Guvernul vrea să îi introducă din nou pe primari în CA-urile companiilor, argumentând că din cauza incompatibilității România nu are proiecte PPP

Guvernul vrea să îi introducă din nou pe primari în CA-urile companiilor, argumentând că din cauza incompatibilității România nu are proiecte PPP
scris 12 apr 2016

Anumite incompatibilități prevăzute de legislația actuală nu se justifică și riscă să pericliteze funcționarea administrației publice, din analiza Guvernului rezultând că o astfel de incompatibilitate care trebuie eliminată este participarea aleșilor locali în conducerea companiilor locale de servicii publice, a declarat premierul Dacian Cioloș. Aflat lângă el, ministrul Administrației Publice, Vasile Dâncu, îl acompaniază argumentând că, din cauza regimului de incompatibilități, nu pot fi realizate proiecte în sistem de parteneriat public-privat (PPP) și de concesiuni.

De precizat că Vasile Dâncu a fost anterior ministru în Guvernul Adrian Năstase și senator PSD, prezența acestuia în Guvern, pe un post care controlează fonduri importante inclusiv pentru primari, fiind explicată de premierul Dacian Cioloș, la momentul numirii, prin faptul că are experiență în domeniul administrației publice și cunoaște bine societatea românească, putând astfel să asigure o legătură între societate și Guvern.

Urmărește-ne și pe Google News

Cioloș a prezentat, marți, variantele de reformă a administrației publice și a evocat în context faptul că unele incompatibilități și conflicte de interese legate de funcția publică nu s-ar justifica.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Variantă analizată de Guvern: Extinderea funcțiilor politice, cu riscul creșterii politizării și al criticilor din partea societății CITEȘTE ȘI Variantă analizată de Guvern: Extinderea funcțiilor politice, cu riscul creșterii politizării și al criticilor din partea societății

"Există cazul implicării aleșilor locali în gestionarea companiilor care asigură serviciile publice ale unităților administrative locale. În unele state europene există chiar obligația primarilor de a se implica în conducerea acestor societăți, sigur, cu respectarea anumitor criterii", a afirmat Cioloș.

Acesta a adăugat că trebuie lamurită și problema oportunității deciziilor luate de primari în urma hotărârilor consiliilor locale. Potrivit premierului, în această privință trebuie clarificata legislația, pentru ca deciziile să fie adoptate și aplicate transparent și pe baza unor argumente bugetate.

Dâncu a arătat la rândul său că, în prezent, există 900 de pagini în legislație despre incompatbilități și conflicte de interese, cuprinse în 275 de acte normative, legi, ordonanțe sau hotărâri de guvern.

EXCLUSIV Condițiile în care bugetarii vor fi promovați și vor primi sporuri CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Condițiile în care bugetarii vor fi promovați și vor primi sporuri

El a precizat că, până în luna iunie, Guvernul intenționează să adune toată legislația privind funcția publică și administrația într-un Cod Administrativ.

La finele anului trecut, președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind serviciile comunitare de utilități publice, care prevede că primarii și președinții de consilii județene pot fi reprezentanți în Adunările Generale ale Acționarilor (AGA) ale asociațiilor de utilități publice. Însuși președintele Iohannis s-a judecat cu Agenția Națională de Integritate, după ce a fost declarat incompatibil pentru o situație similară, având simultan funcția de primar al Sibiului și statutul de membru în diverse foruri de conducere ale unor companii locale de stat. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ciolos
dancu
primari
incompatibilitate
ppp
ca