Membrii Inițiativei România i-au transmis șefului statului că sunt dezamăgiți de faptul că, după ce au solicitat Parlamentului, Guvernului și Președinției să ceară o opinie Comisiei de la Veneția cu privire la modificarea legislației pentru alegerile locale, niciuna dintre aceste instituții nu s-a adresat în final Comisiei.
Unul dintre fondatorii Inițiativei România, Mihai Polițeanu, a arătat că solicitarea unei opinii de către președintele României sau de către Guvern nu ar fi angajat aceste instituții din punct de vedere politic. Polițeanu a precizat că recomandarea Comisiei de la Veneția este de a nu se modifica legislația electorală înaintea alegerilor doar în sensul restrângerii în orice fel a dreptului de vot, iar, în opinia societății civile, alegerea primarilor într-un singur tur este o limitare a voinței cetățenilor.
La rândul său, Laura Ștefan, expertă anticorupție și membră Expert Forum, a arătat că, deși Curtea Constituțională a declarat neconstituțională ordonanța Guvernului Ponta prin care aleșilor locali li s-a permis să migreze fără a-și pierde mandatul la un alt partid, Parlamentul nu a amendat încă legea respectivă. Potrivit Laurei Ștefan, alegerile locale vor avea un impact și asupra alegerilor parlamentare, în condițiile în care, la acestea din urmă, votul va fi exercitat din nou pe liste, iar primarul unei localități va fi important pentru electorat în acest context.
Președintele Iohannis a arătat că și el crede că alegerile pentru primari în două tururi sunt mai potrivite, dar a cerut răbdare .
"Cred că alegerile în două tururi de scrutin sunt mai potrivite. Însă, în același timp, trebuie să acceptăm câteva principii de soliditate a legislației. Să schimbăm o lege înainte să fi fost vreodată aplicată, eu cred că aici trebuie să judecăm foarte bine. Nerăbdarea de a schimba ceva înainte măcar să fi încercat dacă funcționează sau nu cred că ne caracterizează și apare, poate, de prea multe ori. Un pic de răbdare, și cu politicienii, și cu alegerile, cred că, din când în când, ne-ar face bine", a arătat Iohannis.
Șeful statului și-a argumentat opinia și pe faptul că schimbarea în politica românească nu se va produce în funcție de numărul de tururi în care sunt aleși primarii în vara acestui an, schimbarea autentică apărând din felul în care este făcută politică.
Iohannis a recomandat partidelor să promoveze candidați conform principiilor meritocrației și integrității, arătând că înnoirea clasei politice presupune mai multă competență, profesionalism și seriozitate. În fața reprezentanților societății civile, șeful statului a afirmat că "politică fără partide și fără politicieni nu se poate. Înnoirea clasei politice nu trebuie percepută ca o schimbare a politicienilor cu oameni care nu vor să aibă nimic de a face cu politica".
Șeful statului a mai afirmat că, după alegerile parlamentare, este hotărât să provoace partidele politice la o discuție pe oportunitatea modernizării Constituției.
CITEȘTE ȘI Corupția golește primăriile. În ultimul an, 42 de edili au rămas fără scaun, fiind arestați sau condamnațiÎn cadrul dezbaterii, filozoful Gabriel Liiceanu a acuzat clasa politică de favorizarea unei situații în care electoratul nu este educat cu privire la drepturile sale politice și a cerut realizarea de urgență a unui sistem educațional "pentru democrație", în care cetățenii să fie instruiți cu privire la mecanismele vieții politice. În context, Liiceanu a remarcat, de față cu președintele Iohannis, că nimic nu poate fi mai odios decât politicienii care, în loc să fie slujitorii cetățenilor, ajung să aibă coloane oficiale, titluri de doctorat obținute prin plagiat sau secretare decorate cu Ordinul Steaua României.
Liiceanu a făcut această remarcă în contextul în care presa a relatat că o secretară a lui Gabriel Oprea a fost decorată de trei ori, la propunerea acestuia, atât de fostul președinte Traian Băsescu, cât și de actualul președinte Klaus Iohanis.
Istoricul Andrei Oișteanu a afirmat, la rândul său, că, după tragedia de la clubul Colectiv, societatea civilă se află într-o stare de efervescență, dar are nevoie de un parteneriat cu clasa politică pentru a reuși în obiectivele sale.