Instituțiile de stat ar putea acorda mai ușor contracte fără licitație propriilor firme și regii care lucrează și pentru alți clienți

Instituțiile de stat ar putea acorda mai ușor contracte fără licitație propriilor firme și regii care lucrează și pentru alți clienți
scris 18 oct 2017

Instituțiile de stat ar putea acorda mai ușor contracte directe, fără licitație, companiilor și regiilor autonome pe care le controlează și care lucrează și pentru alți clienți, fără să fie obligate să respecte Legea achizițiilor publice, potrivit unui proiect de modificare a respectivei legi inițiat de mai mulți senatori și deputați PSD. Același draft de act normativ ar facilita și atribuirea directă de contracte între firmele controlate de aceeași instituție de stat, cum ar fi, de exemplu, companiile deținute de primării.

În prezent, Legea privind achizițiile publice nr. 98/2016 stipulează că dispozițiile ei "nu se aplică contractelor de achiziție publică/acordurilor-cadru atribuite de o autoritate contractantă unei persoane juridice de drept privat sau de drept public în cazul în care sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

Urmărește-ne și pe Google News

a) autoritatea contractantă exercită asupra persoanei juridice în cauză un control similar celui pe care îl exercită asupra propriilor departamente sau servicii; b) mai mult de 80% din activitățile persoanei juridice controlate sunt efectuate în vederea îndeplinirii sarcinilor care îi sunt încredințate de către autoritatea contractantă care o controlează sau de către alte persoane juridice controlate de respectiva autoritate contractantă; c) nu există participare privată directă la capitalul persoanei juridice controlate, cu excepția formelor de participare a capitalului privat care nu oferă controlul sau dreptul de veto, dar a căror existență este necesară potrivit dispozițiilor legale, în conformitate cu Tratatele (UE – n.r.), și care nu exercită o influență determinantă asupra persoanei juridice controlate ".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ministerul Turismului vrea să cheltuiască peste 24.000 de lei pentru a le prezenta România unor bloggeri și fotografi români CITEȘTE ȘI Ministerul Turismului vrea să cheltuiască peste 24.000 de lei pentru a le prezenta România unor bloggeri și fotografi români

Procentul respectiv de 80% se stabilește pe baza cifrei medii de afaceri totale sau a unui indicator alternativ corespunzător bazat pe activitatea desfășurată, cum ar fi costurile suportate de persoana juridică sau de autoritatea contractantă, după caz, în legătură cu servicii, produse și lucrări din ultimii 3 ani.

PSD vrea să reducă amplu pragul prevăzut de lege, de la 80% la doar 30%. Asta pentru că, în măsura în care firmele și regiile controlate de instituții de stat se dezvoltă și își extind activitatea prin contracte semnate și cu alți clienți decât respectivele instituții și companiile din subordinea acestora, ponderea în cifra de afaceri a sarcinilor încredințate de instituțiile de stat-mamă scade sub pragul de 80% prevăzut de lege și, în consecință, nu mai este posibilă atribuirea directă de contracte, fără licitație.

Inițiatorii susțin că scopul modificării legislative propuse este "rentabilizarea companiilor" și regiilor autonome care administrează, construiesc, repară, reabilitează, întrețin și exploatează drumurile județene, entități juridice controlate de către Consiliile Județene.

Instituțiile de stat ar putea acorda mai ușor contracte fără licitație propriilor firme și regii care lucrează și pentru alți clienți
Filmul „Vânătorul de recompense 2049” s-a menținut pe primul loc în box office-ul românesc CITEȘTE ȘI Filmul „Vânătorul de recompense 2049” s-a menținut pe primul loc în box office-ul românesc

"Procentul de 80% din activitățile persoanei juridice controlate care sunt efectuate în vederea îndeplinirii sarcinilor care îi sunt încredințate de către autoritatea contractantă care o controlează este prea mare în raport cu posibilitățile financiare ale autorității contractante. Dacă s-ar menține acest procent, s-ar ajunge în situația în care ar fi imposibilă finanțarea de către autoritatea administrației publice județene, în condiții de normalitate, a activității celorlalte instituții și servicii publice de interes județean finanțate de către acea autoritate", se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Consilierii generali ai Capitalei au adoptat, luna trecută, o normă internă a Municipiului București privind modalitatea de atribuire a contractelor către entitățile juridice la care este acționar majoritar. Norma reglementează încheierea de contracte între Municipiul București, prin primarul general, în calitate de achizitor, și entitățile juridice la care este acționar majoritar, având ca obiect execuția, prestarea, furnizarea de lucrări, servicii sau produse.

În conformitate cu legea achizițiilor publice, aceste atribuiri de contracte vor putea fi făcute fără licitație. "În baza unui document și a unei solicitări făcute către ANAP (Agenția Națională pentru Achiziții Publice — n.r.), în care am solicitat un punct de vedere, ni s-a transmis clar că trebuie să facem o normă internă, fiind exceptați de la legea achizițiilor publice. Nu este nimic ilegal. Ba mai mult de atât, am făcut exact ceea ce scrie în lege că trebuie să facem", a explicat, în ședința CGMB, un reprezentant al aparatului de specialitate al Primăriei Capitalei. 

Instituțiile de stat ar putea acorda mai ușor contracte fără licitație propriilor firme și regii care lucrează și pentru alți clienți
viewscnt
Afla mai multe despre
achizitii publice
incredintare directa
atribuire directa contracte
contracte achizitii publice
legea achizitiilor publice
contracte fara licitatie
primarii
consilii judetene
companii municipale
cgmb
pmb
gabriela firea