Iohannis, despre notificarea ANAF către Antena: O abordare heirupistă, pot fi soluții convenabile prin discuții

Iohannis, despre notificarea ANAF către Antena: O abordare heirupistă, pot fi soluții convenabile prin discuții
scris 17 feb 2016

Libertatea de exprimare în media nu poate fi suprimată pentru banale motive administrative, iar abordarea heirupistă a ANAF este cel puțin nepotrivită, dacă nu discutabilă, a declarat președintele Klaus Iohannis, referindu-se la notificarea transmisă de Fisc în care este cerut ca imobilele confiscate și trecute în proprietatea statului, prin sentință judecătorească, în dosarul lui Dan Voiculescu privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare, respectiv sediile televiziunilor Antena și cel al Grivco, să fie evacuate în cinci zile.

Președintele și-a completat declarația spunând că a constatat, din discuțiile avute, că există deschidere la factorii de decizie în acest caz și că, prin discuții calme, pot fi găsite "soluții convenabile".

Urmărește-ne și pe Google News

"Eu cred că ați ajuns într-o situație neplăcută și inutilă. În primul rând, cred că libertatea de exprimare în media nu poate fi suprimată pentru banale motive administrative. În al doilea rând, această abordare heirupistă a ANAF mi se pare cel puțin nepotrivită, dacă nu discutabilă. În fine, am constatat, din discuții pe care le-am avut, că există deschidere la factorii de decizie și se pot găsi soluții convenabile", a răspuns Iohannis unei întrebări care i-a fost adresată de către un reporter Antena 3.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Anterior, miercuri dimineața, premierul Dacian Cioloș, chemat la Senat pentru a vorbi despre acest caz, a arătat că ANAF a acționat legal, că termenul de cinci zile pentru evacuare este stabilit prin lege, că el nu a fost informat despre notificare, dar că nici nu trebuia să fie informat, ANAF putând acționa independent. În același timp, Cioloș a precizat că a cerut noii conduceri ANAF să reanalizeze modul în care își desfășoară activitatea, astfel încât atitudinea să fie una de respect față de cetățeni și contribuabili și a asigurat că nu este vizată activitatea jurnaliștilor, că posturile nu își pierd licențele de emisie, iar televiziunile "vor emite inclusiv luni din acele sedii", deoarece procesul este la început și ar putea dura câteva luni.

FOTO Camelia Voiculescu a rămas de Crăciun fără vila din Predeal, Fiscul a vândut-o la licitație CITEȘTE ȘI FOTO Camelia Voiculescu a rămas de Crăciun fără vila din Predeal, Fiscul a vândut-o la licitație

Trei ore mai târziu, după ce a ascultat discursurile senatorilor, Cioloș a afirmat că a condamnat modul în care a acționat ANAF, că nu se pune problema ca, fizic, jurnaliștii să părăsească sediul în 5 zile și că Guvernul nu poate închiria sediile respective, dar că, în măsura în care legea permite, vor fi căutate soluții pentru a împiedica încetarea emisiei.

Luni, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a emis o notificare prin care imobilele confiscate și trecute în proprietatea statului, prin sentință judecătorească, în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare, care au aparținut lui Dan Voiculescu, respectiv sediile televiziunilor și cel al Grivco SA, trebuie să fie evacuate în cinci zile.

Imobilele au fost trecute în proprietatea statului, respectiv a Direcției de Finanțe Publice București, în toamna anului 2014. Ulterior, au fost făcute evaluări. Fostul guvern a inițiat , în primăvara anului trecut, o ordonanță de urgență pentru a putea transfera unele imobile confiscate altor instituții, însă Curtea Constituțională a României a declarat actul normativ neeconstituțional.

ANAF anunța, la sfârșitul anului trecut, că nu scoate la licitație clădirile pentru că nu ar obține un preț convenabil.

viewscnt
Afla mai multe despre
iohannis
ciolos
antena
anaf