Președintele Klaus Iohannis acceptă ca Viorica Dăncilă să ocupe postul de prim-ministru, rămas vacant după demisia lui Mihai Tudose.
Aceasta trebuie să se prezinte în fața Parlamentului, cu lista noului Cabinet, pentru a obține votul de învestitură.
Iohannis a susținut că a citit, pe rețele de socializare, mesaje legate de o eventuală desemnare a acesteia ca prim-ministru, dar că trebuie să se conformeze în primul rând algoritmului politic și realității faptului că PSD deține majoritatea parlamentară.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El a mai spus că PSD va trebuie să demonstreze și că va face ceea ce a promis.
”Am ascultat foarte multe opinii legate de formarea noului Guvern, de desemnarea premierului. Astăzi, toată ziua, am ascultat opiniile și argumentele politicienilor, dar am reușit ieri, aseară, astăzi, între întâlniri, să ascult și opinia oamenilor simpli, să citesc mesaje, inclusiv pe rețele de socializare.
Sunt foarte multe opinii și foarte multe argumente. Sunt argumente legate de politica partidelor, evident. Sunt multe argumente legate de politica internă a României, sunt multe argumente legate de politica externă și de securitate a României.
Am ascultat și am citit cu atenție toate aceste opinii și argumente și le-am cântărit, fiindcă acum trebuie să decid. Dar ce fel de decizie este aceasta pe care trebuie să o iau?
În primul rând, această decizie trebuie să fie conformă cu Constituția și cu deciziile CCR în materie de desemnare și aici argumentul cel mai puternic este aritmetica parlamentară. În Parlament, după consultări, îmi e foarte clar, PSD dispune de o majoritate, și atunci, cântărind toate argumentele, ținând cont de situația concretă din Parlament, am decis să dau PSD încă o șansă și să desemnez persoana propusă de PSD, pe doamna Dăncilă.
Dar, acum, PSD trebuie să performeze. Românii au mari așteptări. Și eu am mari așteptări. PSD a promis și în campania electorală și după campanie lucruri importante. PSD a promis salarii, pensii, școli, manuale, spitale, infrastructură, dar până acum prea puțin s-a realizat. Acum, PSD trebuie să dovedească că ce a promis face.
Avem, la un an de la alegerile parlamentare care au fost câștigate de PSD, două guverne PSD eșuate. Acum, primesc șansa de a dovedi că știu ce vor și știu cum se face.
În continuare, invit pe toți cei implicați în procedură să se mobilizeze și să lucreze repede și bine. Este posibil ca până la 1 februarie întreaga procedură să fie finalizată și noul Guvern să se apuce de treabă și să rezolve problemele mai degrabă decât să le încurce”, a argumentat Iohannis.
CITEȘTE ȘI FOTO Aflând că Tudose a demisionat, premierul Japoniei, aflat în premieră în România, a renunțat să mai meargă la Guvern. A avut program de voie, fiind dus la Muzeul SatuluiCum PSD își poate asigura majoritatea voturilor la votul de învestitură, Viorica Dăncilă are șanse foarte mari să devină prima femeie prim-ministru din istoria României.
Lista completă a tuturor prim-miniștrilor poate fi văzută AICI, de pe site-ul Guvernului mai lipsind ultimii doi premieri, respectiv Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, dar și actualul premier interimar Mihai Fifor.
Viorica Dăncilă, propunerea de premier a Partidului Social Democrat, a absolvit Facultatea Forajul Sondelor și Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi la Ploiești în 1988, iar timp de 12 ani, între 1997 și 2009, a lucrat ca inginer la Petrom SA (ulterior OMV Petrom), sucursala Videle, la Serviciul Monitorizare Producție Țiței și Gaze.
Soțul Vioricăi Dăncilă, Cristinel Dăncilă, deține din 2009 funcția de director al diviziei de exploatare și producție Asset III Muntenia Vest a OMV Petrom, care grupează operațiunile upstream locale ale celui mai mare producător autohnton de țiței și gaze din județele Argeș, Dolj, Olt, Gorj și Teleorman.
Potrivit ultimei declarații de avere a posibilului viitor premier al României, Cristinel Dăncilă a încasat în 2016 de la OMV Petrom, sub formă de indemnizație de manager, suma totală de 436.162 lei, respectiv circa 36.000 lei pe lună (peste 8.000 euro pe lună).
CITEȘTE ȘI Premierul Tudose a numit, înainte de a demisiona, un nou secretar general al GuvernuluiÎn ultimul an de activitate ca inginer la OMV Petrom, 2008, Viorica Dăncilă a încasat venituri totale de 24.000 lei, adică 2.000 de lei pe lună. În 2016, în calitate de europarlamentar, a încasat o indemnizație în sumă totală de 78.174 euro, circa 6.500 euro pe lună.
Statul român deține, prin Ministerul Energiei, 20,6% din acțiunile OMV Petrom. Reprezentantul statului în Consiliul de Supraveghere al companiei este, din octombrie anul trecut, Sevil Shhaideh, fost vicepremier și ministru al Dezvoltării. Ea a fost numită membru provizoriu al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom în locul unui alt fost membru al Guvernului, Mihai Busuioc, după ce acesta a fost numit președinte al Curții de Conturi.