Haaretz: Arestarea lui Beny Steinmetz în Israel are legătură cu investigația DNA din România

Haaretz: Arestarea  lui Beny Steinmetz în Israel are legătură cu investigația DNA din România
Oana Osman
Oana Osman
scris 15 aug 2017

Arestarea omului de afaceri Beny Steinmetz în Israel are legătură cu investigația făcută de Direcției Națională Anticorupție în România, au arătat surse judiciare și din cadrul poliției israeliene pentru cotidianul Haaretz.

Beny Steinmetz a fost audiat luni seară la Tribunalul din Rishon Letzion, la periferia orașului Tel Aviv. Unul dintre ofițerii care se ocupă de caz, Avshalom Ahrak, a declarat pentru Haaretz că acuzațiile se referă și la dosarul existent în România.

Urmărește-ne și pe Google News

Steinmetz a fost plasat în arest preventiv, luni seară, de justiția din Israel, alături de consultantul politic Tal Silberstein și de alți patru oameni de afaceri, iar un judecător israelian a decis că aceștia vor rămâne în arest preventiv încă cel puțin patru zile. Acuzațiile se referă la fals, uz de fals, spălare de bani, fraude, abuz de încredere și obstrucționarea justiției.

Steinmetz este judecat în dosarul privind retrocedarea ilegală a Fermei Băneasa și a unui teren din Snagov, alături de mai multe persoane, printre care Tal Silberstein, Paul al României, Remus Truică și Dan Andronic.

Miliardarul israelian a declarat în instanță că investigația face parte dintr-un "război politic", acuzându-l pe omul de afaceri George Soros pentru finanțarea unei campanii împotriva lui. Soros a fost acuzat în mai multe rânduri de Steinmetz, care controlează în Africa mai multe activități miniere, că îi afectează interesele economice din Guineea.

În 2014, Guineea a acceptat un raport ce recomanda ca două concesiuni alocate companiei lui Steinmetz, BGSR, să fie anulate, pentru că au fost obținute prin corupție. BGSR a cerut arbitrarea dosarului.
 
În aprilie 2017, BGSR l-a dat în judecată pe miliardarul George Soros, care a consiliat autoritățile din Guineea, pentru că ar fi încercat să facă să eșueze contractul, manipulând Guvernul din țara africană. Compania a cerut despăgubiri de 10 miliarde de dolari, susținând că Soros a fabricat acuzații împotriva BGSR. “Soros a fost motivat numai de răutate, pentru că nu are interese economice în Guineea”, a scris societatea în plângere.
 
Reprezentanții miliardarului american au respins acuzațiile drept frivole și un “artificiu disperat de PR menit să distragă atenția de la problemele judiciare ale BGSR în mai multe jurisdicții”.
 
Arbitrajul în cazul Simandou a început în mai.
 
viewscnt
Afla mai multe despre
beny steinmetz
george soros
dna