment/serviciu pentru investigații financiare. Operațiunea a fost anunțată de Profit.ro în urmă cu două luni, prin prezentarea unui document oficial.
Reorganizarea va fi efectuată de Guvern, cu argumentul dezvoltării investigațiilor financiare, "pentru lipsirea grupărilor criminale de produsul infracțional", urmărirea circuitelor de finanțare a activităților teroriste și și anihilarea atacurilor informatice cu impact major.
În acest sens, personalului direcției va fi completat cu specialiști, ofițeri și agenți de poliție judiciară. Practic, în DIICOT vor fi angajați mai mulți specialiști în domeniul prelucrării și valorificării informațiilor, economic, financiar, bancar, vamal, informatic, precum și în alte domenii, pentru clarificarea unor aspecte tehnice sau de specialitate în activitatea de urmărire penală.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Ca element de noutate, în structura de personal a DIICOT vor fi incluși ofițerii de poliție judiciară pentru desfășurarea de activități specifice în cadrul urmăririi penale, urmând ca, prin reorganizarea internă, să fie creat la nivel central un compartiment/serviciu afectat investigațiilor financiare și de analiză, un serviciu/birou specializat dedicat activității de punere în executare a mandatelor de supraveghere tehnică, precum și un compartiment dedicat executării perchezițiilor informatice, cu un număr total 125 de lucrători de poliție judiciară", relevă proiectul pregătit de Guvern.
La solicitarea procurorului șef al Direcției, ministrul de Interne va putea dispune detașarea ofițerilor și agenților de poliție judiciară în cadrul DIICOT pe o perioadă de cel mult 6 ani, cu posibilitatea prelungirii din 3 în 3 ani.
Va fi suplimentat și numărul de specialiști ai DIICOT în percheziții informatice, de la 23 la 40 de persoane.
În același timp, pentru a reduce stocul de dosare cu fapte minore de la DIICOT și concentrarea fluxului de date operative și resurse umane către zone considerate de vârf, cu impact asupra bugetului consolidat, din sfera de competență materială a Direcției vor fi eliminate o serie de infracțiuni considerate minore, precum bancruta simplă, accesul fără drept la un sistem informatic prin utilizarea unui instrument de plată electronic ori a datelor acestuia, falsul informatic atunci când aceste fapte nu sunt comise în cadrul unui grup infracțional organizat.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fosta conducere ANAF a reclamat la DNA un procuror care a dezvinovățit angajați ai Gărzii Financiare Ilfov într-un dosar de evaziuneDe asemenea, agenții DIICOT nu se vor mai ocupa de cazuri de evaziune fiscală decât atunci când prejudiciul rezultat depășește 20 de milioane de lei, indiferent dacă faptele sunt comise sau nu de un grup infracțional organizat.
În urmă cu două luni, Profit.ro a anunțat că Guvernul va crește forța procurorilor implicați în combaterea evaziunii fiscale și va înființa în acest sop structuri de poliție judiciară fiscală în mai multe unități de Parchet, care să îi sprijine direct și fără intermediari pe procurori.
Argumentul principal al Executivului pentru înființarea unor astfel de structuri este eficientizarea activității Parchetelor în combaterea evaziunii fiscale.