Magistrații Înalte Curți de Casație și Justiție au decis rejudecarea unui dosar instrumentat de DNA, în care fostul deputat PSD Andreea Cosma, Florin Serghei Anghel, fost președinte al Consiliului Județean Prahova și Dănuș Marcel Cornea, fost director al Parcului Industrial Plopeni scăpau de acuzații de corupție ca urmare a prescrierii faptelor dar erau să plătească parcului industrial, care s-a constituit parte civilă în proces, suma de 1.138.937 lei pentru înstrăinarea ilegală a unor terenuri care aparțineau acestuia. Dosarul va fi trimis din nou la Curtea de Apel, pentru rejudecare.
„Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Ploiești, de apelanta parte civilă S.C. Plopeni Industrial parc S.A. și de apelanții intimați inculpați Anghel Florin Serghei, Cornea Dănuț Marcel și Cosma Andreea Oana împotriva sentinței penale nr. 33 din 5 aprilie 2023 pronunțată de Curtea de Apel Ploiești, Secția Penală și pentru Cauze cu Minori și de Familie. Desființează în integralitate sentința apelată și dispune rejudecarea cauzei de către aceeași instanță, Curtea de Apel Ploiești. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Onorariile cuvenite apărătorilor desemnați din oficiu până la prezentarea apărătorilor aleși pentru apelanții intimați inculpați Cornea Dănuț Marcel și Cosma Andreea Oana, în cuantum de câte 240 lei, respectiv onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru apelantul intimat inculpat Anghel Florin Serghei, în cuantum de 942 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă”, este soluția pronunțată de ÎCCJ.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În 5 aprilie 2023, Curea de Apel Ploiești a constatat încetarea procesului penal în care fiica fostului președinte al Consiliului Județean Prahova Andreea Cosma, fost deputat PSD, a fost deferită justiției, alături de un alt fost președinte al CJ Prahova, Florin Anghel, cunoscut drept unul dintre milionarii județului, și de fostul director al Parcului Industrial Plopeni Dănuț Marcel Cornea. Judecătorii au constatat la acel moment că în cazul celor trei încetează procesul penal ca urmare a intervenirii termenului de prescripție a răspunderii penale. Dosarul fusese trimis instanței în 2015, DNA stabilind un prejudiciu de 18 milioane de lei în această cauză, scrie News.ro.
Florin Anghel și Marcel Cornea au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu, în timp ce Andreea Cosma a fost deferită justiției pentru complicitate la această infracțiune, fapta fiind comisă înainte ca aceasta să devină parlamentar, în perioada în care activa ca notar public, profesie la care Cosma a revenit după încetarea mandatului său în Camera Deputaților.
Prin decizia Curții de Apel cei trei inculpați erau obligați la plata, în solidar, către Parcul Industrial Plopeni a sumei de 1.138.937,71 lei, reprezentând prejudiciul cauzat ca urmare a înstrăinării unoer terenuri ale parcului. Cornea și Anghel trebuia să plătească fiecare 40% iar Cosma 20% din prejudiciu. Florin Anghel a fost inculpat pentru că, în calitate de șef al CJ Prahova, l-a împuternicit pe Dănuț Cornea, fost director al Parcului Industrial Plopeni, deținut de CJ Prahova, să înstrăineze terenuri dintr-o fostă unitate militară, cunoscută în zonă sub denumirea ”Ciuperceasca”, cu o suprafață de peste 40 de hectare, care a intrat în activul parcului în urma unui schimb de terenuri cu Ministerul Apărării Naționale.
Potrivit DNA, bunurile au fost vândute fără să fi fost evaluate, fără desfășurarea unei licitații publice, iar directorul parcului a semnat actele aferente tranzacțiilor fără să fie împuternicit de Adunarea Generală a Acționarilor mandatată special de Consiliul Județean Prahova, fără viza de control financiar preventiv propriu, sustrăgând operațiunea economică de la controlul de legalitate și regularitate și în baza unei procuri emise cu depășirea competențelor și cu încălcarea dispozițiilor legale.
Anchetatorii au stabilit că în urma încheierii celor nouă contracte de vânzare-cumpărare, în perioada 11 iunie 2008 - 4 iulie 2008, s-a creat un prejudiciu de 17.603.853,34 lei, reprezentând diferența între valoarea de preluare a bunurilor vândute și prețul vânzării.
Procurorii au stabilit, pe parcursul anchetei, că în derularea acestor tranzacții cei doi au fost ajutați de către notarul Andreea Cosma, fiica fostului președinte al CJ Prahova Mircea Cosma.
Andreea Cosma a fost condamnată, în decembrie 2018, de instanța supremă, la o pedeapsă de 4 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul denumit ”Ciuperceasca”, după numele unității militare ale cărei bunuri au fost înstrăinate. În același dosar, Florin Anghel, fost deputat PDL, și Dănuț Cornea au primit câte 4 ani închisoare cu executare. Condamnarea a fost însă anulată de un complet de la ÎCCJ, care a dispus rejudecarea.
După ce Andreei Cosma i-a încetat mandatul de parlamentar, dosarul a fost trimis de la ÎCCJ la instanța din Prahova.