Transporturile (minus 254 milioane lei), Apărarea (359,7 milioane lei), Justiția (minus 33,5 milioane lei), Tineretul și Sportul (minus 1 milion lei), Mediul (minus 49,6 milioane lei), Educația (minus 20 milioane lei), Cultura (minus 14,4 milioane lei), Economia (minus 35,3 milioane lei), dar și Președinția (minus 3,5 milioane lei), Parlamentul (Senatul - minus 5,5 milioane lei și Camera Deputaților - minus 6 milioane lei) și Înalta Curte de Casație (minus 2,4 milioane lei) au bugete tăiate la a doua rectificare din acest an, avizată astăzi de Guvern, în timp ce primarii mai încasează încă 1,7 miliarde de lei, printr-o nouă suplimentare a sumelor defalcate din TVA
Pentru Ministerul Economiei, cei de la Finanțe arată că au fost identificate "economii" la proiectele cu finanțare din fonduri europene nerambursabile și programele de stimulare a întreprinderilor mici și mijlocii. Practic, cu alte cuvinte, Ministerul Economiei nu a putut cheltui acești bani pentru proiecte cu finanțare gratuită de la UE și pentru IMM.
De aceeași "economie", la proiecte UE, se vorbește și în cazul Ministerului Mediului, dar și la Ministerul Transporturilor (unde au fost descoperite aceleași "economii" în principal la investiții ale agenților economici, cheltuieli neeligibile ISPA și reparații curente la infrastructura feroviară publică).
Și Ministerului Muncii îi vor fi tăiate din cheltuielile acoperite din bugetul de stat (minus 9,1 milioane lei), acesta transferându-și, prin redistribuire de la alte subdiviziuni bugetare, 142 milioane lei pentru a putea plăti indemnizațiile de creștere a copilului, ajutoarele sociale, alocațiile de stat pentru copii și indemnizațiile pentru persoanele cu handicap.
Serviciul Român de Informații (minus 11 milioane lei) și Serviciul de Informații Externe (minus 6,1 milioane lei) vor avea la rândul lor bugete tăiate, în schimb Serviciul de Protecție și Pază va fi ușor pe plus (cu 400.000 lei). Serviciul de Telecomunicații Speciale va avea o încasare suplimentară substanțială din bugetul de stat, de 15,9 milioane lei.
Bani în plus vor primi Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (1,24 miliarde lei), tot pentru proiecte ale primarilor, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, Ministerul Agriculturii (1 miliard de lei), Ministerul Energiei, Ministerul Comunicațiilor (75,4 milioane lei), Ministerul de Externe (66,7 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (47,6 milioane lei), Secretariatul General al Guvernului (92,6 milioane lei), Ministerul Energiei (222,3 milioane lei).
La nivelul bugetului consolidat, veniturile și cheltuielile vor fi majorate în sumă similară, cu 306 milioane lei, pentru ca deficitul să fie menținut ca pondere în PIB la 2,8% în termeni cash și 2,95% din PIB potrivit metodologiei ESA 2010.
Și această rectificare bugetară este efectuată prin derogare de la Legea responsabilității fiscale, care stabilește că totalul cheltuielilor bugetului general consolidat și al cheltuielilor de personal nu pot depăși plafonul din strategia fiscal-bugetară.
Aceasta deoarece, prin această a doua rectificare bugetară, plafonul nominal al cheltuielilor de personal din bugetul general centralizat al unităților administrativ-teritoriale este ridicat la 26,2 miliarde lei, de la 25,2 miliarde lei.