Beny Steinmetz și Tal Silberstein au fost reținuți în Israel. Ambii sunt implicați în dosare de corupție și în România

Beny Steinmetz și Tal Silberstein au fost reținuți în Israel. Ambii sunt implicați în dosare de corupție și în România
scris 14 aug 2017

Omul de afaceri Beny Steinmetz și consultantul politic Tal Siberstein au fost reținuți luni dimineață, conform presei israeliene.

Haaretz relatează că miliardarul israelian Beny  Steinmetz , un cunoscut strateg și consultant  și trei oameni de afaceri au fost reținuți pentru audieri luni dimineață, fiind suspectați că au folosit contracte false pentru a transfera și spăla bani, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Conform sursei citate, birourile și locuințele acestora au fost percheziționate.

Haaretz precizează că cei reținuți sunt suspectați de fals, de uz de fals, de spălare de bani, de abuz de încredere, de obstrucționarea justiției, toate având legătură cu arestarea lui Steinmetz din luna decembrie a anului trecut, într-un caz de corupție, care implica zeci de milioane de dolari.

Mai exact, Steinmetz și asociatul său ar fi plătit sumele enorme unor oficiali din Guineea pentru a-și promova interesele de afaceri.

CONFIRMARE RoTLD introduce din martie 2018 un tarif de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile “.ro”. De când încep să curgă termenele CITEȘTE ȘI CONFIRMARE RoTLD introduce din martie 2018 un tarif de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile “.ro”. De când încep să curgă termenele

Plasarea lui Steinmetz în arest la domiciliu, în decembrie, a fost condiționată de acordul său de a rămâne în Israel timp de 180 de zile și de a depune o garanție de 100 de milioane de shekeli (26 de milioane de dolari).

Poliția suspectează că au utilizat contracte pentru acorduri inexistente, inclusiv afaceri imobiliare într-o țară străină, pentru a transfera bani și pentru a spăla bani câștigați ilicit.

Un jurnalist israelian susține pe contul său de Twitter că o altă persoană reținută este consultantul Tal Silberstein.

CONTROVERSE PRIVIND AFACERILE DIN GUINEEA ȘI ROMÂNIA

Între timp, la sfârșitul lunii iulie, Marea Britanie a anunțat că Biroul pentru Fraude Grave (Serious Fraud Office) a deschis o anchetă privind afacerile companiei Rio Tinto din Guineea, în proiectul Simandou, cel mai mare depozit neexploatat de minereu din lume. Rio Tinto a cumpărat concesiunea în 1997, dar a pierdut jumătate din drepturi î 2008, când Guvernul din Guineea le-a transferat companiei BSG Resources (BSGR) a lui Beny Steinmetz.

În noiembrie 2016, Rio Tinto și-a demis doi directori pentru implicare în afaceri de corupție.

Transferul drepturilor de la Rio Tinto la BGSR este anchetat retroactiv. BGSR neagă acuzațiile și a contracarat, în decembrie, că Guineea reciclează acuzații vechi și că încearcă, în mod ilegal, să ia înapoi drepturile de minerit.

În 2014, Guineea a acceptat un raport ce recomanda ca două concesiuni alocate BGSR să fie anulate, pentru că au fost obținute prin corupție. BGSR a cerut arbitrarea dosarului.

În aprilie 2017, BGSR l-a dat în judecată pe miliardarul George Soros, care a consiliat autoritățile din Guineea, pentru că ar fi încercat să facă să eșueze contractul, manipulând Guvernul din țara africană. Compania a cerut despăgubiri de 10 miliarde de dolari, susținând că Soros a fabricat acuzații împotriva BGSR. “Soros a fost motivat numai de răutate, pentru că nu are interese economice în Guineea”, a scris societatea în plângere.

Reprezentanții miliardarului american au respins acuzațiile drept frivol și un “artificiu disperat de PR menit să distragă atenția de la problemele judiciare ale BGSR în mai multe jurisdicții”.

Arbitrajul în cazul Simandou a început în mai.

Și Steinmetz și Silberstein sunt implicați în dosare de corupție și în România. Ambii sunt trimiși în judecată în dosarul retrocedării unei suprafețe din pădurea Snagov și a Fermei Băneasa, în care sunt implicați și președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, Dan Andronic, Paul de România.

În 10 martie 2017, DNA a cerut arestarea în lipsă, pentru 30 de zile, a celor doi, Silberstein fiiind acuzat de  constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și complicitate la spălarea banilor, iar Steinmetz de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și complicitate la spălarea banilor. alături de ei, în același dosar mai sunt implicați Shimon Shevez și Moshe Agavi.

viewscnt
Afla mai multe despre
beny steinmetz
tal silberstein