Conducerea BNR s-a arătat dispusă să cedeze terenurile sportive, cunoscute drept Arenele BNR, în schimbul compensării cu terenuri pe care se află în prezent clădiri proprii, dar pentru al căror teren nu deține dreptul de proprietate. BNR va reevalua pe propria cheltuială activele arenelor, urmând ca în Parlament să fie promovată în regim de urgență o lege care să permită această compensare.
În urma audierii viceguvernatorului Eugen Nicolăescu în comisia economică a Senatului, senatorii, reprezentanții Ministerului Sportului și ai conducerii băncii centrale au căzut de acord să constituie un grup de lucru comun, astfel încât, în cele din urmă, terenurile cu destinație sportivă deținute de BNR în Cotroceni să fie cedate ministerului prin compensare cu alte terenuri.
Viceguvernatorul Eugen Nicolăescu a arătat că săptămâna viitoare în consiliul de administrație al BNR se va discuta aprobarea reevaluării arenelor respective.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Vom face și o evaluare a terenurilor și a clădirilor care vor fi date în compensare, pentru că vechea evaluare a fost făcută aum doi ani și se referea la toată suprafața, respectiv alte terenuri care nu țin de suparafața sportivă”, a arătat Nicolăescu.
Reprezentanții BNR i-au convins însă pe senatori că, pentru ca un astfel de schimb de terenuri să poată avea loc, Parlamentul trebuie să adopte o lege care să instituie cadrul legislativ al procedurii de compensare, banca centrală fiind o instituție independentă și având nevoie de o lege specială în acest sens.
Potrivit viceguvenatorului Nicolăescu, BNR ar trebui să primească în compensare o serie de terenuri pe care în prezent deține diverse imobile, dar pentru al căror teren nu are drept de proprietate.
”O asemenea trecere nu se poate face decât cu compensare, altfel suma aferentă acestei treceri intră la deficitul bugetar. După ce le vom identifica împreună cu ministerul bucată cu cu bucată și vom ști despre ce este vorba, să vedem care au destinație sportivă, acele terenuri vor intra în compensare. Considerăm că e acum momentul să ajutăm și Ministerul Sportului, dar să ajutăm și BNR. Sunt, de exemplu, multe clădiri pe care BNR le are în patrimoniu, dar terenul acelor clădiri nu îl are. E absurd! De aceea, prin aceasă lege de compesare vor intra în patrimoniu și acele terenuri pe care stau clădirile noastre”, a precizat Eugen Nicolăescu.
CITEȘTE ȘI BNR transmite detalii legate de Arena devenită subiect de discuție cu Ion Țiriac: am inițiat demersuri încă din 2014 pentru transferul de proprietate către GuvernSurse oficiale au precizat pentru Profit.ro că BNR dorește în compensare o serie de terenuri fără destinație sportivă de lângă arenele sportive, precum un hotel de mici dimensiuni care se află în zona respectivă și alte câteva suprafețe.
Totodată, BNR solicită în compensare terenuri pe care se află imobile ale filialelor sale din teritoriu.
Senatorii din comisia economică, în frunte cu președintele comisiei, liberalul Daniel Zamfir, s-au arătat de acord cu soluția propusă de BNR și s-au angajat ca, în cel mult o săptămână sau două, să elaboreze proiectul de lege care să permită această procedură de compensare.
Daniel Zamfir a opinat însă că terenurile sportive respective ar trebui ulterior transferate de la ministerul de resort la primăria Capitalei, care ar putea investi în arenele de tenis sau în fostul stadion de fotbal.